Free songs

Stress, cortisol en overgewicht

By : | 0 Comments | On : maart 16, 2017 | Category : Hormoonbalans

stress

Stress, cortisol en overgewicht

Verhoogde cortisolspiegel door chronische stress geeft overgewicht.
Het hormoon dat vrijkomt tijdens stress, kan een zeer negatief effect hebben op je lichaam. De epidemiologische studie die Britse onderzoekers publiceerden in Obesity bevestigt dat nog maar eens. De Britten konden aantonen dat een chronisch verhoogde cortisolspiegel je kans op overgewicht fors verhoogt.

Studie
De Britten bepaalden bij 2527 vijftigplussers de BMI, de taille-omvang en de concentratie cortisol in het haar. De Britten analyseerden stukjes hoofdhaar van 2 centimeter. Omdat hoofdhaar ongeveer 1 centimeter per maand groeit, gaven hun metingen een beeld van de concentratie cortisol die de afgelopen twee maanden in het lichaam van de studiedeelnemers had gecirculeerd.

Resultaten
In het haar van de studiedeelnemers die een paar kilo’s te dik waren zat meer cortisol dan in het haar van de studiedeelnemers met een gezond gewicht . Nog meer cortisol vonden de onderzoekers bij de studiedeelnemers met ziekelijk overgewicht – lees: een BMI van boven de 30

cortisolfat

cortisolfat2

Eenzelfde verband vonden de onderzoekers tussen cortisol en de taille-omvang. Bij de mannen zat meer cortisol in het haar als hun taille-omvang 102 centimer of groter was. Bij de vrouwen vonden de onderzoekers meer cortisol als de omvang van hun taille 88 centimeter of groter was.
De verbanden tussen cortisol, overgewicht en een wijde taille waren statistisch significant.

Lees hier verder over cortisol

Post A Comment