Free songs

Oestrogeen dominantie en progesteron tekort

By : | 401 Comments | On : augustus 11, 2014 | Category : Hormoonbalans

hormoonbalans2

Oestrogeen dominantie en progesteron tekort

De meeste mensen hebben een oestrogeen dominantie en progesteron tekort. Veel vrouwen (en mannen) krijgen teveel oestrogenen binnen in de vorm van Xeno-oestrogenen en/of pilgebruik. Hierdoor raakt de verhouding tussen oestrogeen en progesteron uit balans. Vooral vrouwen in de menopauze hebben een verhoogde kans op een progesteron tekort. Maar steeds meer pubers en jong volwassenen hebben klachten die te maken hebben met een progsteron tekort.

Oestrogeen wordt, als het dominant is en er een tekort aan progesteron ontstaat , toxisch voor ons lichaam. Progesteron heeft een stabiliserend effect op oestrogeen

Klachten die duiden op een progesteron tekort: somberheid, vaginale klachten, vermindert libido, angsten, moeheid, hoofdpijn en migraine, concentratie problemen, overgewicht, slapeloosheid, opvliegers en nachtelijk zweten, onregelmatige cyclus, heftige menstruatie, PMS, schildklierproblemen, huidaandoeningen zoals acne en psoriasis, candida, artritis, allergieën, auto-immuunzieketen, urineweg problemen, ontstekingen, galblaas problemen.
lees ook het blog over botontkalking
En het blog over PMS.

Niet alles is altijd de “schuld” van oestrogeendominantie, maar houdt in je achterhoofd dat een progesteron tekort een factor van belang kan zijn. Een speekseltest is zo gedaan.
Als je al door de overgang heen bent is het verstandig om de uitgebreide test te doen.

Er zijn maar weinig westerse vrouwen met een oestrogeen tekort. Na de menopauze wordt de meeste oestrogeen vanuit lichaamsvet gemaakt. Lees wanneer je oestrogeen moet nemen

Hoe komen we nu aan een oestrogeen overschot? Voorbeelden van boosdoeners:

 • Uitlaatgassen
 • Oplossmiddelen en kleefstoffen bijvoorbeeld in nagellak, afbijtmiddelen en lijn.
 • Zeep en cosmetica
 • Bijna alle plastics
 • Ftalaten, synthetische stoffen die plastic buigzaam maakt. Bijvoorbeeld plastic slangen , kinderspeelgoed
 • Industrieel afval zoals PCB’s en dioxines
 • Afval van zuiveringsinstallaties, wasmiddelen etc.
 • Pil gebruik
 • De synthetische oestrogenen en progestagenen in de urine van miljoenen voruwen die de pil en hormoonsuppletietherapie gebruiken, die door het toilet worden gespoeld en uiteindelijk in de voedselketen terechtkomen.

Progesteron is een belangrijk hormoon dat afgescheiden wordt door vrouwen die menstrueren maar ook door mannen. Dit hormoon zorgt ervoor dat een bevruchte eicel uit kan groeien tot een baby die geboren kan worden.

Maar daarnaast heeft progesteron ook andere werking in het lichaam.

Bijvoorbeeld:

  • Bescherming tegen borstknobbels
  • Bevordert het vetverbruik
  • Vermindert toename van gewicht door vocht
  • Werkt als anti-depressiva en vermindert angsten
  • Gaat botontkalking tegen
  • Vermindert migraine
  • Verbetert duur en diepte van de slaap 
  • Verbetert de werking van de schildklier
  • Normaliseert de bloedsuikerspiegel
  • Zorgt voor een gezond libido
  • Helpt het zink- en kopergehalte op peil te brengen
  • Zorgt voor betere zuurstofstofwisseling in de cellen
  • Voorkomt baarmoederhals- en borstkanker en vermindert risico op prostaatkanker bij mannen.
  • Bevordert de weefsel opbouw
  • Is belangrijk bij de aanmaak van andere hormonen in ons lichaam.

Veel klachten die vrouwen ervaren tijdens de menopauze maar ook als ze jonger zijn pre menstrueel, zijn terug te voeren op een verstoord progesteron balans, en niet zoals men vroeger dacht, op een oestrogeen tekort. Dit inzicht is met name te danken aan het onderzoek wat verrricht is door Dr. John R. Lee MD.

Wat kun je doen aan een oestrogeenoverschot? Zo gezond mogelijk eten en leven. Haal zoveel mogelijk bewerkte dingen uit je leven. En daarnaast kun je natuurlijk progesteron gaan toevoegen.

Het toevoegen van natuurlijk progesteron kan veel klachten verhelpen omdat het de oestrogeen dominantie opheft.

Progesteron komt niet in planten voor. Wat wel voorkomt in planten is sterol diosgenine. Dit wordt aangetroffen in de Wilde Yam. Deze diosgenine kan worden omgezet in progesteron zoals die ook in het lichaam voorkomt.

Wil je zeker weten of je een progestron tekort hebt? Doe dan een speekseltest.

Als je progesteron gaat toevoegen neem dan creme.
Onze crème is op basis van het recept van dr Lee. En van deze crème weten we helemaal zeker dat de ingredienten en de energie van het product klopt.
De creme van organic excellence is volledig natuurlijk en gelijk aan de progestron van het lichaaam.

Progesteron wordt door de lever afgebroken. Daarom is het beter om een creme te smeren dan om tabletten te nemen. Creme wordt meteen via de huid opgenomen in het bloed en kan daardoor effectief zijn werk doen.

De creme kan het beste gesmeerd worden op delen van de huid waar veel kleine bloedvaatjes zitten. Zoals het gezicht, de hals, de handpalmen en voetzolen, de borst, de binnenkant van de armen en binnenkant knieën.

Gebruik:

Wanneer je nog menstrueert begin dan op dag 12 van je cyclus (dag 1 is de eerste dag van je menstruatie). Doorgaan tot en met dag 26 en dan stoppen. Dit iedere maand herhalen,

Wanneer je niet meer menstrueert dan 25 dagen achter elkaar smeren en dan 5 dagen stoppen. Iedere maand herhalen.

Wanneer jouw cyclus onregelmatig is dan is het lastig om de start dag te bepalen. Gebruik dan 2 weken de creme en dan weer 2 weken niet. Of je kunt kiezen om 25 dagen achter elkaar de creme te smeren en dan 5 dagen stoppen.

Gebruik 1/8 tot ¼ theelepel ’s morgens en ’s avonds. Als je merkt dat je er slaperig van wordt gebruik de creme dan alleen ’s avonds. Deze creme is volledig veilig dus het kan geen kwaad om een beetje te experimenteren om de voor jou ideale dosis en gebruik te vinden.

Een 1/4 theelepel bevat 20mg progesteron.

We hebben een aparte Facebook pagina voor progesteron crème:

Of kijk op you tube

We hebben een nieuwe site. Kom je daarheen?

 

Comments (401)

 1. posted by Suzanne on 11 augustus 2014

  Hallo,
  Ik heb deze progesteroncreme maandenlang gebruikt tot volle tevredenheid, ook omdat ik in de pre-overgang zit. Toen ben ik ermee gestopt omdat het niet meer goed voelde. Ik heb veel veranderd in mijn voedingspatroon gedurende die maanden, gebruik geen onnatuurlijke lichaamsverzorging meer, drink niet meer uit plastic etc. Ik denk dat de disbalans tussen oestrogenen en progesteron in mijn lichaam was opgeheven. Wel heb ik mij steeds afgevraagd hoe lang je zo’n creme, als je hem gebruikt ter ondersteuning van de overgang, nou eigenlijk moet gebruiken? De progesteron-aanmaak van het lichaam wordt steeds minder, dat is een natuurlijk proces en in die zin zou welke aanvulling dan ook altijd onnodig zijn. Maar omdat wij al ang niet meer natuurlijk leven en ons lichaam levenslang belasten met toxines treedt die disbalans op en hebben we toch ondersteuning nodig. Maar tot wanneer dan? Op een gegeven moment zijn de oestrogeenspiegels toch ook op natuurlijke wijze geslonken en is het nemen van progesteron toch niet meer nodig? In mijn geval dacht ik het te kunnen voelen, maar zijn daar ook richtlijnen voor? Heb ik nl nooit iets over kunnen vinden….

  • posted by Elsa on 11 augustus 2014

   Hallo Suzanne, inderdaad het zelf voelen is de belangrijkste richtlijn. En kijken wat er gebeurt als je stopt. En je kunt altijd een speekseltest laten doen om het zeker te weten. Wat goed dat je je voedings- en leefpatroon hebt veranderd. Uiteindelijk is dat gewoon wat er moet gebeuren. De creme helpt je lichaam (even) op weg en dan bijhouden door te zorgen dat er zo min mogelijk troep in je lichaam komt.

 2. posted by Ester Jansen on 11 augustus 2014

  Ik gebruik nu al ruim een half jaar de progesteron creme en het werkt ècht!!! Ik ben verbaast dat ik zo lang met de flesjes doe. Ik had er 4 besteld en meende er binnen een paar maanden al doorheen te zijn maar heb nog 1 vol flesje…!!!

  • posted by Elsa on 11 augustus 2014

   Wat geweldig Ester. Dank voor je bericht

 3. posted by nathalie on 11 augustus 2014

  Kan je dit ook zonder speekseltest te doen gebruiken?
  En hoe denk jij over het supplement Pregnenolone? dat is de voorloper van ieder ander hormoon en dat schijnt ook super goed te zijn, heb je daar ook ervaring mee?

  Groetjes

  • posted by Elsa on 11 augustus 2014

   Hallo Nathalie,
   De meeste mensen doen het zonder speekseltest. De creme is volledig veilig dus mensen smeren vaak een paar maanden en kijken wat het doet met ze.
   Met pregnenolone heb ik geen ervaring. Het is een voorloper van andere hormonen en is dus omslachtiger dan rechtstreeks progesteron toevoegen. Met progesteron creme grijp je direct in op het oestrogeen overschot.

 4. posted by Sandra on 18 augustus 2014

  Mijn vraag is een heel andere en wel dat ik een transvrouw ben die nooit enige vorm van progesteron heeft gebruikt dan wel voorgeschreven heeft gekregen door het VU te A’dam
  Deze mensen hebben heel ouderwetse rigide denkwijzen over eea dus wil niet die web bewandelen.

  Ik weet dat het meer borstgroei bevorderd wat zeer welkom is en een betere nachtrust wat ook mooi zou zijn.

  Verder is het een natuurproduct en geen chemische rotzooi wat ik niet in mijn lijf wil hebben.

  Kortom waarom niet zou ik zeggen.

  Enig contra argument waarom vrouwen als ik dit niet zouden moeten gebruiken

  Bedankt en mvg.
  Sandra

  • posted by Elsa on 20 augustus 2014

   Geen enkel contra argument. Ik zou zeggen, gewoon doen en kijken wat het voor je doet. Laat even weten Sandra hoe het werkt voor je.

 5. posted by Hilde on 27 oktober 2014

  Werkt de creme ook op slap buikweefsel en slap weefsel op de heupen?

  • posted by Elsa on 28 oktober 2014

   Nee het werkt niet voor slap weefsel. Wel voor het vet.

 6. posted by margreet on 31 oktober 2014

  Kan deze crème ook worden gebruikt als je borstvoeding geeft?

  • posted by Elsa on 3 november 2014

   Hallo Margreet, dat zou ik niet doen.

 7. posted by donja on 11 november 2014

  Waar te koop

 8. posted by Angela on 2 december 2014

  Kan haaruitval ook te maken hebben met progesteron tekort. Heb ook een zeer onregelmatige menstruatie. Vaak tussentijdse bloedingen. Kan de creme helpen om deze klachten weg te nemen!!

  • posted by Elsa on 19 december 2014

   Hallo Angela, ja haaruitval kan zeker een symptoom zijn van progesteron tekort. Wat ik terug krijg van klanten is dat door het gebruik van progesteron crème de menstruatie weer regelmatig wordt. Dus ik kan het je zeker aanraden om te gaan gebruiken.

 9. posted by gonda on 14 december 2014

  Al ruim een jaar gebruik ik progesteroncrème tegen overgangsklachten. Vooral het nachtelijk zweten is afgenomen en dat is goed voor mijn nachtrust. Nu zei laatst iemand dat de crème je huid dunner maakt. Daar schrok ik wel van mijn huid wordt al dunner door de overgang en ik moet de crème op dunne gedeelten van de huid smeren. Is het waar dat door gebruik van deze hormoonzalf de huid dunner wordt is mijn vraag.
  groetjes

  • posted by Elsa on 19 december 2014

   Hallo Gonda, nee hoor je huid wordt er niet dunner van. Het is wel van belang dat je niet steeds op dezelfde plek smeert.

 10. posted by marga on 19 december 2014

  Hallo,
  Wanneer merk je dat de creme begint te werken?
  Ik gebruik het voor migraine, heb overigens een speekseltest gedaan.
  Daaruit bleek dat mijn progesteron op de bodem ligt.

  • posted by Elsa on 22 december 2014

   Eigenlijk is het heel simpel. Je merkt dat de crème begint te werken als je klachten minder worden of als de klachten juist erger worden. Soms heeft het een paar maanden nodig voordat je lichaam zich begint te herstellen. Er zijn klanten die na 1-2 weken al heel veel verschil merken en sommigen pas na een paar maanden. Hoop echt voor je dat de migraine voorgoed wegblijft.

 11. posted by Maria on 8 januari 2015

  Toch jammer dat ik er na jarenlang tobben pas achter kwam dat er wat te doen is aan de klachten, vooral dat de menstruatie te vroeg kwam maar niet meteen doorzette of twee dagen flinke bloeding, dan een dag niet en dan een paar dagen nabloeding. En dan sinds vorig jaar een cyste in m’n borst.
  Moet zeggen dat de progesteroncreme als een tierelier werkt. Normalere en andere bloeding, niet zo’n lekker verhaal maar ik heb niet meer zo’n drab maar een heldere bloeding. Zo’n huisarts weet wel dat een cyste met de hormonenboel te maken heeft maar dat er ook wat aan te doen is vertelt zo iemand natuurlijk niet.
  Merkte na twee keer smeren, ’s avonds en ’s ochtends dat ik zo’n lekker euforisch gevoel kreeg, een beetje high ofzo.
  Wel een puntje van een taalpurist. Tegenwoordig is het de trend om woorden uit elkaar te plukken maar woorden als oestrogeendominantie, progesterontekort, concentratieproblemen zijn gewoon woorden die aan elkaar geschreven worden.

  • posted by Elsa on 19 januari 2015

   Fijn dat het zo goed werkt Maria!! En dank voor de tips

 12. posted by Carine on 19 januari 2015

  Hallo,
  Mijn maandstonden worden onregelmatig, heb bloedtest laten doen en progesteron en oestrogen zijn aan zeer lage kant, dus heb ik progesteron en oestrogenen gel gekregen, maar lees dat jullie alleen progesterongel gebruiken…is van het merk thewileyprotocol. Heeft er al iemand ervaring mee?
  Alvast bedankt

 13. posted by Manuel on 19 januari 2015

  Beste Elsa,

  Ik vroeg me af, werkt de crème ook voor mannen?
  Of is het echt een hormoon die alleen voor vrouwen werkt?
  Ben benieuwd, groet van Manuel.

  • posted by Elsa on 12 februari 2015

   Hallo Manuel, mannen worden inderdaad vaak vergeten in het hele verhaal. Maar ook voor mannen kan de crème meer dan positieve invloed hebben.

 14. posted by ina van de klundert on 19 januari 2015

  Goede morgen.
  ik ben een vrouw van 66 jaar. Heb al 24 jaar opvliegers. Ik heb het idee dat het nu wat minder word soms. Ik slaap heel slecht. Vooral het inslapen is een groot ding. En doorslapen is ook niet mijn ding helaas. Ook heb ik een te te hoge bloeddruk 160/96 en heb moeite met afvallen. Ik eet kh arm en ook met suiker ben ik heel zuinig.eet noten veel groente en als ontbijt havermout.ik denk dat als mijn hormonen weer in balans zijn mijn bloeddruk ook weer goed komt.
  Mijn vraag zou de zalf mij ook kunnen helpen? ? .

  • posted by Elsa on 12 februari 2015

   Hallo Ina, ik zie meer dan regelmatig vrouwen met jouw klachten die dit doorbreken door het smeren van de crème. Dus zeker het proberen waard. Wat betreft de bloeddruk… Het kan zijn dat de crème daar direct ook wat voor doet. Maar dan zou ik je een keer moeten zien. Dan kan ik kijken wat de oorzaak van de hoge bloeddruk is.

 15. posted by F de Valk on 19 januari 2015

  Vlgs de gynaecoloog heeft crème smeren geen zin als je aan de pil bent.
  Ik kan hier ook nergens wat over terug vinden….
  ???

  • posted by Elsa on 12 februari 2015

   Hallo Fide, ja hoor je kunt prima smeren als je aan de pil bent. Juist zou ik zelfs zeggen.

   • posted by Frederike Bos on 7 april 2018

    Ah daar was ik ook benieuwd naar. Hoe ga ik dan om mer het patroon van smeren? Ik slik regelmatig door dus heb niet elke maand een nepbloeding. Vraag 2: heeft het zin de speekseltest te doen als je aan de pil bent?

    • posted by Elsa on 17 april 2018

     je kunt gewoon 2 weken prikken als je de pil slikt. ja de speekseltest houdt daar dan rekening mee

 16. posted by nathalie on 19 januari 2015

  Hai Elsa,

  Ik gebruik nu supplement DIM dat is ook super goed voor oestrogeen dominantie. Alleen denk jij dat ik als het potje op is kan beginnen aan de crème? het is lastig om te testen aangezien die testen onwijs duur zijn. Kan je ook teveel progesteron gebruiken en zijn er bijwerkingen? hoe merk je als je teveel hebt?

  • posted by Elsa on 28 januari 2015

   Hallo Nathalie, voor sommige mensen is DIM voldoende maar voor de meeste mensen is het effectiever om progesteron crème te gaan smeren. Dus je kan dat zeker doen als het potje op is. Er zijn geen bijwerkingen, maar het is altijd verstandig om goed naar je lichaam te luisteren.

 17. posted by Mascha on 20 januari 2015

  Hai Elsa,

  Je bent mijns inziens de PCOS vrouwen vergeten… Ik was daar een beetje teleurgesteld over 😉
  Ik heb een tijdlang gesmeerd, maar ik kreeg er hoofdpijn van! Hoe kan dat?

  • posted by Elsa on 10 mei 2015

   Hallo Mascha, ja je hebt helemaal gelijk.
   De hoofdpijn kan komen omdat je hormonen in balans proberen te komen. Dat kan inderdaad een tijdje duren. Doorzetten is dan vaak de oplossing. Hoe lang heb je gesmeerd?

 18. posted by sandea on 1 februari 2015

  mag je dit ook gebruiken bij hormoongevoelige borstkanker ik ben door chemo in overgang gekomen en gebruik nu tamoxifen. anti hormoon therapie Heb last van gewichtstoename Zeg maar de love handles en op de villen en bovenbenen. Heb jij hier nog andere tips voor bijvoorbeel pine pollen?

  • posted by Elsa on 10 mei 2015

   Hallo Sandea, Ik zou dit niet doen zonder overleg met je specialist. Pine pollen hebben ook invloed op je hormonen dus ook even in overleg. Neem anders per email even contact met op dan denk ik met je mee (houtepen@mac.com)

 19. posted by Rosa on 6 februari 2015

  Ik heb subklinische hypotheroide, acne, reumatische artritis klachten, PMS en slaap de laatste tijd erg slecht. Kan progesteroncreme hierbij helpen denk je?
  Groet, Rosa

  • posted by Elsa on 12 februari 2015

   Hallo Rosa, het is wat moeilijk van een afstand te bepalen wat er precies aan de hond is met je. Voor de PMS en de slaapproblemen helpt de crème sowieso. De kans is groot dat de andere klachten verminderen of zelfs verdwijnen met de crème omdat je hormonen weer in balans komen. En de rest ook weer in balans komt. Mocht het niet helpen, neem dan contact met me op. Dan kijk ik er als therapeut naar.

 20. posted by dimphy on 6 februari 2015

  Hallo, Ik wil de crème gaan bestellen en gebruiken maar heb nog wel een vraag; als ik de ingrediënten lees dan zie ik allemaal plantaardige ingrediënten en geen progesteron? Hoe zit dat dan? Alvast dank en groet, Dmphy

  • posted by Elsa on 12 februari 2015

   Hallo Dimphy,
   Het is hier natuurlijk progesteron, gemaakt uit de wilde Yam.

 21. posted by Diana on 9 februari 2015

  Ik heb jarenlang alles zitten lezen wat te maken heeft met oestrogeen-progestron balans, voornamelijk omdat ik erachter kwam dat ik endometriose had terwijl ik een kinderwens had. De doktoren konden mij alleen helpen door mij weer aan de pil te zetten. De pil oftewel ‘the sledgehammer method’.Hetgene wat mijn systeem waarschijnlijk in de eerste instantie goed aan endometriose heeft geholpen.Geen pil voor mij. Ik heb het allemaal zelf rigoreus aangepakt met yoga, ademhalingsoefeningen, meditatie, citroenwater, alle cosmetica vervangen door natuurlijke olieen en poeders,kefir, natuurlijke lever stimulering, vegan rawfood, enzymen, cat’s claw, propolis, DIM, maca, ashwaganda, hymalayazout/epsomsalt/waterstofperoxide bad etcetc. Het was gelukt, was endometriose vrij heb inmiddels zelfs twee kindjes. Tijdens zwangerschap toch weer zuivel en vlees tot mij genomen (niet bij elkaar hehe). Gebruik weer mainstream cosmetica omdat alleen natuurlijke olieen en poedertjes toch niet zo effectief blijken te zijn ookal voelen ze fijn. Nu wil ik tenminste mijn raw food veganistische levensstijl en supplementen weer goed oppakken.(schrijf dit omdat ik wellicht iemand anders op een idee kan brengen en hopelijk kan helpen). Nog nooit progesteron creme geprobeerd, want dit was altijd een brandende vraag: is dat niet gewoon hormoontherapie? Wanneer je iets smeert/ tot je neemt dan geef je toch een signaal aan je lichaam dat het niet zelf hoeft te werken, net als met de pil? Als je lichaam eenmaal dat signaal krijgt dan MOET je toch constant het cremetje kopen? Kortom, is het niet beter om het verstoorde lichaam te stimuleren zelf progesteron aan te maken en het zo in balans te brengen ? Ik zag ook dat er rozemarijn, chamomile en milk thisle in zitten.Hebben deze niet een plantaardige oestrogeen werking? Ik mocht deze kruiden absoluut niet hebben omdat ze oestrogeen nabootsen in het lichaam. Ze hebben wel een ontstekingsremmende en reinigende werking. Kan me voorstellen dat oestrogeen bij menopauze bijvoorbeeld okee is maar ter behandeling van een eostrogeen dominantie bij jongere vrouwen zijn het wel erg vreemde ingredienten om te verwerken in een progesteron creme. Dit is soms ook het probleem met natuurproducten, ook planten hebben een oestrogene werking. De een zegt dat deze plantaardige variante. zich aan receptoren binden en zo de echte oestrogeen voor zijn en de ander zegt dat de oestrogeen dominante persoon af moet blijven van deze (iedereen in het westen?;) . Of mis ik iets? Ook schijnt rigoreuse livercleanse niet te werken omdat de samenkomst van bepaalde zure elementen met bepaalde vetten voor vorming en excretie van stoffen zorgt welke enkel doen denken dat er een cleanse gaande is terwijl in werkelijkheid iets wordt afgestoten wat juist gevormd is door de stoffen van de ‘cleanse’. Om oestrogeendominantie bij jongere vrouwen te verhelpen is toch het beste om allereerst alle bronnen van xeno-oestrogeen te verwijderen, dus oestrogenen van buitenaf zoals door omgeving en voedsel (geen soja en zuivel bijv.)Dit zijn allemaal vragen vanuit een nieuwschierige en kritische hoek. Hopelijk kan iemand er iets mee en wordt iedereen uitgenodigd zich meer te informeren. Hoe dan ook, de natuurljke route is de beste en dit soort websites zie ik alleen als superpositief!Groetjes uit Den Haag!

  • posted by Elsa on 12 februari 2015

   Hallo Diana, ja tuurlijk is het beter om alle xenon-oestrogenen te verwijderen uit je lichaam en je lichaam stimuleren om zelf meer in balans te komen. Maar dat is zo simpel nog niet…
   Wat je zelf al aangeeft: een helemaal natuurlijk leven is bijna niet mogelijk. En daarnaast, ook al zou je dat wel doen, de disbalans is vaak al te groot. Dat kost dan vele en vele jaren om dat weer te herstellen. Een crème smeren gaat gewoon snel. En nee, je hoeft het niet je hele leven te doen. Als je in balans bent, en daarnaast gezond leeft, kan je lichaam het inderdaad weer oppakken. Voor de meeste vrouwen is dat schat ik een jaar.

  • posted by Sandy on 24 september 2015

   Goedemiddag Diana
   Ik lees net jouw stukje en wil er graag wat meer van weten zou je mij kunnen mailen?
   Ik heb ook endometriose met kinderwens en de artsen willen mij perse weer aan de pil … Dit keer de cerazette pil. Ik heb van combi pillen veel last. En ben 2 jaar bezig geweest ook alles aan te passen
   Groetjes Sandy

 22. posted by anneke on 12 februari 2015

  Hallo,ik smeer nog maar net de creme,en heb sinds ik het smeer last van hartkloppingen.Moet ik stoppen of is het tijdelijk.

  • posted by Elsa on 12 februari 2015

   Hallo Anneke, dat is tijdelijk. Je hormonen komen in balans en dat kan soms wat rare reacties geven. Geef het nog even de tijd. Als het niet over gaat neem dan even contact met me op.

 23. posted by Kim Landstra on 26 maart 2015

  Beste Elsa,
  Ken jij een therapeut die speekseltest kan analyseren, liefst in de buurt van Utrecht? Ik ben jaar geleden geopereerd aan cyste en heb 1 eierstok minder nu. Maar ben toch een tijdje geleden (waarschijnlijk) daardoor in de overgang gekomen, met heel veel klachten. Ik ben nu 46. Wil graag de creme gaan gebruiken, maar wil eerst een speelkseltest doen, om te weten welke ik het beste kan gebruiken.

  • posted by Elsa on 1 april 2015

   Hallo Kim, als je de speekseltest die wij verkopen gebruikt dan krijg je er een analyse bij. Een therapeut is niet nodig. Eventueel kan ik nog met je meekijken als je wilt.

 24. posted by marlinda on 13 april 2015

  hoi elsa, heb veel van de klachten die ik hoor van de andere..
  heb 2 maanden geleden een spiraal laten zetten maar ben er nog niet zo over te spreken.
  klachten waren stemmingswisselingen, migraine net voor de menstruatie , onregelmatige menstruatie , vocht vasthouden snel emotioneel zijn , nou lijkt me de creme een positieve werking te hebben voor deze problemen.
  kan ik de creme smeren als ik de spiraal nog heb of is dit meer een vervanging voor een spiraal .
  of is het verstandig om eerst een speekseltest te doen

  • posted by Elsa on 25 april 2015

   Hallo Marlinda,
   De creme is alleen een vervanging voor de spiraal als je de spiraal niet gebruikt als anti conceptie. Progesteron crème werkt meer dan uitstekend voor de klachten die je beschrijft. Je kunt als je dat fijn vindt, gaan smeren terwijl je de spiraal nog hebt. En dan, als je positief resultaat bemerkt, de spiraal laten verwijderen. Laat even weten hoe het bevalt.

 25. posted by Nel on 3 mei 2015

  Hoi Elsa, Ik heb al 10 jaar geen menstruatie meer en heel, heel veel overgangsklachten gehad. Gelukkig zijn de klachten afgenomen, maar ik ben nog niet in balans. Heb een bloedtest gedaan en daaruit bleek een tekort aan progesteron. Mijn vraag is: hoeveel en hoe vaak en hoe lang kan ik smeren? Ik ben nu een aantal dagen bezig en het voelt goed. Doe nu een kwart theelepel, kan ik dat verhogen?

  • posted by Elsa on 4 mei 2015

   Hallo Nel, Fijn dat het zo goed voelt!! Ja hoor je kunt verhogen naar 2x ½ theelepel. De eerste maanden zou ik gewoon doorsmeren en geen stopdagen inlassen. Maar blijf wel voelen wat nodig is voor je lichaam. Je kunt deze dosering een half jaar of jaar doen en dan gaan verlagen naar weer 2x ¼ theelepel. En dan kijken of de klachten dan weer wat erger worden. Je kunt dan ook weer een (speeksel) test doen om het resultaat te meten.

 26. posted by Vera on 10 mei 2015

  Hoi Elsa,
  Na de bevalling van mijn kindje 7 jaar geleden bleef ik 15kg te zwaar ondanks enorm veel sporten, gezond eten en geen pil lukte het niet om af te vallen. Ik ben in augustus vorig jaar begonnen met progesteron creme van dr Lee maar na 3 weken heb ik die weggegooid wegens enorme hartritmestoornissen die ik ervan kreeg. Maar vervolgens ben ik in 9 maanden 15 kilo afgevallen zonder enige verdere verandering in mijn leefwijze. Kan dat komen door de progesteron die ik maar 3 weken gebruikt heb?? en kan ik er nu zo weer af en toe mee beginnen? of moet en een vast ritme in zitten.
  Dank je, groetjes Vera

  • posted by Elsa on 10 mei 2015

   Hallo Vera, het is een beetje lastig om dit op afstand goed te voelen. Maar ik sluit niet uit dat die 3 weken smeren inderdaad voldoende is geweest om het afvallen op gang te brengen. Het is geen enkel probleem om af en toe te smeren. Gewoon op intuïtie. Ik kan je wel aanraden om met een lage dosering te starten om de hartkloppingen te voorkomen. Er zijn trouwens meer mensen die in het begin hartkloppingen krijgen. Dit gaat na een tijdje wel over.

 27. posted by Anna on 16 mei 2015

  Hoi Elsa,
  Bij mij is 10 jaar geleden baarmoeder verwijderd, heb nog steeds eierstokken. Ik zit niet in de overgang (ben nu 46) maar ik heb veel slaap problemen. Wat is het beste dosering?

  • posted by Elsa on 19 mei 2015

   Hallo Anna, gewoon rustig aan beginnen met 2x daags ¼ theelepel. Ik zou je aanraden om de eerste maanden geen stopdagen in te lassen. Als de klachten blijven dan verhogen naar ½ theelepel 2x daags.

 28. posted by Dian on 21 mei 2015

  Hallo Elsa,
  sinds 5 jaar heb ik geen eierstokken meer. Ik heb hier Livial voor gehad. Ik ben hier mee gestopt omdat ik hier vele kilo’s van aankwam en ik er geen baat meer bij had. Op dit moment heb ik veel lichamelijke klachten, de gynaecoloog wijt dit aan oa hormoon tekort. Kreeg opnieuw hormonen voorgeschreven, maar ik wil dit echt niet meer. Is de progesteronzalf een oplossing? Werkt dit ook voor botontkalking?

  • posted by Elsa on 25 juni 2015

   Hallo Dian, dit kan zeer zeker de oplossing voor je zijn. Botontkalking heeft ook te maken met hormoon balans. Dus dubbele win situatie.

 29. posted by Bettie de Wit on 21 mei 2015

  Waar is de progesteroncreme te koop en hoe duur?

 30. posted by Bettie de Wit on 21 mei 2015

  Waar kan ik de creme kopen en hoe duur is die

 31. posted by karin on 18 juni 2015

  Hallo,

  Ik heb altijd mijn menstruatie stipt op hetzelfde tijdstip 1 x 4 weken. Gebruik nu al 7 jaar geen pil meer. Ik heb precies altijd 1 week vóór de menstruatie knallende hoofdpijn, migraine. In deze week helpt dan zelfs een migraine middel niet, geen enkele pijnstiller. Nu op eigen initiatief NPC gaan smeren. Keurig op 12 e dag begonnen t/m 26 . Deze week ging het aanzienlijk beter. Zondag dus laatste x keer gesmeert. Gisteren zou ik ongesteld moeten worden, maar nu nog steeds niks, wel het gevoel en dus knallende hoofdpijn. Wat kan ik hier aan doen ? Gr Kaatje

  • posted by Elsa on 25 juni 2015

   Hallo Karin, Ik kan je aanraden om de eerste 3 maanden geen stop periode in te lassen. Anders komen de klachten toch weer terug tijdens de stop. Als je hormonen wat meer in balans zijn kun je stopdagen invoeren. Geef je hormonen even de tijd om in balans te komen. Menstruatie komt wel weer op gang.

 32. posted by katrin on 4 juli 2015

  Hoe kan het zijn dat na het stoppen met de crème (7 maanden gebruikt) mijn cyclus zeer onregelmatig is geworden. Heb spijt dat ik het heb gebruikt.

  • posted by Elsa on 5 juli 2015

   Hallo Katrin, ik denk dat je te snel bent gestopt. Jouw hormoon balans was nog niet dusdanig dat je al kon stoppen. Want het is juist de bedoeling dat alles soepeler gaat lopen na het gebruik van de crème.

   • posted by katrin on 6 augustus 2015

    Dank voor uw bericht. ik heb na het stoppen 3 maanden een erg lichte menstruatie gehad en nu krijg ik om de week een bloeding. Jij gaf aan dat ik te snel ben gestopt maar als ik weer begin wanneer moet ik dan beginnen en hoeveel moet ik smeren? Weet echt niet meer waar ik in de cyclus ben.

    • posted by Elsa on 8 augustus 2015

     Je kunt gewoon beginnen wanneer je wilt. Je hoeft niet te wachten op je cyclus. Gewoon smeren en een tijdje doorsmeren.

 33. posted by Evelien on 10 juli 2015

  Een jaar of 8 geleden heb ik de diagnose PCOS gekregen. Na mijn zwangerschappen is mij geadviseerd om de pil te blijven gebruiken om op deze manier in ieder geval onttrekkingsbloedingen te hebben en om de symptomen van PCOS tegen te gaan of wat te verminderen. Zonder de pil heb ik ook geen of zeer onregelmatige cyclus (zit soms maanden tussen). Is het verstandig om progesteron creme in combinatie met de pil te gebruiken? En op welke manier moet je de creme dan gebruiken? En op welk moment zou je kunnen overwegen om met de pil te stoppen? Gaat de creme ook PCOS en de symptomen daarvan tegen?

  • posted by Elsa on 12 juli 2015

   Hallo Evelien,

   Ik denk zeer zeker dat de crème jou gaat helpen. In eerste instantie samen met de pil. En dan de crème een maand of drie zonder stopdagen smeren. Dan stoppen met de pil en kijken wat er gebeurt.

 34. posted by Elize on 18 juli 2015

  Nou een heel verhaal maar hier komt ie! Ik kan niet tegen de pil ik ben daar dus ook 3,5 jaar geleden mee gestopt. Mijn moeder kon er ook niet tegen en er bleek dat ze stofje in haar hoofd mistte! Wat dat was weet ze niet meer precies. Ik heb tijdens mijn zwangerschap angst aanvallen somberheid en extreme angst gevoeld tegen de 16 weken ging dit rustig aan wegssr was soms nog wel aanwezig. Na mijn bevalling heb ik een postnatale depressie gehad! En daarna PMS vreselijk huilen aggeresief jaloers ben me vent zat noem maar op! Slik pmp van efamol en suplementen van life plus wat best goed helpt maar niet voldoende! Afgelopen donderdag had ik me eisprong volgens mijn berekening en t ging compleet mis! Op aandringen van mijn moeder antidepresivia gehaald maar ik ben als de dood daarvoor bijwerkingen en t zal mijn lijf niet goed doen! Ik heb ook een kinderwens maar na je bevalling daalt je progesteron wat ik begreep is t dan verstandig om deze creme van jullie te gaan smeren? En ik neem aan dat deze creme tijdens zeangerschap niet mag? Veel vragen maar ben ten einde raad xx

  • posted by Elsa on 19 juli 2015

   Hallo Elize, Jeetje wat een moeilijke tijd!!! Het klinkt inderdaad als een hormoon disbalans. Wat ik je kan aanraden is om 3-6 maanden progesteron crème te smeren en kijken wat er gebeurt. Als er dan nog steeds (restjes) depressie overblijven neem dan weer contact met me op. Dan kijken we verder. Anti depressiva is niet de oplossing. Daarvan gaat je lichaam nog verder uit balans.
   Veel mensen gebruiken de crème ook om zwanger te worden met positief resultaat. Tijdens de zwangerschap zou ik niet smeren. Wel weer gelijk erna.

   • posted by Elize on 23 juli 2015

    Dankjewel Elsa voor je bericht! Ik kan via uw website progesteron creme bestellen toch? En waar moet ik die smeren en hoe vaak? Groetjes

    • posted by Elsa on 22 augustus 2015

     Hallo Elize, ja hoor je kunt via http://www.rawfoodvena.nl de crème bestellen. Je moet smeren waar veel haarvaartjes zitten. Dus bijvoorbeeld binnenkant ellebogen, binnenkant knieen etc. 2x daags ¼-½ theelepel smeren.

 35. posted by rachel on 30 juli 2015

  Hallo,

  Ik heb een mirena spiraaltje. Wanneer zou ik dan kunnen beginnen met smeren? Ik word namelijk niet ongesteld.
  Wat zijn de voordelen voor mannen om het te smeren?

  Groeten
  Rachel

  • posted by Elsa on 8 augustus 2015

   Hallo Rachel. Gewoon gaan smeren. maakt niet uit wanneer. En dan een tijdje doorsmeren zonder stop dagen. Ook voor mannen kan het zeer heilzaam zijn omdat het alle hormonen weer in balans brengt. Dus ook de testosteron.

 36. posted by Madelief on 30 juli 2015

  Ik heb een maand progesteroncreme gesmeerd en ben toen gelijk 3 kilo aangekomen. Ik zit al jaren op hetzelfde gewicht en vaal er ontzettend van. Krijg het er ook niet meer vanaf. Ben dan ook gelijk gestopt.

  • posted by Elsa on 22 augustus 2015

   Hallo Madelief, het kan zijn dat je in het begin wat vocht vasthoudt omdat je hormonen in balans moeten komen. Uiteindelijk zal je merken dat je gaat afvallen door de crème. Ik kan je aanraden om door te smeren. En weet je zeker dat er niet andere factoren zijn die mee kunnen spelen?

 37. posted by Jorien on 30 juli 2015

  Ben je bekend met het verhaal van Dr. Zimmer over progesteroncreme en dat het je hormoonbalans juist ook kan verstoren? https://www.zimmernutrition.com/learning-center/health-articles/article/progesterone-cream-dangers/ Wat is jouw mening over dit verhaal?

  • posted by Elsa on 8 augustus 2015

   Ha Jorien, ja in essentie zou je eigen lichaam de balans moeten herstellen. Zelfde met probiotica. Er zijn geluiden die zeggen dat je nooit probiotica moet nemen omdat je eigen lichaam het weer moet oppakken. Maar hier in het Westen anno 2015 werkt dat niet meer zo simpel. Herstel is dan alleen mogelijk als je echt totaal anders gaat leven. En dan nog kan dat jaren en jaren duren voordat je balans hebt bereikt. Soms is hulp gewoon nodig. Als ik kijk naar de dagelijkse email, en mijn ervaringen in mijn praktijk tav progesteron crème dan kan ik alleen maar zeggen dat het een geweldig product is. Vrouwen geven aan dat ze sinds lange tijd weer het gevoel krijgen dat ze zichzelf zijn. Weer terug bij zichzelf. Ik raad altijd aan om een jaar ofzo te smeren en dan te kijken wat je lichaam doet. Maar ook hierbij hetzelfde als met probiotica. Er zijn mensen die min of meer hun hele leven probiotica moeten nemen omdat ze niet meer vanzelf herstellen. De voordelen van probiotica en/of progesteron crème zijn te groot om te negeren.

  • posted by katrin on 12 augustus 2015

   Jorien dank je wel voor deze link. Er is me een hoop duidelijk geworden over de klachten die ik heb gekregen na 7 maanden smeren.

   • posted by maaike on 12 januari 2018

    Ik ben ook in verwarring en twijfel. Smeer nu ook zo n 7 maanden, vanaf maand 3 2 weken per cyclus. En net nu ik een voorraad heb gekocht, heb ik continu hoofdpijn, terwijl ik normaal nooit hoofdpijn heb. Dus weer het internet op en ik verbaas me over alle tegenstrijdige berichten. Bijvoorbeeld je libido, hier staat dat het verhoogd wordt, merk ik totaal niet. De een zegt, het is een goed middel, kan geen kwaad, de ander zegt juist pas op kijk uit, gevaarlijk. Ik weet het niet meer. #confused.

    • posted by Elsa on 12 januari 2018

     Hallo Maaike, ik snap dat je je zorgen maakt en in de war bent. Om te kunnen zien wat er aan de hand is zullen we echt een consult moeten doen. Desnoods een half uur. Als je een aanvullende verzekering hebt wordt mijn sessie vergoed. Als je dat wilt mail me dan: houtepen@mac.com
     Laten we samen de hoofdpijn en andere klachten oplossen

 38. posted by Janny on 21 augustus 2015

  Hoi Elsa, Graag jouw visie. Is de creme ook iets voor mij? Ik ben met de pil gestopt (56jr) sindsdien voelik me oud. Ik heb last van opvliegers, zweten, spierpijn, libido van een grafsteen, vaginale problemen, rugpijn, hoofdpijn en migraine. Toen ik de pil slikte had ik heel veel last van migraine maar alle andere zaken niet. De migraine is afgenomen gelukkig maar de rest krijg ik er gratis bij.
  Helpt progesteron creme denk je?
  Gr Janny

  • posted by Elsa on 22 augustus 2015

   Hallo Janny, nou volgens mijn ben je een schoolvoorbeeld van een vrouw voor wie de progesteron crème heel veel kan gaan betekenen. Laat je verrassen….

 39. posted by Janny on 28 augustus 2015

  Hoi Elsa,

  Ik heb de creme gekocht en smeer nu een aantal dagen. Nog geen verandering gemerkt want dat is nog te vroeg denk ik.
  Waarom moet je na 25 dg smeren 5 dagen stoppen?
  Ikben 56jr en menstrueer niet meer (1jr) en ben sinds maart 2015 gestopt met de pil.
  Veel overgangsklachten op dit moment zoals: gewrichts en spierpijnen overal, constante hoofdpijn met 1 x pm migraine, slijmvliesproblemen, geheugen gaat achteruit, libido bestaat alleen nog in mijn herinnering….helaas…
  Wat is verstandig? 25 dg en 5 dg stoppen of doorgaan?
  Ik hoor graag je mening …alvast bedankt voor je tijd.
  Groet Janny

  • posted by Elsa on 2 september 2015

   Beste Janny, ja het duurt even voordat je wat gaat merken. Ik zou eerst een paar maanden doorsmeren zonder te stoppen. Mocht het niet helpen neem dan even contact (0626618460) met mij op. Dan kijken we samen wat er aan de hand kan zijn. Want de klachten wijzen ook op een detox probleem.

 40. posted by Jasmijn on 29 augustus 2015

  beste Elsa,
  Ik ben npc gaan gebruiken ivm pms klachten, die steeds langer aanhielden (en heftiger waren na het krijgen van mijn kinderen). Ook voeding sterk aangepast. In de eerste cyclus waren bloedingen veel minder heftig, maar duurden wel 2,5 weken (en begonnen ook veel eerder dan ik had berekend). Geen idee wanneer ik nu moet smeren en wanneer te stoppen. Zou je aanraden even door te smeren zonder te stoppen of juist niet. Ik ben begin 30 overigens. Dank voor meedenken, lastig om goed advies in te winnen over dit onderwerp!

  • posted by Elsa on 2 september 2015

   Hallo Jasmijn, Ik zou de eerste maanden eerst even doorsmeren zonder stoppen. Misschien is het handig om even te bellen. 0626618460

 41. posted by Els on 2 september 2015

  Hallo Elsa, Ik ben een vrouw van boven de 60 en heb als heel lang last van moeheid lamme armen slappe benen opvliegers slecht slapen veel zweten . Ik ben ik niet meer, als ik stil zit ben ik een hele piet maar na even iets doen zweet ik ben ik moe en deprie zie het soms niet meer zitten en nog veel meer narigheid. Ben ook al heel lang aan het zoeken waar al die ellende vandaan komt. Bij deze nog maar eens een poging wagen of dit misschien ook iets voor mij zou zijn.

  • posted by Elsa on 2 september 2015

   Hallo Els, voor de opvliegers zou progesteron creme zeer zeker de oplossing kunnen zijn. Misschien ook voor de rest maar daar zou ik eerst meer van je moeten weten. Misschien een keer bellen? 0626618460

 42. posted by Tess Molema on 5 september 2015

  Hoi Elsa,
  Ik heb drie jaar geleden een behoorlijke burn-out gehad, waarbij ik ernstig twijfel of hormonen niet een flinke vinger in de pap hebben gehad. Nu drie jaar later is de psychische toestand nog erg wisselend en merk ik dat het erg cyclusafhankelijk is. Ik ben 47 inmiddels en heb angsten en sombere gevoelens zo rond mijn menstruatie, naast honderd andere klachten. Ik ben bij de vrouwenpoli Boxmeer geweest en heb daar utrogestan en progestoroncreme gekregen. Ik durf er niet mee te beginnen. Ik heb namelijk van een (onwetende) huisarts de pil eens gekregen tegen de hormonale schommelingen, maar ben daar binnen drie dagen mee gestopt omdat ik daarvan totaal op m’n kop ging. Enorme angstaanvallen gehad. Ik ben zo bang dat door het toevoegen van de progestoron en dus het sleutelen aan m’n hormonen ( die zeker volledig uit balans zijn) mijn angsten weer toenemen. Wat zijn jouw ervaringen hiermee?
  Groetjes Tess

  • posted by Elsa on 6 september 2015

   Hallo Tess, jeetje wat naar allemaal. Heb je natuurlijk progesteron creme gekregen van de vrouwenpoli? Waarschijnlijk is de pil van de huisarts chemisch geweest en bevatte waarschijnlijk oestrogeen. Je kunt proberen te smeren, heel rustig aan. Je kunt als je wilt ook een keer voor een sessie bij mij komen. Dan kijken we wat er aan de hand is en wat moet gebeuren.

 43. posted by LiSan on 10 september 2015

  Hoi Elsa, ik ben 43 en in de premenopauze. Mijn menstruaties zijn -vanzelfsprekend denk ik- onregelmatig geworden. Enkele malen per jaar heb ik wel een normale cyclus, dus korter dan de 6 of 7 weken die er normaal voor staan. Zo’n normale cyclus heeft een lengte van 26 dagen, zoals voor m’n 42ste. Tijdens zo’n lange cyclus, waarschijnlijk zonder eisprong, maak ik nauwelijks LH aan. Ik gebruik ovulatietestjes, en die blijven dan ook voornamelijk wit (alleen controlestreep staat er). Tijdens een normale, korte cyclus stijgt het LH-hormoon wel, met op dag 12 een piek. Na 14 dagen, soms 13, word ik dan ongesteld. Na weer een lange cyclus in juli/augustus ben ik 14 augustus ongesteld geworden. Een normale menstruatie, met normaal bloed- en slijmvliesverlies, 5 dagen lang. Daarna een mooie LH-opbouw, met piek op dag 12. De basale lichaamstemperatuur steeg daarna ook. Op dag 15 ben ik begonnen met progesteroncreme smeren. Afgelopen dinsdag, 8 september, dag 26 in de cyclus, verloor ik rood slijm. Dat herhaalde zich op 9 september, en daarna stopte het. Ik ben progesteroncreme blijven smeren -minder dan aangegeven overigens-, omdat ik eventueel zwanger zou kunnen zijn. Nu is het bloedverlies helemaal gestopt. Ik heb al 2 zwangerschapstests gedaan, waaronder een extra gevoelige (6 dagen voor NOD te gebruiken), maar allebei negatief. Ook mijn lichaam is erg rustig. Ik ben 2 maal eerder zwanger geweest en voelde dat direct aan mijn borsten. Die hebben nu helemaal niet gereageerd. Nu zit ik hevig te twijfelen…. Kan het een innestelingsbloeding zijn geweest? Of toch een menstruatie die niet doorzet vanwege de progeseroncreme? Kan 1 maal daags een kwart theelepeltje progesteroncreme al remmend werken op de menstruatie? Ik voel me overigens prima, eet gezond, slaap goed, en heb geen duidelijke klachten die duiden op een naderende menopauze, behalve dan die lange cycli met zo nu en dan een normale. Op 29 september moet ik naar de gyn om de wisselwerking tussen de verschillende hormonen te laten onderzoeken. De schildklier wordt nu al ondersteund middels Thyrax, 0,1 mg. Morgen opnieuw bloed laten prikken. Afijn, wat denk jij, is de dosis progesteroncreme die ik gebruik in staat om een menstruatie niet door te laten breken? Zal ik nog even blijven smeren om het risico van een evt. vroege miskraam te verkleinen? Ook al zijn de tests negatief en voel ik me totaal niet zwanger….. Wat is wijs 🙂 Alvast bedankt voor je reactie!

  • posted by Elsa on 18 september 2015

   Hallo Lisan, Wat een verhaal en gedoe voor je!! Ik durf er zo op afstand niets van te zeggen. Daar zou ik je echt voor moeten zien.

 44. posted by Yvon on 16 september 2015

  Goedenavond Elsa,
  Kun je ongeveer zeggen hoe lang de ‘ eerst wordt t erger’ periode kan duren. Ik ben 45 jaar, en nu in de tweede maand smeren. Heel veel opvliegers, heel moe en erg veel honger…..

  B.v.d. Yvon

  • posted by Elsa on 18 september 2015

   Hallo Yvon, jeetje wat lastig voor je. Toch niet meer dan een maand of 2-3. Als het blijft moeten we er samen eens naar kijken wat precies de oorzaak is.

 45. posted by Denise on 2 oktober 2015

  Hallo,

  Ik heb sinds de geboorte van mijn tweede kind extreem veel last van (naar lijkt het) mijn hormonen. Dit houd in dat ik heel erge PMS klachten heb. Zo rond de eisprong beginnen deze: De voornaamste en vervelendste vind ik dat ik er echt agressief van wordt. Er komt dan een soort van opgefokt gevoel over me heen wat ik in de normale ‘probleemloze’ weken niet heb. Ik heb deze PMS klachten hiervoor nooit eerder gehad. Het is duidelijk echt begonnen sinds na mijn laatste bevalling en lijkt echt een duidelijke relatie te hebben met mijn cyclus. Verder ben ik rond die periode ook erg moe, emotioneel, heb stemmingswisselingen, hoofdpijn, onrustig, duizelig etc. Kortom, veel klachten. Daarnaast had ik tussen mijn 12e-18e jaar vaak last van migraine. Dit is toen jaren weggeweest en nu dus ook weer in alle hevigheid teruggekomen (ben nu 26). Standaard een dag voor mijn menstruatie krijg in een migraine aanval. Ik heb ook al een verleden van hyperventilatie/angstigheid. Dit is nu redelijk onder controle. Maar de PMS klachten en migraine hebben echt een grote impact op mijn dagelijkse leven met twee kleine kinderen thuis. Ik functioneer in mijn klachten weken gewoon veel minder goed en dat valt me zwaar. Nu las ik jouw artikel over het progesterontekort / oestrogeendominantie. Ik heb al eens wat aan de huisarts gevraagd over of mijn hormonen misschien uit balans waren en of daar wat een te doen was maar daar had ze eigenlijk weinig voor werd aangegeven. Zou progesteroncreme misschien DE oplossing voor mij kunnen zijn? Hoe weet ik of ik inderdaad een progesterontekort heb en dat dit mijn PMS klachten / migraine veroorzaakt? Is het handig als ik hiervoor een consult bij jou aanvraag, of moet ik gewoon een test en crème bestellen? Ik wil namelijk zo snel mogelijk van deze klachten af want de situatie is voor mij zo gewoon onhoudbaar vanaf eisprong tot menstruatie. Alvast bedankt. Groet!

  • posted by Elsa on 12 oktober 2015

   Hallo Denise, Jeetje wat naar voor je. Lijkt me niet makkelijk.
   Er zijn verschillende opties. Je kunt een pot gaan smeren en kijken wat het doet voor je. De meeste vrouwen doen het zo en met geweldig resultaat. Dat komt omdat we eigenlijk allemaal een progesteron tekort hebben. Ik hoor het vaker dat zwangerschap/bevalling de hormoonhuishouding min of meer blijvend uit balans brengt.
   Je kunt ook eerst een progesteron test doen. Dan heb je meer inzicht in jouw waardes.
   Een consult bij mij geeft als meerwaarde dat ik ga voelen wat er allemaal speelt in jouw lichaam en leven. En daar gericht advies over kan geven. En daarnaast meer balans in je lichaam en emoties kan geven. Ik doe diep healing werk met geweldig, blijvend resultaat. Het kan hier in Apeldoorn maar skype/telefonisch kan ook.

 46. posted by Door on 5 oktober 2015

  Kun je de progesteron crème ook smeren als je tevens een mirenaspiraal hebt?
  Groet, D

  • posted by Elsa on 12 oktober 2015

   Hallo Door, ja hoor zeer zeker kun je dan de crème smeren. Juist. Omdat de spiraal toch je hormoon huishouding in de war brengt. En de crème geeft weer balans.

 47. posted by An on 12 oktober 2015

  Ik heb sinds een paar dagen deze progesteroncreme in gebruik. Helaas krijg ik er een heel naar gevoel bij. Veel hartkloppingen, stressgevoel, drukkend gevoel boven mijn navel. Mijn hartslag gaat tijdens rust ook niet goed naar beneden, voelt ook heel krampig rond mijn hart. Moet ik het wel blijven gebruiken. Gaat dit gevoel weg en hoelang duurt dat? Want dit is niet te doen elke dag, het geeft me teveel stress en die is al torenhoog, dus dit lijkt me niet gezond voor langere tijd. Ik gebruik nu 1/8e theelepel op een dag. Heb het mirenaspiraaltje, soms wat bloedingen, maar weet mijn cyclus niet, dus dacht het maar elke dag te smeren. Kun je me hierbij helpen wat ik moet doen? Alvast bedankt, An

  • posted by Elsa on 12 oktober 2015

   Hallo An, ja dit gevoel gaat weg. Je hormoon huishouding moet in balans komen. Ga even over op 1x per 2 dagen smeren. Geef het nog een maandje de tijd en vermijdt dingen die ook dit soort klachten kunnen veroorzaken. Zoals koffie, groene thee, gewone thee en suiker.

 48. posted by Mar on 25 oktober 2015

  Hallo,

  Werkt dit middel ook bij jonge vrouwen die last hebben van haaruitval door dht (alopecia androgenetica)? Kan voormalig pilgebruik (diane pil) op jonge leeftyd hier een rol in hebben gespeeld? Nu alleen een koperen spiraal.
  Bedankt alvast

  • posted by Elsa on 29 oktober 2015

   Hallo Mar,
   Alopecia is een complexe aandoening dus het is wat lastig om daar een heel concreet antwoord op te geven. Het is voor een groot deel wel een hormoon probleem dus het in balans brengen en houden van de hormonen is wel essentieel hierbij. Dus ik zou zeer zeker progesteron creme gaan smeren. Pil gebruik heeft altijd invloed op de hele hormoonhuishouding. Zoveel mensen die de pil gebruikt hebben, hebben er een progesteron tekort aan over gehouden.

 49. posted by Tineke on 31 oktober 2015

  Hallo,
  Ik ben in overweging om de crème te gaan gebruiken. Hierbij heb ik nog wel een vraag. Kan ik hierbij ook chlorella tabletten gebuiken?

  • posted by Elsa on 31 oktober 2015

   Hallo Tineke,
   Ja hoor dat kan uitstekend. Het zijn 2 aparte dingen. De creme is om je hormonen in balans te brengen. Chlorella is om je lichaam te ontgiften en te voeden.

 50. posted by Marian on 26 november 2015

  Hallo,
  Ik heb een dochter van 21 jr. en ze heeft toen ze 9 jr. oud was een Craniopharyngeoom gehad waardoor ze nu geen hypofyse meer heeft. Ze slikt alle hormonen die ze zelf zou moeten aanmaken, o.a. Minrin, Hydrocortison, Thyrax, ze spuit groeihormonen (Zomacton), vrouwelijk hormoon (Estradiol) dit was het volgens mij.
  Mijn vraag is, ze krijgt geen Progesteron…… zou ze dit moeten krijgen?

  Marian

  • posted by Elsa on 1 december 2015

   Hallo Marian,
   Wat een gedoe voor zo’n jonge vrouw!! Omdat ze al zoveel medicatie krijgt zou ik eerst een speekseltest doen om te kijken wat haar progesteron niveau is. En naar aanleiding van de uitslag een beslissing nemen.

 51. posted by Marielle on 30 november 2015

  Hallo Elsa,
  Heb ik het goed begrepen dat je progesteron creme ook kunt gebruiken om de kans op een miskraam te verkleinen en innesteling te vergroten? Van mijn gynaecoloog krijg ik hierover maar heel weinig informatie. Maar na 2 miskramen zou ik bij de volgende poging geprobeerd willen hebben wat ik kan. Is de progesteron creme inderdaad iets wat ik zou kunnen proberen en wanneer zou ik dan moeten beginnen met smeren? Na de ovulatie/gemeenschap en hoeveel dagen? Is het dan evt beter om de eerste 2 of 3 maanden te blijven smeren bij een positieve zwangerschapstest? Ik hoop dat je mij wat meer informatie kunt geven. Alvast bedankt!

  • posted by Elsa on 1 december 2015

   Hallo Marielle, Ja dat heb je goed begrepen. Een miskraam kan natuurlijk aan heel veel dingen liggen. Maar 1 van de oorzaken kan een progesteron tekort zijn. Je kunt eventueel nog eerst een speekseltest doen om te kijken hoe het gesteld is met jouw progesteron. Als je het potje of pompje binnen hebt gewoon gaan smeren en door smeren zonder stop dagen.

   • posted by Marielle on 1 december 2015

    Dank je wel voor het antwoorden, Elsa. Ik heb nog wel een vraag. Je zegt dat als ik de crème binnen heb, gewoon gaan smeren en geen stopdagen te doen. Maakt het dan niet uit waar ik in mijn cyclus zit (voor of na de ovulatie)? De bedoeling is om tijdens mijn volgende cyclus of die daarop opnieuw te proberen zwanger te worden.

    • posted by Elsa on 4 december 2015

     Hallo Marielle, nee hoor gewoon gaan smeren. Je hoeft niet te wachten. Ik hoop echt voor je dat je snel zwanger wordt.

   • posted by Katja on 3 december 2015

    Hallo,
    Ik ben bijna 42 en heb endometriise. Tig ivf behandelingen gehad na lucrin en 1 keer 3 maanden zwanger. Wil kinderen maar geen troep meer. Creme besteld, hoe nu gebruuken?? Afgelopen zondag gehoord dat er geen bevruchtingen waren en wacht nu op de pijnlijke en extreme menstruatie. Kan het kwaad dat je huisdieren op je gaan liggen als je vlak daarvoor de creme gesmeerd hebt?

    • posted by Elsa on 4 december 2015

     Hallo Katja, wat naar voor je. Een zware weg.
     Gebruik 2x daags de crème. ¼ theelepel (of klein pompje) per keer. Smeer het aan de binnenkant van je ellebogen of knie. Ik zou toch even de crème goed in laten trekken voordat de dieren op je komen liggen. Sowieso voor de dieren maar ook voor de effectiviteit van de crème.

 52. posted by Nienke on 3 december 2015

  waaaauwwww….wat een fijn middel….Ben vorige maand begonnen op dag 12 in de cyclus en voelde me al snel een stuk beter, merk dat m’n hoofdpijn afneemt en voel me veel prettiger. Moet bijna weer beginnen aan de 2e ronde, en hoop dat m’n klachten dan nog verder af gaan nemen. Ik merk wel dat ik aangekomen ben, daar ik al kamp met behoorlijk overgewicht, baal ik daar wel van, maar ik houd het er maar op dat dat te maken heeft met het aanpassen van mijn hormonen etc…… Heb de hoop dat de kilo’s toch ook nog wat gaan afnemen, zie daar hier en daar wel positieve berichten over….. Zijn er vrouwen met overgewicht die er merkbaar mee afgevallen zijn ???? Ik hoor het graag 😉

  • posted by Elsa on 4 december 2015

   Wat geweldig Nienke!!! Ja je moet je lichaam even de tijd geven voordat het gaat afvallen. Maar afvallen is een complex iets. De vraag is of er meer speelt in je leven waardoor je aan bent gekomen. Hormonen zijn een belangrijke factor. Maar stress, afvalstoffen etc. spelen ook een rol. Je kunt nog overwegen om powerstrips te plakken. Dit geeft een lichte detox, voedt je lichaam en voegt quantum energie toe. En het is altijd aan te raden om je darmen schoon te maken met oxypowder en probiotica te nemen.

 53. posted by Wivri on 6 december 2015

  Hallo Elsa, ik gebruik sinds januari progesteroncreme. Ik had hevige menstruaties waarvoor ik al eerder een novasure behandeling had gehad. Maar de krampen bleven bij een stuk minder bloedverlies. Ik had elke 2e helft van de maand erg pijnlijke borsten met harde knobbels, burn out verschijnselen. Een paar maanden na start prog creme knapte ik erg op. pijnlijke borsten helemaal,verdwenen, minder menstruatieklachten en rust in mijn hoofd. Echter beginnen nu sinds een maand of 3 de pijnlijke borsten weer op te spelen rond 19/20e dag van mijn cyclus die gem 25 dgn duurt. Ik smeerde gedurende zomermaanden va 10e tot 24e dag 2×10 mg creme, heb dat ondertussen vermeerderd naar 2×20 mg echter zonder veel resultaat. Wat moet ik doen? Ik wil nog wel een keer een speekseltest doen, maar ga ik dan door met progcreme (progesteron in speeksel zal dan wel verhoogd zijn) of stop ik eerst met progcreme en doe daarna speekseltest. Ik heb er al veel overgelezen en begrijp dat je ook progesteron kunt omzettten in oestrogeen en dat je bij teveel aan progcreme ook weer klachten kunt krijgen door ongevoelig worden van prog receptoren. Ik heb ondertussen mijn voedingspatroon aangepast eet zoveel mogelijk biologisch, geen suiker en snelle koolhydraten en gebruik zoveel mogelijk ekologischverantwoorde cosmetica etc. Heb je goede raad voor mij?

  • posted by Elsa on 11 december 2015

   Hallo Wivri, Als je een speekseltest wilt doen moet je wel eerst een aantal dagen gestopt zijn. Maar het is zeer zeker aan te raden om eerst een test te doen. Niet nu nog meer verhogen etc. Je moet helder krijgen hoe het met je hormoonbalans is. Als je de uitslag hebt kunnen we weer even overleggen wat de doen.

 54. posted by Mounia on 10 december 2015

  Hallo,
  8 jaar geleden is mijn zoon geboren na de bevalling kreeg ik postpartum depressie, Het was heftig ik was gelijk ander mens kreeg geen gevoel dat hij mijn zoon is, kreeg last van beelden, stemmingswisseling, kreeg opdracht dat ik mijn zoon wilt iets aan doen. Ben zelf behandeld bij psycholoog en dagbehandeling en zij weten nog steeds niet waar het vandaan komt. Toen mijn zoon 2 jaar werd kreeg ik eindelijk een gevoel dat hij mijn zoon is en ik vind ontzettend jammer dat ik echt vanaf de geboorte veel gemist hebt. Nu met mij goed gaat heb ik nog een kinderwens wij zijn 5 jaar bezig en de wens is helaas niet vervuld. Wij zijn 2 x naar gynaecoloog geweest en zij vonden geen afwijkingen wij zijn allebei gezond en zij vonden raar dat ik niets heb en dat ik niet maar zwanger raak. Je wordt alleen maar somber, verdrietig, boos, waarom lukt het bij ander en bij mij niet, de klok blijft tikken, je blijft maar denken als je niets hebt waarom lukt het niet, je wacht elke keer vol met spanningen of het raak is. Sinds mijn jeugd heb ik last van PMS ik heb alleen last van pijnlijke borsten, menstruatiepijn, pijnlijke benen, chagrijnig en puistje. Na de bevalling krijg ik alleen pijnlijke borsten, puistje en word chagrijnig. Het begint meestal tweede cyclus maar zodra menstruatie begint ben ik eindelijk van de klachten af en dat geeft mij een rust gevoel en na eisprong begint het weer. Ik heb teunisbloemolie en vitex-agnus castus gebruikt en heeft helaas niet geholpen. Ik heb ergens gelezen vrouwen met PMS klachten hebben juist vitamine B6 tekort, zink en magnesium. Ik slik bijna een jaar vitamine B6 van 50mg. pijnlijke borsten werd minder dat geeft mij een rust gevoel. Ik krijg ook koude benen niet dat ik koud krijg maar voelt koud aan en de kou straalt naar mijn hele lichaam als ik temperatuur 35,8 en dat is zeker laag. Ik ben naar gezondheidswinkel geweest en die vertelde je schildklier is traag en zij hebben mij geadviseerd Kelp nemen en het heeft een maand geduurd dat mijn benen eindelijk warm werd. Ik heb ook verteld bij gezondheidswinkel dat ik kinderwens heb en dat ik van alles heb geprobeerd en heb laten onderzoeken en zij zeiden je oestrogeen of progesteron is laag en als je progesteron laag is kan je nooit zwanger raken. Zij hebben daar iets voor gegeven Maca om vruchtbaarheid verhogen voor de eerste cyclus en tweede cyclus Dong Qui met zoethoutwortel om progesteron verhogen en voor PMS. Toen ik gebruikte was mijn PMS klachten verleden tijd ik ben een vrolijk mens geworden en kan meer dingen doen. Wat ik merk bij eerste cyclus als ik Maca neem dan word mijn libido laag en heb geen zin en ook beetje jeuk in mijn vagina het is een laag dosering van 400mg,. Tweede cyclus na eisprong word ook mijn libido laag en jeuk in mijn vagina en droog word somber, angstig, kouwelijk lichaam. Mijn vraag is ligt het aan oestrogeen of progesteron dat ik daarom moeilijk zwanger kan raken heb wel regelmatig cyclus en eisprong. Ik ben 42 jaar en mijn gevoelens zegt nog steeds dat ik nog een kind wil ik heb mijn best gedaan om niet te veel aan denken en bezig zijn dat blijft in mijn hoofd hangen. De arts zei ook het is groot kans dat ik weer postpartum depressie krijg maar dat hoeft niet. Mijn zoon kan niet wachten wanneer zijn broertje of zusje komt. Je gaat ook zorgen maken hoe ouder je wordt hoe moeilijker het wordt en je wordt ook bang of je ongezond kind krijgt na je 40ste. Is er manier om kans te krijgen dat het wel gaat lukken en ook voor de PMS.
  Ik hoop dat u voor mij een goede advies heeft.
  Groetjes, Mounia

  • posted by Elsa on 11 december 2015

   Hallo Mounia, Wat een heftig verhaal!! Een afschuwelijke tijd geweest. Ook voor je zoon denk ik. Wel moedig dat je toch nog een tweede kind wilt. Maca werkt normaal gesproken libido verhogend. Dus er zeker weten iets mis met jouw hormoonhuishouding. Ik denk dat je zo gauw mogelijk progesteron crème moet gaan smeren. Eventueel kun je nog overwegen om bij mij te komen voor een consult. Dan kan ik nog wat dieper kijken waarom je niet zwanger kunt worden. Sterkte.

   • posted by Mounia on 13 december 2015

    Hallo Elsa,
    Bedankt voor u reactie het was zeker afschuwelijke tijd. Ben blij dat het goed gaat en ook mijn zoon. Na zoveel jaren later heb ik ergens gelezen door oestrogeen als uit balans gaat krijgen vrouwen na bevalling postnatale depressie. Je hormonen gaat schommelen en je krijgt klachten zoals, angstig, stemmingswisseling, beelden, verdrietig, word snel boos en andere nare dingen komen op je af. Wat u zei dat het door mijn hormoonhuishouding komt dat klopt mijn hormonen is uit balans en ik wist het niet en ook niets van gemerkt en dat zeggen de artsen ook niet. Mijn moeder zei ook als je hormonen uit balans is kan je nooit zwanger raken. Ik merk elke maand bij tweede cyclus begint het PMS weer het houd nooit op. Ik denk ook na de bevalling is mijn hormonen uit balans gegaan en daardoor kreeg ik postpartum depressie. Maca verhoogt zeker libido maar ook vruchtbaarheid mag ik blijven gebruiken. Wat u zei dat ik progesteron crème moet gaan smeren ga ik zeker proberen en hoe lang mag je blijven gebruiken. Hopelijk krijg ik mijn hormonen in balans en dat ik vrolijk mens mag worden zodat ik kan genieten met mijn gezin en hoop ook dat kleine wondertje in vervulling gaat. Mag ik u email-adres zodat ik aan u laat weten of het heeft geholpen. Ik hoor van u. Mounia

    • posted by Elsa on 21 december 2015

     Hallo Mounia, dat klopt dat je niet zwanger kunt raken als je hormonen uit balans zijn. Veel vrouwen gebruiken de crème om zwanger te worden. En met goed resultaat. Ik raad altijd aan om de crème minimaal een jaar te gebruiken en dan eens een tijdje te stoppen om te kijken hoe het gaat. Je kunt de crème zonder problemen voor langere tijd gebruiken. Ik hoop ook echt dat je een vrolijk mens gaat worden. Blijf daarin geloven.
     Mijn mailadres is: houtepen@mac.com . ik hoor heel graag van je hoe het gaat.

 55. posted by little human on 15 december 2015

  Hallo
  Ik smeer sinds een tijdje met de progesteron creme en nu ben ik eindelijk zwanger 🙂
  Mijn vraag is nu moet ik stoppen of juist doorgaan? Kan het geen kwaad en tot wanneer moet ik doorgaan met smeren?

  Aanfezien ik met mijn psoriasis cremes moet stoppen van de dokter vroeg ik me af hoe het hiermee zit?

  Groetjes en bedankt alvast

  • posted by Elsa on 28 december 2015

   Hallo Little, gefeliciteerd!! Geweldig voor jullie. ik zou nog doorgaan met smeren tot de 6de maand. Daarna stoppen. Je kunt ook overwegen om powerstrips te nemen voor je psoriasis.

   • posted by little human on 28 december 2015

    Heel erg bedankt voor je bericht! Ik wou graag weten of het geen kwaad kon. We smeren dus gewoon vrolijk door.
    Bedankt! Ik ga eens kijken naar die powerstrips.
    Gr linda

 56. posted by marloes on 21 december 2015

  Hoe zit het wanneer er hart en vaatziekten in de familie voorkomen? Is progesteroncreme dan wel of niet aan te raden? Ik hoor het graag.

  • posted by Elsa on 21 december 2015

   Hallo Marloes, Progesteron creme is altijd aan te raden wanneer er een disbalans is in de hormonen. Het is voor mij zo op afstand moeilijk in te voelen in hoeverre er aan de genetische hart- en vaatziekten een hormoon aspect vast zit. Dan zal je echt langs moeten komen in mijn praktijk.

 57. posted by Indi on 22 december 2015

  Beste Elsa,
  Ik ben 35 en heb 2 jaar geleden door een baan heel veel stress beleefd ook ben ik toen met de pil begonnen en toen na een paar maanden weer gestopt omdat ik heel veel aankwam helaas is het aankomen niet gestopt ben inmiddels in 1,5 jaar tijd 14 kg aangekomen en krijg het met geen mogelijkheid eraf, maar dat is niet alles ben heel veel moe, heb acne op mijn kin terwijl ik nooit acne heb gehad, de vet zit voornamelijk om mijn buik, heb overtollig haargroei,ben ontzettend warrig en vergeetachtig en ben in 1,5 jaar ouder geworden oh en om niet te vergeten mijn mestruatie is heel vreemd en onregelmatig en bloed zie ik amper is meer slijm en viesigheid heb ook regelmatig hoofdpijn en pijn in spieren en gewrichten nou zegt mijn huisarts dat ik nergens last van heb maar ben al 2 x bij een orthomoleculair geneeskundige geweest en die zeggen beiden dat mijn schildklier traag is en mijn hormonen uit balans, heb natuurlijke tabletten gekregen die slik ik nu een maand maar zie nog geen verschil dus ik dacht misschien kan de crème mij helpen maar ik zie dat sommige mensen er van aankomen en dat is juist wat ik niet wil, ik wil afvallen en me minder moe voelen wat raad jij me aan?

  • posted by Elsa on 28 december 2015

   Hallo Indi, wat naar voor je dit verhaal. Moeilijke tijd.
   Van de crème kom je niet aan. Soms duurt het even voordat je af gaat vallen maar als je hormonen in balans zijn is er meer kans voor je lichaam om af te kunnen vallen. Een trage schildklier kan ook aan progesteron tekort liggen. Maar het is wel lastig voor mij om op afstand precies aan te geven wat de oorzaak van je overgewicht is. Je hebt aangegeven dat je veel stress hebt gehad. Stress hormonen zorgen ook voor overgewicht. Vet op je buik kan ook te maken hebben met een overgevoeligheid voor insuline. Een eiwitrijk dieet is aan te bevelen. Bijvoorbeeld door 1 of 2 maaltijden per dag te vervangen door Fixx. . Hoofdpijn en spierpijn kan ook weer een detox probleem zijn.
   Wellicht is het handig om een keer voor een consult te komen. Dan gaan we kijken wat er allemaal aan de hand is.

 58. posted by Karin on 29 december 2015

  Ik ben 53 jaar en heb nu 3 jaar Progynova geslikt tegen de ontzettende overgangsklachten nadat mijn eierstokken er met spoed uit moesten vanwege een groot aantal cysten. Op mijn 43e was mijn baarmoeder al verwijderd vanwege heftige bloedingen en vleesbomen. Ook moest ik al jaren vochtafdrijvers slikken, omdat ik zoveel vocht vast hield, kilo’s zwaarder was ik als ik ze niet slikte.
  Tussendoor ben ik ook nog met hartkloppingen bij de cardioloog beland.
  Ik heb al jaren geleden mijn voeding aangepast, eigenlijk gebaseerd op de voedselzandloper . Ik heb een drukke baan en sport ook actief, maar val niet echt af en blijf een kilo of vijf te zwaar.

  Ik smeer nu ruim een maand met Progesteroncreme en heb de hormonen en de vochtafdrijvers laten staan. Ik heb wat lichte opvliegers af en toe, maar voel me prima. Ik denk dat al mijn klachten de afgelopen jaren van het begin af aan al met een hormonale disbalans te maken hadden, maar geen dokter of gynaecoloog noemt dat. Ik ben dus blij dat ik, samen met internet een goede oplossing gevonden heb.
  Ik gebruik nu de crème van dr Lee, wat is het verschil met de crème die u verkoopt?

  • posted by Elsa on 4 januari 2016

   Hallo Karin, wat een geweldig verhaal!! Goed zo. De crème die wij verkopen is gemaakt obv het recept van dr lee. Dus de samenstelling is gelijk. Wij laten deze crème uit de VS komen omdat we van dit merk zeker weten dat alle stoffen in de crème natuurlijk zijn. Wellicht een keer een potje van ons proberen?

 59. posted by Laura on 9 januari 2016

  Hallo Elsa, ik heb een vraag. Ik heb de creme al een hele poos in huis maar durfde niet goed te beginnen omdat ik toch ook wel veel negatieve info vond over opslag van Progesteron in vetweefsel na langer gebruik. Ik ben nu toch begonnen maar ik vind de hoeveelheid van 1/8 ste theelepel zo veel. Ik gebruik een keukenmaatje van 0,5ml en da’s een flink bolletje. moet je dat dan op meerdere plekken smeren want alleen binnenkant ellenboog duurt eeuwen voordat dat is opgenomen. Ik wil zeker niet te veel smeren. Wat ik ook ergens las was dat je het spul ook direct in je vagina kan smeren om risico van opslag in vetweefsel te vermijden. Dat kwam van Dr.Lee himself meen ik. Kan je daar wat over zeggen? Dankjewel!

  • posted by Elsa on 12 januari 2016

   ⅛ theelepel is echt heel weinig. Ben je niet in de war met een eetlepel? Ik denk dat jouw maatje te groot is. Want ⅛ theelepel crème is heel snel opgenomen. Ik zou niet zo bang zijn voor de opslag in vet. Gebruik gewoon de crème een jaar en dan weer eens een paar maanden niet. Dan kun je gelijk zien of je klachten blijvend weg zijn.

 60. posted by Lisanne on 9 januari 2016

  Hoi Elsa
  Ik overweeg ook de crème te gaan gebruiken. Zijn nu ruim twee jaar bezig voor ons tweede kindje en inmiddels met ivf gestart maar helaas twee mislukte pogingen. Eerste zwangerschap ging zonder problemen. Mijn voeding heb ik inmiddels al aangepast, minder suiker, brood en koolhydraten. Meer vis, noten en goede vetten en neem ook extra vit (E, D3, krillolie en een multi met folaat) Kan ik de creme gebruiken icm de medicatie die ik nu neem, Triptofem en progesteron? Dankjewel!

  • posted by Elsa on 12 januari 2016

   Hallo Lisanne, Ik neem aan dat je niet ook nog progesteron slikt? Als je hormoon medicatie slikt dan altijd even overleggen met de arts. En als hij/zij groen licht geeft dan denk ik verder met je mee.

   • posted by Lisanne on 12 januari 2016

    Hoi Elsa
    Sorry ik bedoelde puregon. Ik heb de crème ooit bij de arts genoemd maar die zag er geen meerwaarde in. Voornamelijk omdat er volgens hem geen onderzoeken zijn die de werking ervan bevestigen. Kan ik het dan wel in de wachtweken gebruiken of moet dat ook in overleg?
    Dankjewel!

    • posted by Elsa on 18 januari 2016

     Hallo Lisanne, je kunt het ook gewoon in de wachtweken gebruiken.

 61. posted by An on 15 januari 2016

  Beste Elsa,

  vorig jaar heb ik op advies van de gynaecoloog een half jaar esmya geslikt, wat progesteronverlagend werkt. Daarna ben ik, in juli 2015, geopereerd aan mijn baarmoeder en is er een vleesboom verwijderd. Sinds die tijd heb ik extreme slaapproblemen.
  Mijn cyclus komt wel weer op gang, maar is nog niet heel stabiel. In de week voor mijn menstruatie slaap ik niet, in de overige drie weken slaap ik gemiddeld 4 uur per nacht.
  Is de progesteroncreme geschikt om te gebruiken?

  • posted by Elsa on 18 januari 2016

   Hallo An, als ik jouw verhaal zo lees is er inderdaad sprake van een disbalans van je hormonen. Progesteron crème is zeer zeker dan de oplossing. Maar de vraag is wel even waarom je van je gynaecoloog esmya moest slikken. Je kunt eventueel eerst een hormoontest doen. Ik hoop dat je je verder wel weer goed voelt.

 62. posted by Alissa on 18 januari 2016

  Goedemiddag,
  Ik heb een vraag. Ik ben er van overtuigd na heel lang zoeken dat ik een oestrogeendominantie heb. Mijn grootste klacht is de slapeloosheid. Ik gebruik nu duphaston en merk duidelijk verschil maar wil liever op de natuurlijke manier behandeld worden. Verder heb ik het mirena spiraal. Op welke dagen moet ik de crème smeren? Gewoon de hele maand door? Ik heb namelijk geen normale cyclus en sinds de mirena spiraal is het helemaal onregelmatig geworden.

  • posted by Elsa on 25 januari 2016

   Hallo Alissa, smeer eerst een paar maanden gewoon door. En ga na een paar maanden stopdagen inlassen. Als je menstruatie dan nog steeds onregelmatig is dan prik je gewoon ergens in de maand de stopdagen.

 63. posted by Willemijn on 22 januari 2016

  Hallo Elsa,
  Ik ben 2 weken geleden gestart met dr lee progesteroncreme. Ik ben 52 jaar en sinds de zomer onregelmatige menstruatie. En ook vanaf de zomer, zere keel en pijn bij het slikken, blijkt schildklier te zijn. Door uitgeputte bijnieren. Dat schijnt geen goede combinatie te zijn met de overgang… Ook zwakke lever, daar ben ik al langer mee bezig met onder meer energieherstelplan van Marijke de Waal Malefijt. Eet biologisch al jaren en sinds een jaar dieet volgens Weston Price. Ook altijd al pms klachten en heftige hormonale hoofdpijn. En laatste twee jaar vergeetachtigheid, soms ineens een pijnlijke linkerhand, er komen kortom klachten bij. Nooit de pil geslikt, kan ik niet tegen. Zwanger geworden via ivf, op de valreep, ik was 43 jaar. Ik reageerde extreem krachtig op de hormonen, ik had maar zeer kleine dosering nodig en ook toen ik zwanger was, overstimulatie van de eierstokken. Om maar aan te geven hoe gevoelig ik reageer. Nu, sinds de zomer, komt ik er achter dat hormonale disbalans grote rol speelt. Twee weken geleden gestart met crème, voel mij beter maar gaat met pieken en dalen. Gisteren weer vreselijk beroerd, migraine en na dag werken compleet uitgeschakeld.
  Ik ben nu 21 dagen te laat ongesteld. Moet ik gewoon doorsmeren? Vragen en antwoorden doorgelezen en ik denk van wel? Pieken en dalen maar even voor lief nemen. Of kan ik nog wat doen aan de hoofdpijn? Ik smeer een beetje op gevoel en s nachts soms ook een beetje er bij als ik niet kan slapen. Maar voel mij dan soms ook heel wakker en ook overdag soms hartkloppingen. Is meer dan aanbevolen dosering onverstandig of gewoon experimenteren? Voor de lever is de progesteron ook goed maar kan soms ook worden omgezet in oestrogeen heb ik begrepen. Vooral bij zwakke lever en die heb ik.

  • posted by Elsa on 25 januari 2016

   Hallo Willemijn, ik denk dat er bij jou meer aan de hand is. Sowieso een detox probleem. Is het mogelijk dat je voor een consult bij me komt in Apeldoorn? Of via skype?

 64. posted by ingrid on 25 januari 2016

  Hoi Elsa, ik ben 48 jaar en heb al een aantal jaar zeer onregelmatige cyclus en soms wel 2 weken op voorhand buik en rugpijn voor ik dan ongesteld word,ook heb ik last van nachtelijk zweten, nu dacht ik om bvb eerst het DIm supplement te nemen en te zien wat voor effect het geeft, of raad je aan om direct met progesteroncreme te beginnen ?

  • posted by Elsa on 25 januari 2016

   Hallo Ingrid, Ik zou gelijk beginnen aan de crème. Dim doet denk ik niet genoeg voor je.

   • posted by ingrid on 25 januari 2016

    oké, dank je Elsa, ja , ik denk dat ik al heel mijn leven met oestrogeendominantie worstel, want ik heb al van jongs af aan , brede heupen en billen,en de laatste 2 jaar enorm veel cellulite gekregen ! dus ik bestel de creme via deze site ? en ik hoef niet eerst een test te doen ?

    • posted by Elsa on 28 januari 2016

     Hallo ingrid, er is zo’n 90% kans dat de oorzaak (o.a.) ligt bij een progesteron tekort. Dus wat dat betreft kun je gewoon gaan smeren. Als je het helemaal precies wilt weten dan kun je beter eerst een speekseltest doen.

     • posted by ingrid on 29 januari 2016

      hoi Elsa, ik heb de progesteroncreme ontvangen en zou graag beginnen, nu heb ik een onregelmatige cyclus : 16 dagen, 33 dagen,27 dagen, 49 dagen ,….. dus wordt er aangeraden 2 weken te smeren en 2 weken niet, maar wanneer start ik dan ?

       
     • posted by Elsa on 1 februari 2016

      Hallo Ingrid, gewoon ergens gaan starten. Ik zou de eerste 2-3 maanden doorsmeren en geen stopdagen inlassen. Daarna even kijken of er al meer regelmaat is. Anders gewoon 2 weken wel en 2 weken niet.

       
 65. posted by Hinke on 27 januari 2016

  Hallo Elsa,
  Ik smeer sinds een maand of 4 oestrogeen/progesteroncreme. Ik voel me beter, mijn haar komt weer terug(waar ik heel blij mee ben!)
  Alleen het gewichtsverlies waar ik op gehoopt had, lukt niet (ondanks een koolhydraatarm dieet) ik kom eerder nog aan! Ligt dit aan de oestrogeen? Kan ik beter alleen progesteron smeren? Of heb ik dan weer kans dat de haaruitval terugkomt?
  Ik hoop dat je me daar een antwoord op kunt geven!
  Gr. Hinke

  • posted by Elsa on 28 januari 2016

   Hallo Hinke, wat fijn dat je resultaten hebt. Wat heerlijk dat je je haar weer terug krijgt. Is voor vrouwen toch echt heel belangrijk.
   Geen gewicht kunnen verliezen kan aan heel veel andere dingen liggen. Er kan iets emotioneels onder zitten maar het kan ook zijn dat je teveel afvalstoffen hebt en daardoor niet kunt loslaten. Dan is detoxen aan te raden. Maar ja, het kan ook aan de hormonen liggen. Als je wilt dat ik daar echt goed naar ga kijken kun je beter een keer voor een sessie komen.

 66. posted by Angelique on 29 januari 2016

  Hoi,

  Ik lees overal verhalen van overgangsklachten etc.
  Ik ben 25 jaar en ben sinds 5 maanden geleden gestopt met de pil te nemen.. Waarna ik ineens acne heb gekregen op gezicht, borst en rug! Vreselijk vind ik het!

  Kan deze progesteron crème hier ook voor helpen of niet?
  Misschien even bij vermelden dat ik altijd heel tenger en mager was gebouwd ..pas laat ongesteld, niet veel borsten,… Dat is nu wel verbeterd, nu ik 25 jaar wordt, begin nu wel wat vetjes te krijgen enzo 🙂 maar vroeg me af of het bij mij niet juist aan een oestrogeen tekort zou kunnen liggen?
  Alvast bedankt

  • posted by Elsa on 1 februari 2016

   Hallo Angelique, nee het ligt zeker weten niet aan een oestrogeen tekort maar een progesteron tekort. Juist door het pil gebruik is de balans helemaal verstoord. Dus ja, ik kan je zeker aanraden om de progesteron crème te smeren voor de acne.
   Als dat niet voldoende helpt neem dan weer even contact met mij op. Want dan kan het daarnaast ook nog een detox component hebben.

 67. posted by Floor on 4 februari 2016

  Hoi Elsa, ik ben 23 en gebruik al iets meer dan een jaar progesteroncreme voor PCOS en haaruitval. Mijn haar is er alleen maar op achteruit gegaan maar de menstruatie is weer op gang gekomen. Het vreemde is de laatste maanden dat ik telkens al op de 23e dag ongesteld werd. Nu deze maand ben ik al op de 18e dag weer ongesteld geworden en de dagen daarvoor heb ik niet kunnen slapen. In die dagen was ik net begonnen met smeren natuurlijk. Ik maak me een beetje zorgen en hoop dat jij wellicht meer weet.

  • posted by Elsa on 29 februari 2016

   Hallo Floor,
   Jeetje wat lastig voor je. Niet makkelijk denk ik om op jouw leeftijd haaruitval te hebben. Haaruitval kan ook andere oorzaken hebben.
   Ik wil je sowieso aanraden om een speekseltest te doen om te kijken hoe het met jou progesteron gesteld is. En neem dan weer even contact met me op. Dan kijken we samen wat er moet gebeuren.

 68. posted by Marlous on 4 februari 2016

  Hallo Elsa,
  Ook ik vermoed een oestrogeen dominantie Ben net geholpen met behulp van embolisatie aan 14 vleesbomen Ik heb sinds zeker een jaar heftige bloedingen en een korte cyclus Ook heb ik al heel lang een slechte huid Ben gevoelig voor hormonen (pms) geneigd tot depressie moeite met concentreren, al een jaar zeker erg moe, enorme koude handen en voeten en sinds de embolisatie zere gevoelige borsten en gevoelloze oksels Kort voor de operatie had ik ook nog een cyste in de borst. Ik ben 44 en nog niet in de overgang. Ik ga die speekseltest doen. Toch wil ik me eerst beter verdiepen in de materie. Ik mis hier een kritische noot. Die crème kan toch niet voor iedereen helpen? Bovendien Ik wil niet nog meer disbalans creëren. Wat zijn de risico’s? Ik wil t uitzoeken omdat ik meer nodig heb voor mijn gevoel dan die embolisatie alleen maar hormonale invloeden zijn zo sterk daar moet je niet mee spelen Elke medaille heeft twee kanten en hier lees ik er maar een waardoor ik t gevoel krijg van: Dit is te mooi om waar te zijn…. Hoop dat je snapt wat ik bedoel Groet, Marlous

  • posted by Elsa on 29 februari 2016

   Hallo Marlous, vleesbomen is 1 van de symptomen van een progesteron tekort/oestrogeen overschot. De creme helpt voor de meeste vrouwen omdat we door onze eetpatroon, levensstijl en gewoon het leven hier in het westen eigenlijk allemaal een progesteron tekort hebben. In landen waar meer natuurlijk wordt geleefd speelt dit niet. Maar hier gewoon wel.
   De kritische noot is dat er soms meer aan de hand is dan alleen een hormoon disbalans is. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat je darmen op orde zijn. Reinigen en probiotica is erg belangrijk.
   Ook zijn er vaak onverwerkte emoties die spelen. Die verdwijnen ook niet zomaar door het smeren van de crème.
   Een bijnieruitputting vraagt ook nog om extra maatregelen etc etc.
   Daarom raadt ik mensen aan om te komen voor een consult.

   • posted by Marlous on 10 maart 2016

    Dank voor je reactie! Ik had niet door dat je gereageerd had Het is nu 7 weken na de embolisatie en ik voel me verre van in balans Ik las in t boek van dr Lee dat met het verschrompelen van de myomen oestrogeen vrij kan komen Mijn gynacoloog vindt dat onzin Ik ben erg moe en het woord brainfog is de beste omschrijving van mijn toestand Gisteren ben ik begonnen met smeren Na een half uur kreeg ik onbedwingbare slaap Ik nam me voor alleen nog voor t slapen gaan te smeren en deed dat die avond Vandaag voel ik me echter nog vager dan anders Na 9 uur slaap! Is dat aan de creme te wijten en is dat een goed teken? Mijn stoelgang is ook spontaan actiever terwijl mijn darmen uit zichzelf al jaren weinig actie vertonen tenzij ik Chinese medicinale thee drink Dat is voor mij goed nieuws Maar die slaperigheid Daar hoor ik hier niemand over Hoe zie jij dit?

    • posted by Elsa on 11 maart 2016

     We hebben ondertussen een afspraak gemaakt voor een sessie dus dan gaan we verder aan de slag. Leuk!!
     Maar in zijn algemeenheid: ja je kunt slaperig worden van het smeren van de crème. Als je daar last van hebt dan alleen ’s avonds smeren. En dan eventueel een dubbele hoeveelheid. Veel vrouwen gebruiken de crème om beter te kunnen slapen.

     • posted by Marlous on 13 maart 2016

      Hallo Elsa
      We zien elkaar donderdag maar ik heb nu alweer een vraag Deze is wellicht ook interessant voor anderen. Ik ben op dag 16 begonnen met smeren (had de crème niet eerder) en nu op dag 20 alweer ongesteld Ik heb de laatste maanden om de 2 A 3 weken bloedingen van minstens een week Als de luteale fase meestal een week duurt dan ovuleer ik kennelijk al als ik nog bloed! betekent dat dat ik al na een paar dagen weer kan beginnen met smeren ipv op dag 10? eigenlijk wil ik helemaal niet stoppen maar wat minder smeren Wat is daarvan t risico? Wat is wijsheid? Groet Marlous

       
     • posted by Elsa on 16 maart 2016

      Hallo Marlous, ik raad bijna altijd aan om de eerste paar maanden gewoon door te smeren. Dit omdat veel vrouwen anders ervaren dat de klachten weer terug komen in de stopdagen. Als je een paar maanden doorsmeert krijgt je lichaam de kans om in balans te komen.

       
    • posted by Marlous on 12 april 2016

     Hoi Elsa
     Toch maar even zo Zelfs al heb ik je al gezien Zo heeft wellicht iemand anders er ook nog wat aan (lees zelf ook alles ;-)) Ik smeer nu ongeveer 5 weken -zie hierboven – en voelde me meer in balans dan tijden… minder emotioneel wiebelig Na 4 dagen werd ik ongesteld en toen drie weken niet Dat was al een jaar niet voorgekomen Omdat ik niet ging bloeden kreeg ik de zenuwen En al was ik van plan door te smeren ben ik nu toch vier dagen gestopt Toch bloed ik niet terwijl ik me wel PMSerig voel Wat zal ik nu doen Weer verder smeren of afwachten? Je raadt aan de eerste paar maanden te smeren maar hoeveel maanden zijn dat en wanneer houd je daar mee op? wanneer kan je naar je cyclus smeren? Zijn er meer vrouwen die niet ongesteld worden met deze crème? Dank alvast! Groet Marlous

     • posted by Elsa on 13 april 2016

      Hallo Marlous, ik ben ook benieuwd naar de reactie van andere vrouwen…

       
 69. posted by Jaco on 6 februari 2016

  Hallo, ik ben benieuwd of deze zalf op werkt tegen een “branderigere vagina” . Ik heb 5 weken de mirena spiraal gehad en toen had ik geen last, maar omdat ik eigenlijk meer buikpijn kreeg, kilo’s aankwam en ik totaal mijzelf niet was heb ik besloten om hem te verwijderen, gister verwijderd en nu al weer een brandend gevoel. Ik ben bang dat als ik de zalf ga proberen dat ik dan weer dezelfde klachten krijg als bij het gebruik van de spiraal, of kan ik dat niet met elkaar vergelijken? Zou ik het kunnen gebruiken?

  • posted by Elsa on 29 februari 2016

   Hallo Jaco, nee dat is zeer zeker niet met elkaar te vergelijken. De mirena bevat synthetische hormonen en de creme is natuurlijk. Dat is een wereld van verschil in je lichaam. Ik zou het gewoon gaan gebruiken.

 70. posted by Lisa on 6 februari 2016

  Hallo,

  Werkt deze creme ook tegen borstknobbels en mastopathie. Ik ben de wanhoop nabij, 25 jaar en al verschillende knobbels in mijn borst. Ook heb ik vanaf de 10e dag na mijn menstruatie t/m mijn menstruatie ondragelijke pijn aan mijn borsten. Iedere maand opnieuw ben ik weer bang voor kanker door de knobbels en de pijn. Ik heb verder geen andere hormonale klachten (regelmatige cyclus e.d.)
  Groeten, Lisa

  • posted by Lisa on 6 februari 2016

   Wat voor mij namelijk erg verwarrend is, is dat mijn borstpijn pas aan het einde van mijn cyclus ontstaat (2 wkn voor menstruatie). Terwijl in die periode je oestrogeen juist minder wordt en progesteron level stijgt. Ik heb steeds gedacht dat de pijn in mijn borsten door oestrogeendominantie komt maar kan het niet zo zijn dat dit juist door progesterondominantie komt? En is het juist geen risicofactor voor borstkanker als je progesteroncreme gebruikt, er zijn toch tumoren die hier juist gevoelig voor zijn?

   • posted by Elsa on 12 februari 2016

    Hallo Lisa, het lijkt mij het handigst om eerst een speekseltest te doen. Dan weet je waar je staat met je hormonen.

 71. posted by Lette on 10 februari 2016

  Hoi Elsa,
  Ik ben al langer geïnteresseerd in deze progesteroncrème, maar lees op internet ook veel waarschuwingen, het zou zich kunnen gaan opstapelen in de weefsels, waardoor er een te hoog niveau en een hormonale disbalans zou kunnen ontstaan. Dit maakt mij wat terughoudend. Wat is jouw mening hierover?
  Alvast bedankt voor je antwoord!

  • posted by Elsa on 12 februari 2016

   Hallo Lette, de meesten van ons hebben een dusdanig laag progesteron niveau dat de kans op stapelen minimaal is. Ik krijg alleen maar positieve berichten van mensen terug. En met ieder product is het zo dat je na een tijd smeren ook even moet stoppen. Het handigst is om na jaar smeren een test te doen. Dan weet je waar je staat en of je nog door moet smeren.

 72. posted by Lisa on 13 februari 2016

  Hi, kan ik deze creme gebruiken in het beginstadium van zwangerschap na een ivf terugplaatsing? Uiteindelijk krijg je dan van de arts het signaal af te bouwen met de utrogestan en daarbij loop je de kans dat het progesteron gaat dalen. Is af bouwen mt de utrogestan en overgaan op de creme een idee?

  • posted by Elsa on 29 februari 2016

   Hallo Lisa, ja zeker weten. Is een goed idee. Op een gegeven moment neemt de placenta de aanmaak van progesteron over maar tot die tijd is het aan te raden om door te blijven smeren met progesteron.

 73. posted by Annemieke on 16 februari 2016

  Hoi Elsa,
  Ongeveer 3 maanden geleden heb ik mijn mirena spiraal laten verwijderen vanwege depressie klachten en omdat ik (50) wilde weten hoe ver ik was in de overgang. Van mijn depressieve gevoelens ben ik af maar de kilo’s vliegen er aan, vooral op billen, bovenbenen en volgens mij zelfs kuiten, terwijl ik juist meer ben gaan bewegen en bewuster ben gaan eten. Ik ben mijn hele leven zeer slank geweest en zie mijn lijf nu heel snel enorm veranderen. Ook neemt mijn spierkracht af en is er met het libido
  niets positief veranderd….mijn masseuse, gespecialiseerd in allerlei technieken, wees mij op hormoon disbalans. Ik vroeg mij af of de werking van de mirena spiraal deze klachten wellicht onderdrukt heeft en of ik dit kan opvangen met de crème. Ik overweeg zelfs de mirena weer te laten plaatsen om de overgang nog wat te maskeren maar vind dat eigenlijk een heel onnatuurlijke stap. Kun jij mij adviseren?

  • posted by Elsa on 29 februari 2016

   Hallo Annemieke, ik zou zeggen: als een speer aan de progesteron creme en laat je verrassen.

 74. posted by Caro on 21 februari 2016

  Hoi Elsa,
  Ik ben een vrouw van 50 jaar. De afgelopen jaren heb ik een heftige burn-out doorgemaakt na ernstige ziekte van twee kinderen én enorme drukte op mijn werk. In de herstelfase heb ik van alles geprobeerd om me beter te voelen (mindfulness, vitamine B12 injecties, yoga, goede voeding). Van mijn huisarts heb ik op eigen verzoek hormoontherapie voorgeschreven gekregen om te kijken of dat misschien nog kon bijdragen aan herstel. Ik plak Systen pleisters (oestrogeen) en gebruik Utrogestan (progesteron). Deze capsules slik ik niet, maar zet ik vaginaal zodat ze niet door de lever afgebroken hoeven te worden. Ik gebruik dit nu circa anderhalf jaar en lees nu dat oestrogeen niet nodig is. Het liefst stop ik met Systen en Utrogestan. Is de progesteroncrème zinvol voor mij als vervanging denk je? (Ik menstrueer nog wel, maar zeer onregelmatig). Of kan ik dan beter doorgaan met Systen en Utrogestan? Ik voel me daar op zich goed bij, maar krijg dus misschien teveel oestrogeen binnen.
  Groet Caro

  • posted by Elsa on 29 februari 2016

   Hallo Caro, Synthetische hormonen schieten hun doel voorbij.Het geeft erg veel bijwerkingen en lossen nauwelijks iets op. Dus stoppen is zeker aan te raden. De creme kan dan een goede vervanging zijn. Daarnaast is oestrogeen heel soms in kleine hoeveelheden nodig. Dan kun je fyto gaan smeren. Wellicht wel handig om eerst een speekseltest te doen dan weet je waar je staat.

   • posted by Caro on 2 maart 2016

    Hoi Elsa, dank voor je reactie!
    Heeft een speekseltest zin als ik hormonen gebruik? Of raad je aan eerst te stoppen?
    Volgens mijn huisarts zijn trouwens Systen en Utrogestan de einge niet synthetische (want bio-identieke) hormonen. Bijwerkingen heb ik voor zover ik weet niet. Maar ik schrik wel van jouw bericht. Wat voor bijwerkingen geven zij? Misschien iets wat ik niet merk maar toch schadelijk kan zijn?
    Groet Caro

    • posted by Elsa on 11 maart 2016

     Hallo Caro, als je de speekseltest doet moet je wel een tijdje gestopt zijn. Maar dat staat beschreven bij de test. Als je geen bijwerkingen hebt dan is dat heel fijn. Blijf alert en luisteren naar je lichaam. Het is voor jou dubben belangrijk om te testen. Om te zien of die producten wel doen voor je lichaam wat ze moeten doen. Ik zou wel de uitgebreide test doen als ik jou was.

 75. posted by Lin on 26 februari 2016

  Hallo Elsa,
  Fijn deze site! Ik heb al zolang ik me herinner pms klachten en afgelopen jaar is het ernstige PMDD geworden. Ik ben nu 36 jaar. Afgelopen paar jaar slikte ik een zeer lage dosis ssri tegen de klachten, ik was hierdoor geruime tijd klachten vrij. Echter het werkt nu niet meer.
  Ik heb een speekseltest laten doen en progesteron was veel te laag (of die cyclus geen eisprong) en oestrogeen was laag normaal. Ik heb 5 dagen progesteron creme geprobeerd, een drupje per dag zo klein als een erwtje omdat ik zeer gevoelig reageer op medicatie en supplementen. Ik voelde me binnen een half uur heerlijk, weer zoals vroeger. Echter binnen een paar dagen was ik bijna continue misselijk, had ik enorme honger, ernstige hoofdpijn en vaginale droogheid. Ik ben hier zo van geschrokken dat ik direct ben gestopt met smeren.
  Ik heb een grote kinderwens en ik ga over een half jaar mogelijk een ivf traject in. Ik las ook horror verhalen dat cycli volledig uit balans raken door de progesteron creme en dat zou het laatste zijn wat ik nu wil. Het gaat er juist om om minn vruchtbaarheid te verhogen. Ik ben zo geschrokken van de bijwerkingen van de creme dat ik nu overweeg nu sterk om te starten met duphaston ipv creme.

  Ik ontvang heel graag jou visie!

  Hartelijk dank,

  Lin

  • posted by Elsa on 29 februari 2016

   Hallo Lin, we hebben elkaar al aan de telefoon gesproken. Eigenlijk kan ik je geen advies geven omdat je de creme ergens anders hebt gekocht. Dan weet ik gewoon niet wat er allemaal inzit, wat de energie is van die creme etc.
   Maar in zijn algemeenheid: smeer een klein beetje en dan om de dag. Als dat goed gaat dan weer wat opvoeren. Ga in ieder geval niet over op synthetische progesteron want dat geeft heel veel bijwerkingen. En lost niets op.
   Jouw progesteron is ook laag dus je kunt overwegen om over te stappen op de fyto.
   En ik heb je aangeboden om je te helpen met al die emoties die je hebt. Al die onverwerkte emoties en trauma’s die een rol spelen in je leven en van grote invloed zijn. Daarnaast is onze hormoon huishouding vaak genetisch bepaald. Daar kan ik ook wat aan doen voor je.

 76. posted by ingrid on 28 februari 2016

  Hoi Elsa,
  ik ben nu een dikke maand aan het smeren, zonder stopdagen en heb al veel minder getranspireerd s’nachts ! wauw ! echt een verademing . nu heb ik het gevoel dat ik ongesteld moet worden , kan dit invloed hebben op mijn blaas ? heb al een week een drukkend gevoel als ik moet plassen en er is geen ontsteking, ik had dat ervoor ook tijdens mijn menstruatie ? blijf ik gewoon doorsmeren, zoals je had aangeraden ? of toch stopdagen inlassen ?
  alvast bedankt !

  • posted by Elsa on 29 februari 2016

   Hallo Ingrid, alles kan ineens van slag zijn. Dit geeft aan hoe groot de invloed van de hormonen op de rest van het lichaam, is. Ja gewoon doorsmeren.

   • posted by ingrid on 29 februari 2016

    oké,
    hartelijk bedankt Elsa !

 77. posted by Margharitha on 3 maart 2016

  Hoi Elsa,

  Ik gebruikte de crème om mijn luteale fase te verlengen. Deze was te kort waardoor er geen innesteling plaats kon vinden. Zwanger worden was dus echt heel moeilijk. Ik heb voor 2 cycli gesmeerd en toen was ik zwanger en bleef ik zwanger. Ik heb tot de 20ste week gesmeerd en toen heb ik afgebouwd. Tijdens het smeren gaf ik gewoon nog borstvoeding aan mijn tweede kind. Tijdens de zwangerschap van mijn tweede kind kreeg ik vaginale progesterontabletten omdat ik daarvoor 6 miskramen heb gehad. Nu ben ik 3 maanden postpartum en vraag mij af wanneer het weer een goed moment is om te starten met de crème. Ik geef overigens borstvoeding en zal dit net als bij mijn tweede dochter heel lang blijven doen.

  Groetjes,
  Margharitha

  • posted by Elsa on 6 maart 2016

   Hallo Margharitha, wat een prachtig verhaal. wauw. Ja ga maar weer smeren. Na de bevalling daalt je progesteron enorm omdat de placenta uit de baarmoeder is.

 78. posted by Jet on 6 maart 2016

  Hallo,
  Gisteren voor het eerst gebruikt. Kwart van een theelepeltje. Als een blok geslapen vannacht, helaas wakker geworden met heftige migraine. Gebruik ik teveel? Durf haast niet door te gaan want als die migraine aan blijft houden word ik ook niet blij.
  Alvast bedankt voor je reactie

  • posted by Elsa on 6 maart 2016

   Hallo Jet, ga maar over naar 1x daags ⅛ theelepel. Als dat goed gaat naar 2x daags gaan.

 79. posted by Eva on 7 maart 2016

  Hoi, ik heb een vraagje. Kan het kwaad dit middel te gebruiken terwijl je ook thyrax voor de schildklier slikt?
  Groetjes

  • posted by Elsa on 11 maart 2016

   Hallo Eva, nee dit kan geen kwaad. De verwachting is wel dat wanneer je hormonen meer in balans zijn je ook minder thyrax nodig hebt. Dus laat wel regelmatig prikken.

 80. posted by Mounia on 8 maart 2016

  Hallo,
  Ik heb 3 maanden gesmeerd maar ik krijg bijwerkingen voor menstruatie zoals, hevige hoofdpijn, misselijk, nekpijn, angstgevoel en zeer pijnlijke borsten en ik voel me andere mens. Bij eerste gebruik kreeg ik onregelmatige cyclus en dat heb ik nog nooit gehad mijn cyclusduur is tussen 26 en 28 dagen. Bij laatste gebruik ging ik 1 x daags smeren i.p.v .2 x daags ik had vreselijk hoofdpijn gekregen en de pijn straalt naar mijn nek en misselijk en dat blijft tot de menstruatie begint en tijdens menstruatie blijft de klachten 2 dagen. Betekent dat mijn hormonen bezig is om in balans te krijgen. Normaal gesproken krijg ik voor mijn menstruatie alleen pijnlijke borsten. Ik ben gestopt door die bijwerkingen en wil even bijkomen. Ik wil heel graag verder smeren en ben bang dat de klachten blijven en ik wil heel graag van PMS af en heb kinderwens . Hopelijk heeft u een goed advies.

  • posted by Elsa on 11 maart 2016

   Hallo Mounia, ja dat kan heel goed betekenen dat je hormonen in balans beginnen te komen. Ga heel rustig aan verder smeren. bijvoorbeeld om de dag.

 81. posted by Danielle on 14 maart 2016

  Hoi Elsa, ik ben 48 en ik heb al jaren last van stemmingswisselingen door de overgang. Inmiddels na tig doktersbezoeken en psycholoog omdat de dokter zeker wilde weten dat ik niet depressief was, wat ik uiteraard niet was want ik wist dat het met me overgang te maken had loop ik bij een gynaecoloog. Ze heeft me oestrogeenpleisters voor geschreven en de mirenaspiraal. Ik was er super blij mee want ik zat weer lekker in me vel en kon weer genieten van me kind maar ik ben nu een paar maanden verder en de stemmingswisselingen beginnen weer te komen en houden zeer lang aan. Nu is mij vraag zou ik ook de creme kunnen gebruiken bij de oestrogeenpleisters? Groetjes Danielle

  • posted by Elsa on 16 maart 2016

   Hallo Danielle, Het is zo jammer dat artsen nog steeds oestrogeen geven om overgangsklachten te verminderen. Hiermee maken ze het alleen maar erger. Heel soms komt een vrouw wat oestrogeen te kort. Maar in bijna alle gevallen is het een progesteron tekort. Dus met oestrogeen wordt het alleen maar erger. Dus ja, ga smeren. Of je de pleisters moet blijven gebruiken? Ik ga je daar niet in adviseren. Doe anders een speekseltest. Al dan niet bij je gynaecoloog. Dan weet je hoe het ervoor staat.

 82. posted by karin on 16 maart 2016

  Hoi Elsa,

  Ik heb sinds m’n 11e (!) al last van acné terwijl ik lichamelijk juist pas heel laat volwassen werd (op m’n 16e voor het eerst ongesteld). Ik ben toen direct de Diane35 gaan slikken en dit hielp wel. Gestopt toen ik de horrorverhalen hoorde, maar kreeg toen weer erge acné (werd ook niet ongesteld) en toen aan de Yasmin-pil gegaan. Afgelopen jaren had ik dan ook een geweldig mooie huid met de Yasmin-pil! Aangezien ik een kinderwens heb, ben ik 1 januari toch weer gestopt met de pil. Ik ben nog steeds niet ongesteld geworden, zit onder de acné en m’n buik is dikker. Na veel googelen denk ik dat mijn hormoonbalans niet goed is en/of dat ik PCOS heb. Denk jij dat dit klopt? En zou deze creme tegen de acné helpen en zorgen dat ik weer ongesteld (en dus vruchtbaar) word? Ik voel me zo ellendig door die acné en het feit dat ik maar niet ongesteld word! Kan ik deze crème ook gewoon proberen zonder dat de dokter deze diagnose heeft gesteld? Kan dat geen kwaad? Alvast bedankt!

  • posted by Elsa on 24 maart 2016

   Hallo Karin, veel vrouwen gebruiken de crème tegen acne en heel vaak omdat ze een kinderwens hebben. Je kunt gewoon gaan smeren maar je kunt ook eerst een speekseltest gaan doen.

 83. posted by Petra on 16 maart 2016

  ik ben 55 en heb zit in de post menopauze, dus de nodige kwaaltjes. Eén kwaal is de meest vervelende en dat is de schrale vagina. gemeenschap is dusdanig pijnlijk waardoor dit gewoon niet meer mogelijk is. mijn vraag is dan ook: helpt deze creme hier ook bij?

  • posted by Elsa on 18 maart 2016

   Hallo Petra, dit is helemaal niet de bedoeling als je 55 bent. Vrouwen na de 50 kunnen vaak juist extra genieten van vrijen. Wat ik zelf merk (ik ben 54), is dat door het smeren van de crème ik het libido van een puber heb gekregen.:-) En geen enkele vorm van droogheid. Je kunt proberen of alleen progesteron smeren voldoende is. Anders de fyto gebruiken. Eventueel eerst een speekseltest.

   • posted by petra on 19 maart 2016

    Oestrogeen is 70
    Progesteron is 0,64

    Kun je met deze info meer?

    • posted by Elsa on 19 maart 2016

     Hallo Petra, nee daar kan ik niets mee. Dan moet ik meer weten. En dan wil ik je zien in mijn praktijk hier in Apeldoorn of via skype.

 84. posted by Karin on 17 maart 2016

  Hoi Elsa,

  Ik wil graag weten of deze creme mij zou kunnen helpen. Ik heb al vanaf mijn 11e last van acné terwijl ik lichamelijk pas laat in de puberteit kwam (op m’n 16e pas ongesteld). Toen ging ik direct aan de Diane-pil en dit hielp enigszins. Vervolgens stopte ik daar mee ivm alle horrorverhalen. Helaas krijg ik direct weer acne. Ook werd ik niet ongesteld. Toch maar weer aan de Yasmin-pil gegaan. Dit hielp heel erg goed tegen m’n acne, afgelopen jaren een mooie huid gehad! Ivm kinderwens ben ik nu echter sinds 1 januari weer gestopt met de Yasmin-pil en jawel: de acne is weer helemaal terug. Ook ben ik nog steeds niet ongesteld geworden (en niet zwanger). Daarbij is m’n buik ook wat dikker. Ik heb het gevoel dat dit komt omdat m’n hormonen uit balans zijn. Zou deze creme helpen om m’n acne weg te krijgen én om m’n menstruatie weer op gang te krijgen? Alvast bedankt! groetjes, Karin

  • posted by Elsa on 18 maart 2016

   Hallo Karin, dat jouw hormonen uit balans zijn is wel duidelijk!! Ja gaan smeren. De progesteron crème wordt ook veel gebruikt om zwanger te worden.

   • posted by Karin on 18 maart 2016

    Dank u wel voor het advies! Gaan we dat doen 🙂

 85. posted by Sam on 18 maart 2016

  Hoi Elsa,
  Ik heb de creme een paar weken geleden gekocht en ben in afwachting van de 12de dag om te beginnen met smeren. Maar ik zit nu op dag zeven van mn cyclus en begin alweer pms klachten te krijgen (stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, somberheid en futloos). Meestal voel ik me alleen 1 week per maand goed (week voor de eisprong beginnen klachten, na de eisprong paar daagjes iets beter en dan weer slecht tot de menstruatie is begonnen). Wat raad je mij aan qua smeren? Mag ik nu al beginnen of moet ik smeren zoals op de verpakking staat? Ik heb wel een hele regelmatige cyclus en ben bang dat dit in de war raakt als ik te snel begin, of te lang doorga etc. Moet ik een tijd smeren zonder de stop of juist niet?

  • posted by Elsa on 19 maart 2016

   Hallo Sam, gewoon gaan beginnen en de eerste paar maanden gewoon doorsmeren zonder stop.

 86. posted by Lian on 19 maart 2016

  Heb borstkanker met botmetastasen. Gebruik op dit moment megestrolacetaat. Dit werkt als het vrouwelijk progesteron. Zou ik dit medicijn kunnen vervangen door een natuurlijk progesteron? Wil heel graag af van dit geneesmiddel.

  • posted by Elsa on 21 maart 2016

   Hallo Lian, jeetje wat erg voor je. Ja ik zou het vervangen door natuurlijk progesteron. Wel graag in overleg met de arts. Als ik verder nog iets voor je kan doen laat het me dan weten.

  • posted by Lian on 22 maart 2016

   Overleggen met een arts heeft helaas geen nut. Reguliere internisten staan vaak niet open voor natuurlijke geneeswijzen. Ik zal hier toch echt zelf een beslissing in moeten nemen. Hoe lang duurt het voordat de crème werkt? En hoe weet je hoeveel je moet smeren?

   • posted by Elsa on 24 maart 2016

    Hallo Lian, ik merk toch regelmatig dat mensen hier vragen stellen over crème die ergens anders dan bij Rawfoodvena is gekocht. Dan kan ik er niets over zeggen want ik ken het product niet.

    • posted by Lian on 24 maart 2016

     Ik begrijp je antwoord op mijn vraag niet helemaal.

     • posted by Elsa on 24 maart 2016

      Hallo Lian, dat snap ik. Was reactie op een ander bericht. Sorry. Ik kan niet aangeven hoe lang het gaat duren voordat je iets merkt. Dat is per lichaam anders. Kan een paar weken zijn, kan een paar maanden zijn.

       
 87. posted by Jet on 20 maart 2016

  Hoi Elsa,
  Ik gebruik de creme nu ongeveer 2 weken. 2 x per dag een kwart theelepeltje. Nu krijg ik toch weer pijnlijke borsten (teken dat ik weer ongesteld ga worden. Ik heb endometriose dus daar zie ik dan erg tegenop ivm pijn klachten etc. Ik slik geen anticonceptie meer in de hoop dat de creme mij alleen zou helpen. Zou dit nu wel voldoende voor me zijn? Ik heb altijd heftige pms klachten. Ik hoor het graag!

  • posted by Elsa on 21 maart 2016

   Hallo Jet, wat vervelend dat je er zo tegenop ziet om ongesteld te worden. Zou niet zo moeten zijn. 2 weken is vaak nog te kort om al helemaal op en top resultaat te hebben. Kijk het nog een paar maanden aan. En neem dan nog even contact met op. Dan kijken we samen verder. Ik zou in ieder geval geen stopdagen doen.

 88. posted by Elsa on 21 maart 2016

  N vroeg per mail aan mij:
  Op jullie site zag ik alleen reacties van vrouwen die in de overgang waren. Ik ben nog niet in de overgang, maar mijn therapeut test wel een progesteron tekort. Bij mij lijkt dit een van de oorzaken van hevige hoofdpijn tijdens mijn menstruatie.
  Ook in veel van de andere genoemde klachten herken ik mijzelf. Jullie crème testte het beste uit voor mij.

  Is deze crème ook veilig te gebruiken als je nog niet in de overgang bent?

  En stel dat ik de crème op bijv. dag 13 van mijn cyclus zou beginnen te smeren in plaats van 12, maakt dat dan uit? Ik weet niet precies wanneer ik moet beginnen te tellen en wanneer ik hem binnen krijg…

  Kan het ook zijn dat ik de crème tijdelijk nodig heb? Als ondersteuning?

  • posted by Elsa on 21 maart 2016

   Hallo N, De creme is zeer zeker ook geschikt voor vrouwen die (nog lang niet) in de overgang zijn.
   Sowieso hebben jongere vrouwen ook vaak klachten die te maken hebben met een progesteron tekort. En daarnaast zijn er vrouwen die de crème preventief smeren.
   Ik raad vaak aan om de eerste paar maanden geen stopdagen te doen. Dan krijgen jouw hormonen alle kans om in balans te komen. Dus dan maakt het ook niet zo heel veel uit op welke dag je begint.

   Hoe lang je precies de crème nodig hebt kan ik niet inschatten. Dan zou je een test moeten doen na een tijdje.

 89. posted by Tineke11 on 23 maart 2016

  Hallo Elsa,

  Ik heb een vraag.
  Na uitvoerig onderzoek naar mijn klachten zijn we er achter gekomen dat ik veel tekorten heb ik mijn lichaam. Een van die tekorten zijn een toxisch laag progesteron gehalte. Ik ben net 32 jaar geworden dus dit sloeg wel in. Ik heb als advies gekregen om twee weken de crème te smeren en dan twee weken een pauze te nemen. Maar ik merk dat de klachten zowel lichamelijk als geestelijk alleen maar erger worden. Ik slik ook vitamine D, K, Theatenine, GABA en NAC,
  Wat adviseer jij? Doorsmeren?
  Het kan dus even duren voordat de Crème begint te werken? Ik heb twee weken gesmeerd.
  Groeten Tineke

  • posted by Elsa on 24 maart 2016

   Hallo Tineke, is dit crème van een arts of is dit crème die je bij Rawfoodvena heb gekocht?

   • posted by Tineke11 on 25 maart 2016

    Deze heb ik bij Rawfoodvena gekocht.

    Groet Tineke

 90. posted by Jet on 25 maart 2016

  Hoi, moet je tijdens de menstruatie gewoon doorsmeren of beter om te stoppen?
  Alvast bedankt!

  • posted by Elsa on 29 maart 2016

   Hallo Jet, in principe moet je gewoon de stopdagen aanhouden. Als je erg veel klachten hebt kun je de eerste paar maanden dat je de crème gebruikt doorsmeren.

 91. posted by Emmelie on 29 maart 2016

  Hallo! Smeer nu n paar dagen de crème, maar ik ben zo opvliegerig en sagarijnig en kort, dat k r zelf naar van word, normaal heb ik dat een dag voor ik ongesteld word, maar nu heb k r al een paar dagen last van., ook ben ik 1,5 kilo gegroeid?? Kan dit van de crème komen? Wat is wijsheid?? Groetjes, emmelie

  • posted by Elsa on 6 april 2016

   Hallo Emmelie, even volhouden. Je lichaam moet wennen aan de crème, je hormonen komen langzaam maar zeker in balans. Komt goed.

 92. posted by Inge on 4 april 2016

  Hoi,
  Ik denk er over om de progesteroncreme te proberen. Ik ben 27jaar en gebruik al vanaf mijn 14e de pil. Ik ben redelijk slank geboud al zijn mijn benen wat buiten proportie (stevig en daar zit het meeste vet, in verhluding tot de rest van mijn lichaam). Ooit heeft een personal trainer me gezegd dat ik teveel oestrogeen vast houdt en heb ook last van stemmingswisselingen. Waar ik overigens geen last van had toen ik een periode met de pil gestopt was. Ook bij gebruik van de spiraal had ik minder last van stemmingswisselingen, alleen was de spiraal verder geen succes voor mij.
  Nu is mijn vraag of je de creme kan smeren wanneer je de pil gebruikt en NIET zwanger wil worden. Ik zie namelijk veel verhalen van vrouwen die juist zeanger worden wanneer ze de creme gaan smeren.
  Alvast bedankt

  • posted by Elsa on 6 april 2016

   Hallo Inge, als ik jouw verhaal zo lees denk ik inderdaad dat het hier gaat om een oestrogeen dominantie en een progesteron tekort. Je kunt de crème heel goed gaan smeren wanneer je de pil gebruikt. De crème zorgt ervoor dat je hormonen meer in balans komen. En dat is voor de ene vrouw om PMS tegen te gaan, voor de andere vrouw om zwanger te worden, of om overgangsklachten tegen te gaan etc. etc.

 93. posted by Paulien on 6 april 2016

  Hallo,

  Ik loop al jaren met een slechte huid, volwassenenacne en haar uitval. Nu heb ik laatst een aantal testen laten doen en daaruit bleek dat ik een zware bijnier uitputting heb een een traag werkende schildklier, ook heb ik heel veel buikvet. Klopt het dat progesteron te maken heeft met de bijnieren? Ook ben ik een aantal jaar geleden heel moeilijk zwanger geworden omdat ik vaak om de paar maanden maar menstruerde.

  Ik slik nu al 5 jaar geen anticonceptie meer. Heb 3x een morningafterpil moeten slikken met het hormoon levonotgestrel wat gelijk zou staan aan progesteron als ik het goed gelezen had? Het viel me daarbij op dat ik na een aantal dagen een hele rustige huid kreeg. Dit werkt dan voor een paar dagen en word daarna weer heel onrustig. Zou de crème misschien kunnen helpen om mijn huidklachten, schildklier en bijnieren te kunnen verbeteren?

  Groetjes paulien

  • posted by Elsa on 6 april 2016

   Hallo Paulien, klinkt niet echt makkelijk jouw verhaal. Je zult je niet echt fijn voelen.
   Ja, progesteron heeft te maken met bijnieren en schildklier. En ook met acne en haar uitval. Maar vanzelfsprekend is progesteron niet het hele verhaal bij bijnieruitputting. Daar is meer voor nodig om dat weer te helen. Voeding is belangrijk. Kruiden als bijvoorbeeld ashwaghanda. En emotionele healing van het hoe en waarom van de uitputting. Wellicht is het handig en verstandig om een keer voor een consult te komen.

   • posted by Paulien on 11 april 2016

    Beste Elsa,

    Bedankt voor u reactie.

    Ik voel me inderdaad heel ongelukkig. Mijn slechte huid en steeds dunner wordende haar maakt mij heel onzeker.
    Ik weet waarom ik zo zware bijnier uitputting heb. Heb vroeger heftige dingen mee gemaakt en leef de laatste jaren met veel stress. Zou graag eens met u willen afspreken maar helaas laat mijn financiën het niet toe. Heb korte tijd geleden veel geld uitgegeven door een spiertest meting te doen om mijn te korten en allergieën op te sporen. Slik nu ook aardig wat extra vitamine wat me aardig wat geld heeft gekost en moet nu gluten en melkproducten vermijden.
    Moet het helaas dus zelf een beetje zien uit te zoeken.
    En omdat ik steeds verbetering merkte nadat ik een stoot hormonen binnen kreeg van de morningafterpil kwam ik op dit pad terecht. Denkt u dat de progesteron crème mij zou kunnen helpen?

    Groetjes paulien

    • posted by Elsa on 13 april 2016

     Hallo Paulien, heb je geen aanvullende verzekering die mijn sessie vergoedt?

 94. posted by Elsa on 11 april 2016

  Mail van M: Wat een super product ! Ik liep al maanden met hoofdpijn en had al bedacht dat dat van de overgang kwam.
  Ook was ik ondanks mijn goede eetpatroon gewoon 10 kilo zwaarder geworden.
  Ik ben zelf lifestylecoach en had natuurlijk al van alles geprobeerd echter zonder resultaat.
  En die hoofdpijn maakte me gek.
  Ik vond het eng om met deze crème te beginnen, ik ben erg hormoon gevoelig en stel dat ik er weer heel depressief van werd.
  Maar… het resultaat; na dag 1 hoofdpijn weg ! en ik slaap als een roosje. En nu al 3 kilo lichter.

 95. posted by Marlous on 12 april 2016

  Hoi Elsa
  Toch maar even zo Zelfs al heb ik je al gezien Zo heeft wellicht iemand anders er ook nog wat aan (lees zelf ook alles ;-)) Ik smeer nu ongeveer 5 weken -zie hierboven – en voelde me meer in balans dan tijden… minder emotioneel wiebelig Na 4 dagen werd ik ongesteld en toen drie weken niet Dat was al een jaar niet voorgekomen Omdat ik niet ging bloeden kreeg ik de zenuwen En al was ik van plan door te smeren ben ik nu toch vier dagen gestopt Toch bloed ik niet terwijl ik me wel PMSerig voel Wat zal ik nu doen Weer verder smeren of afwachten? Je raadt aan de eerste paar maanden te smeren maar hoeveel maanden zijn dat en wanneer houd je daar mee op? wanneer kan je naar je cyclus smeren? Zijn er meer vrouwen die niet ongesteld worden met deze crème? Dank alvast! Groet Marlous

  • posted by Elsa on 13 april 2016

   Hallo Marlous, ik ben ook benieuwd naar de ervaring van andere vrouwen…

 96. posted by Emmelie on 18 april 2016

  Hallo Elsa, k had nog n vraag over de progesteroncreme.. Na de zwangerschap van mijn laatste kindje, was ik voor t eerst erg regelmatig ongesteld.. Daarvoor altijd tussen de 28 en de 38 dagen.. Sinds ik met de crème ben begonnen, zo n 5 weken geleden, werd ik na 21 dagen ongesteld, maar nu werd ik het weer op de 14e dag.. Verder zit ik totaal niet lekker in me n vel, ben erg kort voor de wagen., en gauw sagarijnig.. Heb elke dag nog gesmeerd, maar als t zo moet, vraag ik me af, of t middel niet erger is als de kwaal:-/ nog gewoon doorsmeren? Wat s t beste??

  • posted by Elsa on 18 april 2016

   Hallo Emmelie, het is echt een kwestie van even volhouden. De beloning komt erna…
   Anders even wat minder smeren. bijvoorbeeld ¼ theelepel

 97. posted by sandra on 20 april 2016

  hoi, ik ben 43 jaar en heb al 1 jaar last van onrustig zijn, paniek/angst, gewichtsschommelingen, haar dunner, misselijkheid, migraine. Menstruatie schommelt: 2x per maand menstruatie, 1 maand niet etc. Nu sinds 9 dagen gestart met progesteroncreme van dr lee. Eerste week ging prima. Nu sinds een paar dagen enorme toename van de klachten: hele dag erg onrustig, trillen op benen, misselijkheid en gevoel niet helemaal er bij te zijn. Wat moet ik nu doen stoppen met de creme? Zijn dit bijwerkingen?

  • posted by Elsa on 20 april 2016

   Hallo Sandra, heb je de crème gekocht bij http://www.rawfoodvena.nl of ergens anders?

   • posted by sandra on 20 april 2016

    ik heb de originele creme progesterall van dr lee

    • posted by Elsa on 20 april 2016

     De creme die wij verkopen is ook naar het recept van DrLee. Is net zo origineel. Maar ik kan geen advies geven over een andere crème. We hebben deze crème met zorg gekozen omdat we dan zeker weten dat alle ingrediënten goed zijn. En ook het proces van maken helemaal oké en natuurlijk. Van een andere crème weet ik dat niet. Sorry maar ik kan geen advies geven over een ander product. Dan zul je toch echt bij de leverancier van progesterall moeten zijn. Het is niet dat ik niet wil maar ik kan het gewoon niet omdat ik het product niet ken.

 98. posted by Anita Masseling on 24 april 2016

  Hallo, ik ben 44 jaar en heb een verschrikkelijk jaar achter de rug met ontzettend veel onrust in mijn lijf en hoofd. Heb veel angstaanvallen gehad en reageerde slecht op eten. Ik ben daardoor (te veel) afgevallen, mede doordat ik niet meer durfde te eten. Door de angst durfde ik ook niet mee te slapen, de angst kwam vooral ’s nachts (met hartkloppingen en hyperventilatie). Bij de huisarts werd ik niet geholpen dus ben zelf gaan zoeken. Ik ben met gluten gestopt, daarvoor was ik al met zuivel, suiker, etc. gestopt. Dat heeft al veel geholpen. Mijn angsten zijn (grotendeels) weg maar heb nog wel last van PMS-klachten, vermoeidheid, slaapproblemen en ik kom nog steeds niet aan. Als ik lees dat de crème (ook) juist helpt om af te vallen vraag ik me af of dit iets voor me is…

  • posted by Elsa on 25 april 2016

   Hallo Anita, Ja ik kan voelen hoe zwaar het is geweest voor je. Eigenlijk over de grens heen. Wat de progesteron crème doet is de hormonen in balans brengen. Een onderdeel daarvan kan zijn dat je gaat afvallen. Maar als je te mager bent ga je niet afvallen maar juist aankomen. Waar ik me een beetje zorgen over maak is jouw overgevoeligheid voor voedsel. En al die angsten. Ik zou je graag willen behandelen want ik denk dat ik je erg goed kan helpen. Mijn sessies worden meestal vergoed als je een aanvullende verzekering hebt.

   • posted by Anita Masseling on 25 april 2016

    Dag Elsa, dank voor je reactie. Ik wil graag met je in contact komen om te kijken hoe we eventueel verder kunnen… ;-). Als het goed is heb je mijn mailadres..

 99. posted by Linne on 25 april 2016

  Hoi Elsa,

  Kan je ook smeren in combinatie met een dim supplement? Ik was na 2 zwangerschappen en een mirena weer aan de pil gegaan. Wat een spijt. Ik zit onder de acne en heb zelfs zwangerschapsmasker!! Dokter raadde direct af te stoppen met de pil en heeft weer een mirena geplaatst. Maar de acne, gewichtstoename, gevoelige borsten, lange menstruaties etc. Zijn nu na 4 maanden niet verminderd. Ik heb dim supplement besteld wn vroev me dus af of het gecombineerd gebruikt kan worden? Of wordt dat teveel?

  • posted by Elsa on 26 april 2016

   Hallo Linne, waarom zou je dim erbij nemen? lijkt me een beetje overbodig

 100. posted by yvsa on 13 mei 2016

  Hallo Elsa,

  Eind vorig jaar zijn is er een cyste geconstateerd op mijn eierstok. Eierstok en een eileider zijn verwijderd. Ik had voor de operatie veel klachten. De voornaamste waren enorme opvliegers, uitblijven van menstruatie en rugpijn . Na de operatie verbeterde dit gelukkig. Echter krijg ik nu weer behoorlijke opvliegers en is mijn menstruatie een stuk heftiger dan voorheen. Zou de creme mij kunnen helpen? Ik heb overigens ook al een aantal jaren behoorlijk ernstige pigmentvlekken in mijn gezicht. Zou dit ook door oestrogeendominantie kunnen komen?

 101. posted by Johannes on 19 mei 2016

  Heey elsa, ik heb een vraagje.
  Heb laatste paar jaar veel last van stress en slecht slapen. Ben heel de dag vermoeid en heb weinig energie(ben een man).

  Heb een tijd geleden veel krachttraining gedaan, goed gezeten(geen suikers noem maar op) dronk veel water en at elke dag 250gram broccoli. Mijn slaapritme was ook goed. Na dat ik dat 10 dagen heb vol gehouden werd ik weer vol kracht wakker. Had ook weer ochtend erectie en voelde me weer helemaal mezelf. Toen heb ik een nacht flink staan drinken en werd ik weer helemaal suf wakker. Ik ben er toen maar mee gestopt omdat ik teleurgesteld was dat het weer zoals eerst was.

  Nu ben ik weer aan het sporten, drink water, eet geen suikers, goed slaapritme en eet 250 gram broccoli per dag. Hierbij neem ik ook zinkcitraat, magnesiumcitraat, omega 3 capsule en vitamine B.

  Ik heb het idee dat ik een hormonale disbalans heb en ik dacht dat de broccoli ook wel positief beinvloede. Nu doe ik dit al 2 weken en er verbeterd niks, wil nu DIM gaan bestellen want heb gehoord dat dat aardig helpt bij mannen.

  Ik zou graag je mening willen horen en of een paar ideeën, ik ben 22 jaar trouwens alvast bedankt

  Groeten Johannes

  • posted by Elsa on 4 juni 2016

   Hallo Johannes, dit is even moeilijk voor mij te bepalen zo via dit berichtje van jou. Het kan ook een detox of een overbelastingsprobleem zijn. Als je echt goed wilt weten of je hormonen uit balans zijn kun je de test voor mannen doen. ik zou niet zomaar DIM gaan slikken. Wellicht is een consult bij mij een idee? kan hier in apeldoorn of via skype/facetime/telefoon

 102. posted by Bibi on 2 juni 2016

  Beste Elsa,
  Sinds 5 jaar heb ik vlekken in mijn gezicht en ik merk dat er een duidelijk patroon in zit naarmate mijn menstruatie eraan zit te komen. Ik loop 2 weken van de maand ongeveer met enorme bultjes/vlekken en vermoed dus ook dat er sprake is van een disbalans of tekort aan progesteron. Met vlagen heb ik ernstige migraine aanvallen en daarnaast is het doorkomen van mijn menstruatie elke maand een regelrechte hel. Ik ben gestopt met de pil (waar ik vanaf mijn 14e aan zat, rond mijn 23ste gestopt, vervolgens weer begonnen door de enorme menstruatiepijn en vorig jaar definitief gestopt, ik ben nu 27) maar waar ik enorme stemmingswisselingen van kreeg. De crème waar ik nu over lees is voor mij een soort laatste poging omdat ik al van alles geprobeerd heb. Zou ik die crème dan op de bultjes in mijn gezicht moeten gaan smeren? Groeten, Bibi

  • posted by Elsa on 4 juni 2016

   Hallo Bibi, ik kan me er nu al op verheugen bij de gedachte hoe jij gaat opknappen!! Je hoeft de crème niet op de bultjes te smeren. Als je hormonen in balans zijn komt dat vanzelf goed.

 103. posted by A. Elken on 3 juni 2016

  Hallo,
  Ik ben 50 en menstrueer bijna niet meer. Ik kreeg veel klachten zoals slecht slapen, moe, 10kilo aankomen, verward en slechte concentratie hebben, pijnlijke gewrichten en spierpijn nergens zin in. Ben nu twee weken aan het smeren met de creme en heb ineens last van haaruitval. Verder voel ik mij al een stuk beter. Heb ik haaruitval omdat mijn hormonen nog niet in balans zijn? Hebben meer mensen hier last van?

  • posted by Elsa on 4 juni 2016

   Hallo, de eerste tijd als je smeert kun je inderdaad wat rare dingen krijgen. Beste is om dat te negeren en gewoon doorsmeren. Wel fijn dat je je al een stuk beter voelt

 104. posted by yvsa on 10 juni 2016

  Ik smeer nu iets meer dan 3 weken en ben heel tevreden. Vooral de opvliegers zijn beduidend minder. Cyclus is niet regelmatig (nu alweer 2 weken “overtijd”) maar daar heb ik verder niet zoveel last van. Het enige wat ik ervaar is dat ik ’s ochtends nadat ik de creme heb gesmeerd heel loom en slaperig word. Is het in mijn geval handiger om de creme dan alleen ’s avonds te smeren? Want het duurt tot in de middag voordat dat lome gevoel minder wordt.

  • posted by Elsa on 11 juni 2016

   Hallo Yvsa, oh wat heerlijk dat de opvliegers minder zijn. Heb je de gewone of de fyto crème? Ja dat is inderdaad handiger. Ik raad vrouwen die er slaperig van worden altijd aan om alleen ’s avonds te smeren. Doe ik zelf ook.

   • posted by yvsa on 12 juni 2016

    Hallo Elsa,
    Ik gebruik de gewone. Ik ben inderdaad heel blij dat de opvliegers minder frequent zijn. Het was soms bijna niet te doen. Ik ben 43 jaar en dacht bij mezelf als ik zo de komende jaren door moet weet ik niet hoe ik dat moet gaan doen. Wat een opluchting! Ik ga het alleen ’s avonds smeren uitproberen.

 105. posted by Eefje on 11 juni 2016

  Hallo, een vraagje. Ik las in de info dat je moet starten op dag 12 van de cyclus ivm de eisprong. Mijn eisprong is meestal op dag 19-21. Is dag 12 niet wat vroeg? Ik las ook dat het belangrijk is om na de eisprong te starten ivm het evt uitblijven van de eisprong. Ik moet nog beginnen. Heb het aangeraden gekregen door mijn acupuncturist ivm start ivf traject. Ben benieuwd naar je antwoord.

  • posted by Elsa on 11 juni 2016

   Hallo Eefje, mijn ervaring is dat je de eerste paar maanden beter door kunt smeren. Geen stopdagen.Dan komen de hormonen even goed in balans. Heel slim van je om ermee te starten ivm ivf. Daar hoor ik hele goede verhalen over.

 106. posted by magriet on 12 juni 2016

  Hallo, ik heb een vraagje kan de creme ook gebruikt worden door een man van boven de 40 die (nog) steeds last heeft van acne?

  • posted by Elsa on 13 juni 2016

   Hallo Margriet, zeker zeker weten

 107. posted by Summer on 14 juni 2016

  Hi, ik ben ruim een jaar geleden thuis komen te zitten met een burn out. Via bioresonantie kwam ik erachter dat ik een te laag progesteron had. Ik ben gestopt met de pil. Ik smeer nu ruim 6 weken progesteron. Ik kwam er echter achter dat ik veel meer moet smeren dat de toegestane hoeveelheid. Waardoor ik steeds heel slaperig was, hoofdpijn had, zenuwachtig/onrustig, hartkloppingen, tintelingen etc. Ik voel me nu helemaal niet goed en hier erg van geschrokken. Ook heb ik ineens ontzettende honger en hypo’s. Ik ben nu sinds gister gestopt, maar hoe lang duurt het voordat het uit je lichaam is? Ik heb het gevoel hierdoor alleen maar al mijn hormonen nog meer van slag heb gemaakt.

  • posted by Elsa on 15 juni 2016

   Hallo Summer, jeetje wat een gedoe. Maar waarom ben je dan zoveel gaan smeren. Nooit doen. Rustig opbouwen en het de tijd geven. Smeer een paar weken niet en ga dan weer langzaam smeren. 2x daags ¼ theelepel. Neem anders tegen die tijd weer contact met me op.

   • posted by Summer on 15 juni 2016

    Hi Elsa, ik moest zoveel smeren van degene die dit voorschreef (bio-resonantie therapeut). Ik vertrouwde erop dat hij wist waar die het over had, maar dat vertrouwen ben ik nu kwijt. Ik kwam er later pas achter dat dit niet de normale hoeveelheid was. Ik gebruik trouwens wel de originele progesterall van dr Lee. Bedankt voor je reactie! Nu eerst maar even stoppen…

    • posted by Elsa on 15 juni 2016

     hmmm rare toestanden. De creme die wij hebben is ook de originele crème van drLee. Van andere producten weet ik niet wat er allemaal in zit en of je daar soms ook op reageert. Dus dan zal je toch echt bij die leverancier moeten zijn met je vragen. Van ons product weet ik dat het recept goed is maar ook dat alle ingrediënten van top kwaliteit zijn. En dat de energie bij het maken klopt.

     • posted by Summer on 15 juni 2016

      Bedankt in ieder geval voor de reacties. Ik stop nu even en als ik weer begin dan switch ik naar jullie product en bouw heel voorzichtig op. Als de ingrediënten vergelijk zijn deze wel anders, dus hopelijk reageer ik er dan anders op.

       
 108. posted by Laura on 21 juni 2016

  Hoi,

  Ik ben 33jaar en zes maanden geleden bevallen van de tweede. Toen ik na de eerste stopte met borstvoeding kreeg ik continu onderhuidse ontstekingen (voornamelijk op mijn kin). Dit had ik voor mijn zwangerschap ook wel, maar iets minder. Tijdens de zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode had ik opeens nergens meer last van. Duidelijk dus dat het met progesteron te maken heeft.
  Ik ben erg jong aan de pil gegaan wegens onregelmatige cyclus en veel pijn. Ook was ik somber. Nu is mijn vraag: denk je dat de creme iets voor mij is en kan ik deze ook al tijdens de bvperiode gebruiken zodat die ontstekingen niet terugkomen? Mijn huisarts gaf trouwens aan dat het duidelijk progesteron moet zijn maar dat ik het maar in de ‘alternatieve’ hoek moet zoeken want hier doen zij niks mee.

  • posted by Elsa on 21 juni 2016

   Hallo Laura, lekker dan dat de huisarts er niets mee kan. Terwijl het toch een heel duidelijk verhaal is. De tweede helft van je zwangerschap maakt de placenta heel veel progesteron aan en dat merk je. Als de placenta eruit is ga je dat dus ook merken alleen dan de andere kant op. Met eventueel dus post natale depressie. Je kunt gewoon gaan smeren. Volkomen veilig bij borstvoeding.

 109. posted by Nina on 23 juni 2016

  Hallo Elsa,

  Heel graag je advies want ik weet niet wat ik nu moet doen. Ik heb van mijn 16e tot mijn 47e jaar Diane 35 geslikt Daarna kreeg ik van mijn huisarts een andere pil voorgeschreven en ik werd een ander mens!
  Zoveel klachten waar ik al zolang mee worstelde verdwenen; de heftige hoofdpijn die soms maanden kon duren, de somberheid, angst, vermoeidheid, de spierkramp, haaruitval,de dikke bovenbenen, de cellulitis etc. Helaas kreeg ik van deze ‘video’s pil ook bijwerkingen en ben ik, op advies van de arts en tot mijn grote spijt, overgestapt naar Systen en Urtogestan. Dat ging helemaal mis dus ben ik weer terug gegaan naar de ‘goede’ pil waarmee ik me, ondanks de bijwerkingen zoveel beter voelde. Dat is nu 7 weken geleden en tot mijn schrik reageer ik op deze pil nu net zo als op de Diane. De werking is omgekeerd met niet alleen de oude klachten maar ook heel nieuwe klachten erbij! Ik voel me ziek; voortdurend duizelig en misselijk, ik hou ontzettend veel vocht vast, slijmvliezen droog en branderig,zo somber,zo moe. Daarnaast is mijn huid in een paar weken zo droog en slap geworden dat er per dag meer en meer rimpels komen en mijn borsten zijn gaan hangen. Ik heb geprobeerd te stoppen maar dan komt hoofdpijn in alle heftigheid terug. Ik heb de crème nu 2 weken gebruikt, 1/8 voor de nacht maar klachten worden erger. Ik weet dat dat kan gebeuren maar kan mijn lichaam dat nog wel aan? Ook omdat mijn oogwit een beetje gelig verkleurd . Is het wel verstandig om door te smeren? Ik ben een beetje bang omdat ik aan t eind van m”n Latijn ben

  • posted by Elsa on 24 juni 2016

   Hallo Nina, ik snap helemaal dat je aan het eind van je latijn bent. Er kan van alles bij je spelen dus het is even lastig om hier een echt goed antwoord te schrijven voor je. Het liefst zou je zien voor een consult (hier in Apeldoorn of via skype).

 110. posted by Chantal on 24 juni 2016

  Ik ben een vrouw van 49 en ben nu een week aan het smeren met de progesteron creme, van dr Lee, een klein beetje in de ochtend, om te beginnen. Maar ik krijg nu een tussentijdse bloeding, wat ik normaliter nooit krijg. Ik weet nu niet wat ik moet doen kan dit ook nergens vinden in de info of je nu moet stoppen en dit al een normale cyclus zien of juist meer gaan smeren, ik weet het even nu niet meer.

  • posted by Elsa on 24 juni 2016

   Hallo Chantal, smeer je dr Lee creme van ons of heb je ergens anders gekocht?

   • posted by Chantal on 24 juni 2016

    Nee ik smeer die van jullie dat is toch de enige echte?

    • posted by Elsa on 24 juni 2016

     Hallo Chantal, er zijn er wel meer die obv het recept van dr lee gemaakt zijn. Maar van deze crème weet ik ook zeker dat het productieproces en de energie van het bedrijf goed is.
     Dat je tussentijdse bloedingen krijgt is niet erg. Is een teken dat jouw hormonen in balans komen. Toen ik zelf begon met de crème menstrueerde ik al niet meer en werd (tot mijn schrik) de eerste paar maanden vreselijk ongesteld. En bijna continu. En na een paar maanden was dit over en voelde ik me geweldig. Dus dit kan gebeuren. Van belang is dat je gewoon blijft smeren. Ik zou geen stopdagen doen voor jou. Gewoon een paar maanden iedere dag smeren. En als er meer balans komt dan weer stopdagen.

     • posted by Chantal on 24 juni 2016

      Dank je voor je antwoord ik was al lichtelijk in paniek en kon ook niets in de bijsluiter hier over vinden, ik ga je advies opvolgen en ben nu weer gerust, bedankt!

       
 111. posted by Henriëtte on 7 juli 2016

  Hoi,
  Sinds ik de creme gebruik (nu zo’n 3 maand) zijn mijn gewrichtslachten toegenomen. Kan dit een bijwerking zijn vd creme?
  En maakt het uit als ik overstap naar een ander merk creme?
  Alvast bedankt voor je reactie?
  Groetjes Henriëtte

  • posted by Elsa on 7 juli 2016

   Hallo Henriette, he wat vervelend voor je!! Nee ik denk niet dat het door de crème komt. Vooral niet omdat je al zo’n 3 maanden smeert. In ieder geval niet als je onze crème smeert. Een andere crème kan hulpstoffen bevatten waar je allergisch op reageert.
   Het klinkt ook meer als een detox probleem. Als je wilt dat ik met je meedenk stuur me dan even een mail.
   Op welke crème had je over willen stappen?

 112. posted by Ans de Volder on 7 juli 2016

  Hoi Elsa, ben vandaag gestart met progesteron crème en heb veel last van diaree….is dit normaal?? Ben sowieso overgevoelig voor heel veel voeding.

  • posted by Elsa on 7 juli 2016

   Hallo Ans, heb je iets anders gegeten dan anders? Heb niet gelijk zoiets van: ja ligt aan de crème.

   • posted by Ans on 7 juli 2016

    Hoi Ela…nee niets verkeerd gegeten…ben al jaren aan het tobben met mijn darmen en ben sinds een jaar op groente en rijst dieet op advies van een natuurgenezer….daar doen mijn darmen het goed op maar nu ineens weer diaree als van ouds….ben met de cremebegonnen omdat ik nog steeds overgangsklachten heb, ben 66 jaar en menstrueer vanaf mijn 52 ste niet meer….

    • posted by Elsa on 8 juli 2016

     En welke crème smeer je?

 113. posted by Ans on 7 juli 2016

  Kan dit een begin verergering zijn??

  • posted by Elsa on 8 juli 2016

   Niet na 3 maanden

 114. posted by yvsa on 8 juli 2016

  Hallo Elsa,
  Ik heb ook nog een vraag: hoe lang mag de progesteron creme gebruikt worden? Ik zit nog niet echt in de overgang (ik menstrueer af en toe nog, wel onregelmatig) maar gebruik de creme, met succes, tegen verschillende symptomen. Het kan dus nog jarenlang duren voordat ik echt door de overgang heen ben. Kan ik gewoon al die tijd blijven smeren of moet ik op een bepaald moment toch gaan stoppen?

  • posted by Elsa on 21 juli 2016

   Hallo Yvsa, ja hoor je kunt al die tijd gewoon blijven smeren. Je zult merken dat je vanzelf eens een keer 1 of 2 maanden stopt. En als je minder symptomen hebt kun je ook op een onderhoudsdosis gaan zitten.

 115. posted by Sandra van der drift on 14 juli 2016

  Beste Elsa,waneer heb ik eigelijk een oestrogeen dominatie, ik heb m’n hormonen laten prikken nadat ik 2 maanden met de pil was gestopt, mijn progesteron was 1 en oestrogeen 220 is dit een dominatie? Nou ben ik ook met de overgang bezig want m’n fsh was 76 dat was de derde keer en weer zo hoog, ben nu 48 , nu weer met de pil begonnen en de tweede periode van mijn cyclus veel klachten, depressief, pijnlijke borsten, moe,wat kan ik nu het beste doen? Stoppen met de pil en de crème gaan gebruiken, of de speeksel test bestellen , kun jij mij op weg helpen? Wat is de ratio voor een oestrogeen dominatie? Was 2 maanden gestopt met de pil om mijn hormonen te controleren, en voelde me toen beter, had wel wat klachten, maar heb aan de pil 2 vreselijke rot weken, kun je me als het een goed idee is vertellen hoevik de speekseltest en de crème kan bestellen als je denkt dat het iets voor mij is? Mvg Sandra

  • posted by Elsa on 21 juli 2016

   Hallo Sandra, ik zou altijd aanraden om te stoppen met de pil (als je het niet gebruikt voor anti-conceptie) en overstappen naar de crème. De pil brengt teveel narigheid met zich mee. je kunt gaan smeren (en dan zou ik starten met de progesteron creme niet de fyto) op basis van de symptomen. En je laten verrassen door het resultaat. Maar je kunt ook eerst een speekseltest doen. Gezien jouw leeftijd zou ik de uitgebreide test doen.

 116. posted by Nadine on 16 juli 2016

  Hoi Elsa,
  Ik las dat nog iemand haaruitval kreeg van de progesteroncreme. Ik had dit ook heel erg en ben daarom na 2 maanden helaas gestopt (verder voelde ik me namelijk wel beter door de creme). Was het waarschijnlijk overgegaan als ik door was gegaan en na hoe lang dan?

  • posted by Elsa on 21 juli 2016

   Hallo Nadine, ja het was waarschijnlijk meer dan overgegaan als je door had gesmeerd. Hoelang precies kan ik niet voorspellen. Dat verschilt per vrouw.

 117. posted by Ans on 30 juli 2016

  Hallo Elsa, gebruik de crème nu 2 weken maar krijg steeds meer heftige opvliegers en slaap super slecht, denk zelf aan beginverergering…zou dat kunnen??? kan ik het ook heel rustig opbouwen?? BV om de dag een heel klein beetje? Ik word er op deze manier heel onzeker van, met dank Ans.

  • posted by Elsa on 4 augustus 2016

   Hallo ans, zeker weten kan dit begin verergering zijn. Even volhouden. Vaak is het inderdaad verstandig om wat langzamer op te bouwen. Niet onzeker worden hoor; over een tijdje ben je heel blij

 118. posted by Mirjam on 2 augustus 2016

  Hallo Elsa,
  Ik heb al veel gelezen. Sinds een jaar veel last van m’n cyclus, 3 maal uitblijven van menstruatie, vooral de eisprong geeft problemen (enorm moe, pijn onderrug, depri, gewrichtspijn, algehele malaise). Vergrootte eierstok, 5 jr geleden cyste weggehaald en nu weer eentje. Gynaecoloog vermoed endometriose en schrijft orgametril voor, 10 jr geleden gestopt met de pil en eigenlijk zie ik dat niet zitten. Ik ben 46jr. Zou de crème wat voor me kunnen betekenen?
  Groet Mirjam

  • posted by Elsa on 4 augustus 2016

   Hallo mirjam, ja ik zou zeer zeker gaan smeren. Eventueel eerst een hormoontest doen.

 119. posted by Trees on 11 augustus 2016

  Eigenlijk heb ik een misschien wat vreemde vraag. De creme heb ik in huis en heb het ook al gebruikt naar eigen gevoel. Nu heb ik 2 verschillende maten lepeltjes in de la liggen en nog steeds weet ik niet zeker, wat er bedoeld wordt met een theelepel. Zelf denk ik de kleinste, maar zeker weten doe ik het niet. Welke maat theelepel kan ik het beste gebruiken?

  • posted by Elsa on 12 augustus 2016

   Hallo Trees, de kleinste… Maar blijf luisteren naar je lichaam. Of het meer of minder moet zijn.

 120. posted by Stef on 22 augustus 2016

  Hallo
  Ik ben al jaren aan het worstelen met pco
  Mijn ha zet me elke keer aan de pil en de fertiliteits arts aan clomid
  Geen resultaat
  Paar jaar verder een ontsteking in mn borst
  Veel acne en haarhuit val
  Ik ben 26 heel frustrerend allemaal
  Nu kreeg ik mijn bloed uitslagen en daar kwam uit
  Dat mijn oestradiol 170 is en mn progesteron is 3.2
  Ik weet het bijna wel zeker maar toch even graag een bevestiging
  Is oestrogeen dominatoe hier het probleem en helpt de creme ook voor mij?

  • posted by Elsa on 24 augustus 2016

   Ga smeren en laat je verrassen..

   • posted by Stef on 21 november 2016

    Hallo elsa ,
    Ik ben begonnen met de creme bij mijn nieuwe cyclus ik heb een cyclus van rond 68dgn.
    Ik ben op 3 november ongesteld geweest netjes op dag 12 begonnen
    Nu zit ik op dag 19 en begin ik bloed te verliezen moet ik nu stoppen met smeren of door gaan?
    19 dagen is wel erg kort of niet??

    • posted by Elsa on 21 november 2016

     Hallo Stef, nee gewoon doorgaan. De bloedingen geven aan dat de hormonen in balans gaan komen. Gewoon negeren. Als je zo’n lange cyclus hebt kun je ook gewoon dagen prikken in de maand. Zodat je niet 1x per 2 maanden smeert.

     • posted by Stef on 21 november 2016

      Dus nu gewoon wachten tot na de menstruatie en dan weer bij dag 12 beginnen?
      Ik moet wel even kwijt ik heb totaal geen pms klachten meer geen pijnlijke borsten en ik voel me super! 🙂

       
 121. posted by Cheryl on 24 augustus 2016

  Hallo Elsa,

  Ik heb een vraagje. Ik ben 30 jaar. Ik ben sinds een maand (na 8 jaar) gestopt met de diane 35, ik slikte deze pil Ivm pcos.
  Ik heb de crème aangeschaft en ben vandaag begonnen met 2x daags 1/4 theelepel. Mijn vraag is wat raad u mij aan qua gebruik, hoe lang en de hoeveelheid. Zal ik enkel ongesteld worden wanneer ik stopdagen inlas of kan ik ook ongesteld worden door het gebruik heen?
  Wat moet ik doen wanneer ik ongesteld wordt qua gebruik en wanneer weet ik dat het smeren volgens de bijsluiter voldoende is?
  Ik heb een kinderwens.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  • posted by Elsa on 24 augustus 2016

   Hallo Cheryl, je hebt het over een bijsluiter. Is het wel de creme van ons?

   • posted by Cheryl on 24 augustus 2016

    Ja het is de crème van jullie, bedoel wat er op het potje staat.

  • posted by Elsa on 24 augustus 2016

   hallo Cheryl, dit zijn een hoop vragen. En erg specifieke vragen. Het liefst zou ik je zien in mijn praktijk, ook gezien jouw kinderwens. Maar iha kan je beter beginnen met 2x ⅛. en dan langzaam ophogen. En de eerste paar maanden doorsmeren. geen stopdagen. Wat precies het effect is voor jouw lichaam kan ik niet zo zeggen.

 122. posted by Thea on 25 augustus 2016

  Dag Elsa,

  Inmiddels heb ik voor de 3e keer een mirenaspiraal gekregen om het vele vloeien tegen te gaan.
  Alleen merk ik dat ik de laatste weken depressief en angstig ben geworden. Mijn libido is erg laag en voel me gespannen. Kan dit komen door de nieuwe mirena? Ik ben gaan smeren met natuurlijke progesteroncreme. Denk je dat dit de bijwerkingen van de mirena wat verzachten? Heb je nog een advies of ik andere supplementen erbij kan nemen? Als dit niet overgaat moet mirena eruit met als gevolg dat ik geopereerd moet worden om baarmoeder te verwijderen. Ik kijk uit naar je antwoord.

  • posted by Elsa on 29 augustus 2016

   Hallo Thea, wat zijn hormonen toch soms lastige “dingen”. Kunnen je leven behoorlijk verpesten. Ja het kan zeer zeker van de Mirena komen. En ja, de creme kan het verzachten of wellicht zelfs weghalen. Blijf strijden voor je baarmoeder behouden. Het is voor mij even lastig om te bepalen wat je precies erbij kunt nemen. Dan zou ik je toch echt moeten zien. Want het gaat om het totale plaatje. Wat eet je, wat speelt er precies etc. Wellicht een consult?

 123. posted by Sorenza De Waele on 2 september 2016

  Tofu zou de oestrogeen-werking over nemen waardoor deze in mindere mate wordt geproduceerd. Wordt er dan meer progesteron aangemaakt? (door het lager oestrogeengehalte)

 124. posted by annemarie on 2 september 2016

  Hallo elsa,

  Ik gebruik de creme nu 7 weken, om meer regelmaat in mijn menstruatie te krijgen. Sinds ik de creme gebruik heb ik last van meer haaruitval dan ik normaal gewend was, is dit normaal? Zo ja hoe lang duurt het nog?
  Vr. Gr. Annemarie

  • posted by Elsa on 7 september 2016

   Hallo Annemarie, hoeveel smeer je?

 125. posted by Perea on 13 september 2016

  Hallo Elsa,ik smeer de creme nu bijna 2mnd, sindsdien geen menstruatie meer gehad,maar wel heftig het gevoel alsof het zou beginnen??
  Tevens was ik int begin van het gebruik doodmoe, waardoor ik hem s.avonds ben gaan gebruiken,maar toen sliep ik niet meer,nu s.ochtends aant gebruiken maar slaap nog heel slecht,voorheen niet.gebruik een druppeltje s.ochtends,voel me verder er geweldig door! Stemming veel beter en veeeeel meer energie! Soms beetje teveel..Wat zou het probleem kunnen zijn? Grts petra

  • posted by Elsa on 15 september 2016

   Hallo Petra, ik denk dat het slecht slapen met iets anders te maken heeft. Kun je langs komen voor een consult?

 126. posted by Margo on 17 september 2016

  Hoe lang is progesteroncreme houdbaar? En hoe kun je controleren of deze (nog) goed is als er geen houdbaarheidsdatum op de tube of pot vermeld staat?

  • posted by Elsa on 17 september 2016

   Hallo Margo, op onze pot staat altijd een houdbaarheidsdatum dus ik snap jouw vraag niet goed

 127. posted by Ilonka on 19 september 2016

  Hallo Else,

  ik overweeg deze creme te gebruiken ivm de haaruitval die ik al heb sinds bevalling 10 jaar geleden. Heb wel wat aan symptoonbestrijding gedaan, maar ben nu erg benieuwd naar deze creme van dr. Lee. Zou het handig zijn dan om deze creme op mijn hoofdhuid te smeren op de kale plekken. ?
  daarnaast lukt het mij ook heel slecht om nog een paar kilo af te vallen,. Hopelijk dat deze creme deze stabiliteitsfase van mijn lichaam kan doorbreken.

  • posted by Elsa on 20 september 2016

   Hallo Ilonka, haaruitval is echt vreselijk voor een vrouw (en vaak ook voor mannen). Ik snap dat je daar wat aan wilt doen. Een verstoorde hormoonbalans kan zeer zeker een oorzaak zijn. Ik zou het niet op mijn hoofd smeren omdat daar niet voldoende haarvaatjes zitten om het goed op te nemen. Gewoon smeren op bijv. binnenkant ellebogen of knie. De crème kan ook helpen bij het afvallen. Maar zowel de haaruitval als het overgewicht kan ook gedeeltelijk te maken hebben met je voedingspatroon. Dus wellicht handig om een keer te komen voor een sessie en alles goed door te nemen.

 128. posted by Sandra on 1 november 2016

  Hallo Elsa,
  Mijn man (41) heeft overgewicht, nog steeds acne en slechte kwaliteit sperma (te weinig, te langzaam en met antistoffen) . Zou progesteron creme kunnen helpen en zo ja; wat is een goede dosis voor een man om te starten? Stopdagen? Hoe lang proberen?
  Dank voor je info!

  • posted by Elsa on 21 november 2016

   Hallo Sandra, ik denk dat hier veel meer aan de hand is. Ik durf niet zomaar te zeggen dat hij moet gaan smeren..

 129. posted by Jordan on 17 november 2016

  Hallo, Ik wil de crème wel gebruiken, maar ik ben allergisch voor een van de ingredienten. Is er een alternatief voor de crème? Een ander merk? Alvast dank!

  • posted by Elsa on 21 november 2016

   Hallo Jordan, voor wel ingredient ben je allergisch?

   • posted by Jordan on 24 november 2016

    citroengras

 130. posted by Eva on 21 november 2016

  Dag Elsa,

  Ik heb in de week vlak voor en tijdens menstruatie opvallend veel meer klachten. Angstiger en mee hoofdpijn. Vanaf dag 7 ga ik me weer beter voelen zeker vanaf dag 14 t/m 28. Een speekseltest wees.uit tot.zeer laag progesterongehalte (getest op dag 20)

  Ik denken erover om te gaan smeren met.progesteronzalf. maar moet ik.dat echt alleen op dag 12 t/m 26 doen of beter juist de hele maand omdat het die dagen juist beter gaat?

  Dank voor je antwoord.
  Eveline

  • posted by Elsa on 21 november 2016

   Hallo Eva, klinkt alsof progesteron creme veel voor je kan gaan doen. Wat je kunt doen is de eerste paar maanden doorsmeren. Dan zijn je hormonen sneller in balans. Na een paar dagen wel overgaan op 12 t/m 26

 131. posted by Monique on 29 november 2016

  Hoi Elsa,
  Ben bijna 2 weken aan het smeren voor overgangsklachten (ben nu 51 en sinds 1,5 jaar niet meer ongesteld). De klachten zijn, depressie, slecht slapen, opvliegers, haaruitval en gewichtstoename. Rommel hier al een paar jaar mee en homeopathie hielp mij goed, maar het laatste half jaar niet echt meer. Daarom deze creme. Vandaag voor het eerst 5 uur doorgeslapen (ipv om de 2 uur wakker) en het lijkt alsof alle klachten al iets minder worden (voel af en toe weer ‘geluksmomentjes’). Ben wel al snel naar 1/8 tl gegaan want had het gevoel dat het te heftig was. Nu vraag ik mij af, hoeveel gram is een 1/4 tl en 1/8 tl? Heb een grammenweger dus dan zou het misschien nauwkeuriger kunnen. Ik doe nu maar wat eigenlijk. En wanneer kan je dan weer opbouwen? En moet ik nu na 25 dagen een week stoppen? Dankjewel alvast voor je antwoord!

  • posted by Elsa on 30 november 2016

   Hallo Monique, de klachten die je noemt kunnen zeer zeker samenhangen met hormoon disbalans. Maar het is ook verstandig om naar je voeding te kijken. Als je wilt dat ik mee kijk kunnen we een keer een sessie doen.
   Het is goed om op intuïtie te smeren en te luisteren naar je lichaam. Ook de opbouw. Ik kan hier niets algemeens over zeggen omdat ieder lichaam anders is.
   Voor wat betreft de stopdagen: je kunt eventueel de eerste paar maanden geen stopdagen doen. Als je hormonen meer in balans zijn dan inderdaad 5 stopdagen per maand. Bijvoorbeeld de eerste of de laatste 5 dagen van de maand.

 132. posted by Rose Patyn on 30 november 2016

  Beste Elsa,

  ik heb deze week de progesteron crème besteld en die vandaag ontvangen, ik blijf echter zeer sceptisch tegenover hormonen en ben toch wat bang om ermee te beginnen.
  Tien jaar geleden kreeg ik eierstokkanker, nu weet ik dat ik steeds heel hormoongevoelig was, ik had destijds last van de pil, kreeg er enorme hoofdpijn van, ben dan ook gestopt na de bevalling van mijn dochter.
  Ook had ik serieus last van het premenstrueel syndroom, wat ook een aanwijzing was. Dokters raden me toen aan om toch de pil te gebruiken om mijn hormonen in balans te houden, ik weigerde echter.
  Nu had ik dit misschien beter wel gedaan, want uiteindelijk kreeg ik toch ovarium kanker, ook had ik hevige endometriose, allemaal aanwijzingen dat mijn hormonen nooit in balans zijn geweest.
  Nu ben ik reeds 10 jr in de menopauze, dit was wel een vervroegde menopauze owv het verwijderen van mijn eierstokken.
  Erbovenop kreeg ik chemo en werkte mijn schildklier niet meer door de vele scans met radioactieve jodium. Ik neem dus ook Elthyrone, of de nieuwe formule elhyroxine.
  Jaren ging het goed met me, dokters zeiden me ook dat ik meest last zou krijgen op de leeftijd wanneer van mijn natuurlijke menopauze, rond de 50jr dus, en dit was zeer zeker juist.
  Ik vermoed dat de bijnieren, hypofyse en schildklier, kortom alles wat hormonen produceert in het lichaam nu uitgeput zijn.
  Ik heb enorme moodswings, opvliegers (wat ik het minst erg vind), vaginale droogte, huidverslapping enz..
  Maar wat het me het meeste last bezorgd is mijn blaas, ik heb al drie jaar chronische blaasontsteking, specialisten zeggen me dat deze niet door een bacterie worden veroorzaakt, wel door spanning van mijn bekkenbodemspieren, urofyt helpt me ook enorm.
  Ik hoef ’s nachts geen 3 keer meer op te staan, gelukkig maar, doch.. de blaasontstekingen (vermoedelijjk) blijven komen,
  Dokters geven geen antibiotica zolang er geen bacterie gevonden wordt, maar goed ook want ik kan niet continue antibiotica nemen.
  Ik hou me nu recht met cranberry en Urocystil, maar het is een ware lijdensweg.
  Hormonen werden me verboden omdat het een hormonale kanker was.
  Nu denk ik dat ik leed aan oestrogeen dominantie, vanwaar anders de endometriose en ovarium cysten?
  Je begrijpt vast dat ik nogal bang ben om met progesteron crëme te starten, is dit een goed idee of laat ik best eerst een bloedtesten afnemen om tekorten vast te stellen.
  In België kan je vrij geen progesteron crème kopen, is ten stelligste verboden zonder voorschrift van een arts, misschien beter?
  Wat ik wel een tijdje geleden begon is gezonder eten, ik probeer zoveel mogelijk suikers te vermijden want ik heb ook veel last van vaginale schimmel, alsook in mijn darmen.
  Daarvoor gebruik in propolis, wat enorm helpt.
  Al bij al is het een zeer kostelijk grapje, ik betaal me blauw aan supplementen, en niets die echt helpt..
  Nu las ik onlangs over hennepzaad en gojibessen, die zouden je hormonen terug in balans brengen,
  Ik repte me naar de bio zaak om deze te kopen, tot op heden niet veel verandering met mijn blaas.
  Wat ik wel ervaar is dat ik terug acne krijg, ik denk dat dit geen goed teken is, wellicht toch een aanwijzing dat er hormonen terug beginnen te werken?
  Doch, ik denk daarbij aan oestrogeen, wat niet meteen bevorderlijk is boor ijn probleem.
  Moet ik oestrogeen vermijden? Ik stop alvast met hennepzaad, hoewel de verkoopster me zei dat dit gezonde proteïnes waren, wat het doet in mijn lichaam voelt niet goed aan.
  Ook heb ik wat vaginale afscheiding die ik reeds jaren niet meer had.
  Ik weet me echt geen raad meer, wat denk jij daarvan?
  Moeilijk gevalletje niet?

  Hopelijk kan je me wat wegwijs maken…
  Mvg,
  Rose

  • posted by Elsa on 1 december 2016

   Hallo Rose, klinkt niet echt als een makkelijke tijd voor je. Wat je schrijft is te complex om zo advies over te geven. Daar zul je toch echt een keer voor op consult moeten komen (apeldoorn, amsterdam of skype).

 133. posted by Amanda A Kole on 1 december 2016

  Beste Elsa,

  Ook ik ben terechtgekomen op deze site omdat ik erg nieuwsgierig ben naar progesteroncreme. Ik heb namelijk een aantal klachten waarbij ik denk dat dit kan helpen, maar ook nog een paar vragen.
  Sinds mijn 16e begon ik ongesteld te worden (laat dus) en daar begon alle ellende voor mij: Heftige menstruaties, altijd veel migraine, de eerste jaren nog met aura, later zonder. Rare verhouding van lichaamsvet, boven en alles heel slank, alleen die billen/dijen/heupen bleven altijd een punt. Ik slaap slecht in. Veel acne (tot nu aan toe, terwijl ik al 27 ben, geen jeugdpuistjes dus meer) Al jaren aan het klooien met pillen proberen waar ik tegenkon, combi pil, prikpil, implanon etc. Maar van sommigen werd de migraine wel minder en ook de menstruatie, maar dan werd ik juist weer heel erg down, zag niks meer zitten, werd echt labiel. Nu inmiddels heb ik de minipil een halfjaar en dat bevalt redelijk goed ten opzichte van de anderen, maar toch, al die hormonen… Toch lijk ik wel hormonen te MOETEN nemen, de dokter denkt aan endometriose ivm de symptomen maar is (nog) niet getest, dat wil ze ook niet doen voordat ik alle anticoncepties heb geprobeerd. Ik heb trouwens ook de ziekte van Crohn, maar die is momenteel aardig rustig. Ik ben sinds vorig jaar vooral gaan minderen met slechte koolhydraten, drink vooral water en thee, maar biologisch eet ik (nog) niet, mijn budget is ook niet erg hoog. Maar, ik heb interesse in de progesteroncreme, is dit te doen in combinatie met die minipil? Of gaat dit niet samen? Ik zou graag horen wat u ervan vindt. Alvast hartelijk bedankt!

  Groetjes van Amanda

  • posted by Elsa on 5 december 2016

   Hallo Amanda, wat een getob… Als ik jouw verhaal zo lees dan zou ik zeer zeker gaan smeren. Geen probleem om dat samen met de minipil te doen. Geweldig dat je anders bent gaan eten! Crohn kan heel veel verbeteren en zelfs min of meer genezen mbv voeding. Als je er nog hulp bij nodig hebt hoor ik het graag.

 134. posted by Amanda A Kole on 1 december 2016

  O ja, vergeten te vermelden is ook sinds die tijd (vanaf mijn 16e) dat mijn grote bos mooie krullen flink is uitgedund en zo is gebleven, met kale plekken aan toe. Alles lijkt bij mij begonnen te zijn vanaf het moment dat ik begon met menstrueren…

  • posted by Elsa on 5 december 2016

   ja, een klassiek voorbeeld van een progesteron tekort en oestrogeen overschot

 135. posted by Nies on 2 december 2016

  Beste Elsa,

  ik smeer sinds juni 2016 zonder te stoppen. Na de eerste 3 weken merkte ik dat het beter ging dus ging ik 1 maal daags smeren. Ik merkte dat het niet goed ging, vooral stemmingswisselingen heb ik last van, en ben toen weer overgegaan op 2 maal daags.
  ik heb nog steeds last van stemmingswisselingn en opvliegers maar wel in mindere mate.
  Gaat dit nog helemaal over en hoe lang moet ik nog smeren?

  groet
  Nies

  • posted by Elsa on 5 december 2016

   Hallo Nies, wat vervelend dat je nog steeds klachten hebt. Het is niet de bedoeling dat je zo lang zonder stoppen smeert. Na 2-3 maanden moet je echt stopdagen gaan invoeren. Het kan zijn dat je over moet op de fyto maar dat is even lastig te beoordelen met de informatie die ik nu van je heb.

 136. posted by Nies on 2 december 2016

  toevoeging:
  ik ben in augustus een week gestopt. Sindsdien smeer ik door zonder te stoppen!

 137. posted by el on 7 december 2016

  Beste Elsa,
  Ik ben 49 jaar en gebruikte tot september de progesteron-alleen-pil (cerazette). Daarbij werd ik niet ongesteld (heerlijk tegen PMS).
  Toen ik in september stopte met deze mini-pil had ik gewoon op tijd mijn menstruatie, maar toen ben ik met progesteron-creme (5 mg/dag) elke dag begonnen (bang voor opnieuw pms) en toen werd ik niet meer ongesteld voor 3 maanden
  Pas toen ik 2 weken stopte met de progesteron-creme, werd ik ongesteld.
  Is dit normaal? Dat als je doorsmeert je niet ongesteld wordt? Kan dit kwaad? Want nu heb ik weer erg veel last van mijn menstruatie en zou liever doorsmeren en niet ongesteld worden.
  Mvrgr.,
  El

  • posted by Elsa on 8 december 2016

   Hallo El, Smeer je vanaf september door? Dat is te lang. Je moet nu echt stopdagen gaan invoeren. De eerste 0-6 maanden kan alles nog wat in de war zijn. De chaos voordat het in balans komt. Niet teveel aandacht aan besteden. En je bent natuurlijk ook al een behoorlijk eind in de overgang. Komt goed.

 138. posted by Moon on 8 januari 2017

  Hallo,
  Ik ben 44 jaar en denk dat ik al in de overgang zit ik slik nog steeds de pil… en in de 7 dagen stop week, zweet ik elke nacht heel erg… en mijn haren worden ook wat dunner… zou die crème dan ook goed voor mij kunnen helpen .. slik nu een week ook maca tabletten dat zou ook helpen om de hormoonhuishouding in balans te krijgen

  • posted by Elsa on 9 januari 2017

   Hallo Moon, ik zou toch eerst de progesteron creme gebruiken, nog niet de fyto. Door de pil is jouw hormoonhuishouding flink in de war geraakt. Maca is niet sterk genoeg om dit te keren.

   • posted by Moon on 10 januari 2017

    Dus ik kan dat samen met de pil gebruiken

 139. posted by Stef on 19 januari 2017

  Hoi elsa,
  Ik ben nu een paar maanden aan het smeren met de creme en ik word gelukkig elke maand ongesteld😃
  Alleen de acne,haaruitval en overbeharing worden niet minder…
  Smeer ik dan te weinig?

  • posted by Elsa on 23 januari 2017

   Hallo Stef, dat kan aan heel veel meer dingen liggen. Dan zal ik je toch echt moeten zien

 140. posted by Marije on 9 maart 2017

  Beste Elsa,

  Ik ben 34 en anderhalf jaar geleden bevallen van een zoontje. Daarna zware tijd gehad (postnatale depressie) en gaat nu weer de goede kant op. Behalve dat ik me 1 week in de maand goed voel en de andere weken pms verschijnselen heb..Het begint met een opgezette buik (alsof ik 20 weken zwanger ben), erg vermoeid en slecht slapen. Daarna krijg ik last van stemmingswisselingen, agressief gevoel, piekeren, neerslachtig, hartkloppingen. . Zou de crème iets voor mij zijn en zo ja, zou je mij de link kunnen geven? Groetjes Marije

  • posted by Elsa on 10 maart 2017

   Hallo Marije, dat zal zeker een nare tijd zijn geweest!! Gelukkig zijn vrouwen sterk. Het hele verhaal klinkt als een progesteron tekort. De laatste 3 maanden van de zwangerschap is het progesteron niveau heel hoog. Vandaar dat we ons dan zo goed voelen vaak. Als de placenta het lichaam verlaat krijg je een enorme dip in de progesteron. Als dat al niet zo hoog was voor de zwangerschap kun je een depressie etc krijgen.
   Dus ja.. ga smeren.
   http://www.rawfoodvena.nl/dr.lee-progesteron-creme-organic-excellencepump

 141. posted by Diana on 10 maart 2017

  Beste Elsa ,

  Ik kwam toevallig bij jou terecht , ik zit al twee jaar in de overgang , ik ben 51 , eerst viel het nog mee , maar de laatste maanden gaat alles zo snel achteruit dat ik het leven soms niet meer zie zitten , plots lijk ik zo oud , mijn haar is heel dun geworden. Mijn gezicht is echt niet meer om aan te zien. Rimpels , plekken enz. Ik ben 10 kg bijgekomen zonder anders te eten , ik herken mijn lichaam niet meer , precies iemand anders in de spiegel , ik ben angstig , kan niet meer genieten. Geen zin in sex , ik vergeet alles , kortom ik ben radeloos , wat raadt je mij aan ?
  Groeten Diana

  • posted by Elsa on 13 maart 2017

   Hallo Diana, wat vreselijk voor je. Het liefst zou ik je zien voor een sessie. In amsterdam of via skype. Neem even contact met me: houtepen@mac.com

 142. posted by Mirjam on 22 maart 2017

  Hallo, ik ben 54 en gebruik al een half jaar progestoron zalf. Nu word ik de laatste tijd veel te vroeg ongesteld, nu zelfs na 2 weken. Kan dat aan de zalf liggen? Smeer ik te veel? Ik heb zo’n pompje en neem 1 druk daarvan per keer. Ik neem 12 dagen pauze. Groeten, Mirjam

  • posted by Elsa on 22 maart 2017

   Hallo Mirjam, het kan natuurlijk ook zijn dat omdat jouw hormonen in balans komen de overgang gaat doorzetten. En dat je dus eerst te vroeg ongesteld wordt en dan ineens niet meer.

 143. posted by Marijke on 24 maart 2017

  Ik hoor altijd dat de natuurlijke creme van dr. Lee de beste is omdat daar bio-identieke hormonen in zitten.

  • posted by Elsa on 29 maart 2017

   klopt, en dat is dit ook

 144. posted by Sterre on 27 maart 2017

  Ik ben iets langer dan een maand gestopt mer de pil en tot op heden nog niet ongesteld geworden.
  Ik zit daar dus eigenlijk op te wachten om aan de creme te kunnen beginnen.
  Ondertussen is de endometriose alweer actief. Dit weet ik omdat ik naast mn navel een cyste heb.
  Die is weer flink gegroeid sinds ik met de pil ven gestopt.
  Volgens mijn arts kan het net zo goed nog maanden duren voordat ik weer ongesteld wordt.
  Maar in de tussentijd wordt het toch weer erger. Zou ik niet alvast kunnen beginnen met de creme?

  • posted by Elsa on 27 maart 2017

   Hallo Sterre, gewoon gaan smeren. En smeer 2-3 maanden door zonder stopdagen.

  • posted by Elsa on 29 maart 2017

   Hallo Sterre, je kunt gewoon gaan smeren hoor!

 145. posted by Mar on 14 april 2017

  Beste mevrouw,
  Ik had tot mijn 40e jaar altijd een zeer gelijkmatige cyclus en geen problemen met vruchtbaarheid.
  Ik ben nu 45 en kreeg enkele jaren terug baarmoederhalskanker, dus ik kan niet meer meten of ik wellicht al in de overgang ben. Ik heb een ‘rijk” verleden wat betreft het gebruik van allerlei supplementen, artsenbezoeken en CVS (ik ben zelfs gedeeltelijk afgekeurd hierdoor). Een klacht die er is sinds mijn baarmoederproblemen tot aan nu is de extreme, vreemde en intense moeheid die met vlagen komt maar ook soms 15 dagen kan duren.
  Er is tevens gedacht aan de ziekte van Lyme, maar zelf denk ik regelmatig dat mijn hormonen niet in balans zijn. Testen (overgang) via de arts wijzen dit echter niet uit.
  Om bovenstaande reden zou ik de natuurlijke progestoroncreme mogelijk willen gaan gebruiken.
  Ik heb mij ingelezen en wellicht kan het mij helpen.
  Ik heb echter wel een specifieke vraag waarvan ik het antwoord vooralsnog niet heb kunnen vinden.
  – wat als mijn huidige progestoron niveau al juist of zelfs hoog zou zijn.
  Krijg ik dan een teveel aan het hormoon progestoron en is dat schadelijk; wat zijn de bijwerkingen van een teveel aan progestoron?
  – omdat ik al zo vermoeid ben (slaperig, brandende ogen); kan de werking van de progestoron creme dat nog meer versterken? Want u begrijpt wellicht dat ik dat juist wil verbeteren.
  (omdat ik lees dat dat juist slaperigheid kan opwekken).

  En tenslotte…als ik start gelden er voor mij dan ook stopdagen (aangezien ik wel een cyclus heb, maar niet meer ongesteld word).

  Ik hoor graag van u.
  Bij voorbaat hartelijk dank voor de moeite.

  • posted by Elsa on 19 april 2017

   Beste Mar, de situatie zoals je beschrijft is te complex om hier een algemeen advies over te geven. Dan zal ik je toch echt moeten zien. Dat kan in Amsterdam of via skype. Dan kunnen we ook kijken naar CVS/Lyme/etc. Je kunt me bereiken op: houtepen@mac.com

 146. posted by Sarah on 29 mei 2017

  Beste Elsa,

  Ik ben op mijn 17e begonnen met de pil omdat ik acne had op mijn schouders. Een half jaar geleden, op mijn 34e, besloot ik te stoppen omdat ik wou weten of ‘het allemaal nog werkte’. Ik heb geen kinderwens. De acne is er uiteraard weer en mijn haar op de kruin en aan de ‘inhammen’ is dunner geworden en breekt af… Naar de gynae geweest en die constateerde PCOS. Hij raadde aan gewoon weer de pil te slikken. Ik weet niet wat ik moet doen, want ik heb al een half jaar geen menstruatie meer gehad (enkel 2 losse dagen wat bruin-rood, maar dan ook zeer licht) en m’n buik is opgezwollen… Ik krijg ook druk aan mijn buik, alsof er een ontsteking is, die soms trekt tot aan mijn rug… is dit allemaal door het uitblijven van de eisprong en dus het tekort aan progesteron? Voor mijn uitstrijkje moet ik ook over 6 maanden terug, want daar waren licht geprikkelde cellen…
  Ik ben dus nogal bezorgd, vraag me af of ik niet gewoon weer met de pil moet beginnen omdat ik toen nergens last van had of of ik de progesteroncreme moet proberen en zoja hoe, gezien ik op dit moment geen cyclus heb, maar die komt er hopelijk nog door…

  • posted by Elsa on 7 juni 2017

   Hallo Sarah, wat een gedoe allemaal. De klachten die je noemt kunnen inderdaad te maken hebben met een oestrogeen overschot en een progesteron tekort. Ik zou zeer zeker niet weer de pil gaan slikken. Wat je zou kunnen doen is progesteron crème gaan smeren en dan de eerste paar maanden geen stopdagen. Dus gewoon als je het potje in huis krijgt gaan smeren. Dan komen je hormonen langzaam maar zeker in balans en krijg je waarschijnlijk wel weer een normale cyclus. Geef het wel 3-6 maanden de tijd om echt balans te geven.

 147. posted by Sandra on 18 juli 2017

  Hoi! Tien jaar geleden zijn -op mijn 37ste- baarmoeder en eierstokken verwijderd ivm baarmoederhalskanker. Op aanraden van de arts ben ik oestrogeenpillen gaan slikken. Die heb ik inmiddels ingeruild voor pleisters. Sinds de behandelingen tegen de baarmoederhalskanker heb ik me nooit meer echt goed gevoeld. Ik ben veel moe, en heb last van duizeligheid en mijn darmen. Nu heb ik voor de tweede keer een fikse burn out en zoek me gek naar een oplossing. Zouden mijn klachten hormonaal kunnen zijn? Dank alvast voor de moeite

  • posted by Elsa on 18 juli 2017

   Hallo Sandra, ja, jouw klachten kunnen een hormonale oorzaak hebben. Maar ik zou je liever eerst zien voor een consult voordat ik advies geef.

 148. posted by Kers on 23 juli 2017

  Hi Elsa, na 8 jaar pil gebruikt en vele verschillende te hebben gehad (3 ongeveer waarvan de laatste de lichtste was namelijk de lovette) was ik er afgelopen november 2016 wel een beetje klaar mee. Ik heb de laatste jaren zoveel klachten gehad, en ze worden steeds erger. Na de eisprong een aantal dagen daarna begin ik me eigen zo depressief te voelen, ik zie dan niks meer zitten, nergens zin in of enthousiast over, emotioneel, acne, vocht vasthouden waardoor ik net lijk of ik ik weet niet hoeveel ben aangekomen etc. Tot dat.. ik ongesteld word en een paar dagen daarna begin ik langzaam weer mezelf te worden. De buien en stemmingswisselingen zijn zo erg dat ze mijn dagelijks leven zo erg beinvloeden, ik weet me gewoon geen raad meer. Ik zit nu te wachten tot ik ongesteld moet worden… maar ik ben ook nog eens lekker onregelmatig.. Dus wanneer zal het zijn..
  Mijn vragen zijn:

  1. Zal deze creme voor mij iets kunnen betekenen en moet ik hierbij nog vitaminen er langs slikken zoja welke raad u aan?
  2. Als ik de creme koop mag ik dan meteen beginnen met smeren als ik de creme bij wijze van morgen/overmorgen zou binnen krijgen? (Als ik dan niet al ongesteld ben want ik zou het niet weten)

  Alvast hartstikke bedankt

  • posted by Elsa on 26 juli 2017

   Goedemorgen kirsten, het is toch vreselijk dat de hormonen zo’n invloed kan hebben op iemands leven. In dit geval jouw leven.
   Ik denk zeer zeker dat de crème gaat helpen voor je. Vitamine D en magnesium erbij nemen is wel een goed idee.
   Als ik jouw was zou ik meteen beginnen met smeren, ongesteld of niet, en de eerste 2-3 maanden geen stopdagen inlassen. Smeer 2x daags ¼ theelepel

  • posted by Maaike on 14 augustus 2017

   Hi Kers! Ik was benieuwd, nu 3/4 jaar later, smeer je nog en hoe gaat het, heeft het je geholpen?

   • posted by Kers on 4 september 2017

    Hi Maaike, ik denk dat je het verkeerd hebt begrepen. Ik smeer de creme vanaf Juli. Ik heb de creme nu 1 cyclus gebruikt en ik voelde wel verlichting. Toen ging mijn creme op en heb ik een week zonder gezeten en pas weer sinds een dag 5 weer optimaal aan het smeren, nu zit ik in me tweede cyclus rond de eisprong en ik voel me echt ellendig, stemmingswisselingen en depressief. Ik weet niet of het komt omdat ik er een week uit heb gelegen?

 149. posted by Angela on 3 augustus 2017

  Beste Elsa,

  Vraag mij af of het goed is om Lijnzaad, Teunisbloemolie en Maca in te nemen bij Oestrogeen-
  dominantie? Vooral Lijnzaad vraag ik mij af omdat het toch een Fyto-Oestrogeen is? Verhoogd dit de dominantie niet? Doe nu n dag of 3 Maca door mijn Smoothie en bemerkte n humeurigheid/agressief
  gevoel. Zou dit n reset van de Hormonen kunnen zijn?

  • posted by Elsa on 7 augustus 2017

   ik zou niet weten waarom je dat soort dingen zou doen ipv progesteron crème smeren. Lijnzaad kan sowieso behoorlijke problemen geven.

   • posted by Angela on 8 augustus 2017

    wat voor problemen kan Lijnzaad geven als ik vragen mag? Schrik hier van omdat het
    vaak als ingrediënt in Smoothies wordt gebruikt

    • posted by Elsa on 14 augustus 2017

     lijnzaad is schimmelgevoelig dus als je lichaam snel reageert op schimmels kan dat averechts werken. Daarnaast is lijnzaad voor sommige darmen gewoon te heftig

 150. posted by Angela on 8 augustus 2017

  Dat soort dingen doe ik om eerst de hormonen op n heel natuurlijke manier te ondersteunen alvorens over te gaan op Progesteroncreme. Van Teunisbloemolie is toch wel bekend dat het veel mensen helpt bij PMS klachten. Maar ben erg benieuwd wat voor klachten Lijnzaad in n juiste dosering zou kunnen geven? Alvast dank voor je antwoord

  • posted by Elsa on 14 augustus 2017

   progesteron creme is een natuurlijke manier.

 151. posted by maaike on 12 augustus 2017

  Hallo Elsa, ik ben 37 (bijna 38) en heb een aantal klachten waarvan ik denk, die progesteron creme zou mij goed kunnen helpen! pms, vaginale droogheid, libido verlies, lichte acne, rosacea, hyperpigmentatie, stemmingswisselingen en moeheid. Maaaar…. mijn cyclus is erg voorspelbaar. 30 dagen , ik kan de klok erop gelijk zetten. Dan 2 normale dagen ongesteld, dan 1 dag bijna niet, dan 1 a 2 dagen licht. Ik ben bang, na het lezen van reacties, dat mijn cyclus in negatieve mate zal gaan veranderen, ik twijfel dus, wat moet ik doen???

  • posted by Elsa on 14 augustus 2017

   waarom zou je cyclus negatief veranderen? Het gaat erom dat je hormoonbalans hersteld wordt, niet dat het uit balans gaat. Heel soms gaat het in het begin een beetje heen en weer die balans. Maar dat duurt niet lang.

   • posted by Maaike on 14 augustus 2017

    Bedankt voor je antwoord! Ik ga het proberen. Ik ben heel benieuwd!

 152. posted by maaike on 12 augustus 2017

  ps. als ik op de link klik die je hierboven hebt gepost, kom ik niet bij een dr lee creme, maar een organic excellence creme. wat is het verschil?

  • posted by Elsa on 14 augustus 2017

   het verschil zit in de hulpstoffen. Het recept is precies zoals drlee het heeft voorgeschreven maar de ik vind de hulpstoffen beter en natuurlijker.

   • posted by Maaike on 14 augustus 2017

    Ik heb hem besteld dank je!

 153. posted by Mirjam on 31 augustus 2017

  Hoi Elsa,

  Ik ben 6 maanden geleden bevallen van onze 4e zoon. Nu heb ik sinds de bevalling veel last van angst en paniek. Tevens is mijn cyclus nog steeds niet op gang, of wel mijn menstruatie blijft uit. Dit is vooral in de ochtend dat ik zoveel angst en paniek klachten heb. Nu is mijn vraag of ik wellicht met de progesteroncrème hier vanaf kan komen want ik word hier niet goed van!? En zo ja hoe snel zou ik psychisch iets kunnen merken aan verbetering? Hoor je graag! Groetjes Mirjam

  • posted by Elsa on 16 september 2017

   Na de bevalling wordt de progesteron heel erg laag (omdat de placenta eruit is). Vandaar deze klachten. Jaaaa gauw gaan smeren.

 154. posted by Sonja on 1 november 2017

  Hoi elsa. Werkt t mirena spiraal het zelfde als de creme?
  Ik ben 48 jaar en in de pre menopause. Op advies van gyneocoloog ivm klachten pijnlijke menstuaties, onregelmatig cyclus. Hoofdpijn. Moeheid, somber.rugpijn etc. elke maand, wil zij mirena spiraal zetten. Nu ik hier lees over de creme, wat zou jij mij kunnen aanraden?
  Mvg Sonja

  • posted by Elsa on 10 november 2017

   Hallo Sonja, de mirena en de creme zijn 2 compleet verschillende producten. Als jij de mirena niet als anti-conceptie wilt gebruiken dan zou ik zeker weten gaan smeren. De mirena is sowieso chemisch samengesteld ipv natuurlijk.

 155. posted by Martzen Hoekstra on 5 november 2017

  Beste Elsa,

  Ik smeer zelf al een tijdje progesteroncrème, eerst met stopdagen, nu smeer ik al een paar maanden door, ik denk al wat te lang. Ik merk dat mijn cyclus korter geworden is. Was eerst altijd om de 4 weken en nu al een aantal keren om de 3 weken. Wel had ik die keren minder last van PMS. Hoeveel maanden mag je doorsmeren?

  Ps ik ben gaan smeren op advies van therapeut ivm toename PMS (met name psychisch) en ook tijdens menstruatie vaak nog last. Ik ben 39 jaar en heb 2 kinderen.

  • posted by Elsa on 10 november 2017

   Hallo Martzen, ik denk dat het verstandig is om je hormonen te testen. Je kunt de test bestellen maar je kunt ook voor een consult bij mij komen.

 156. posted by Sandra on 19 januari 2018

  Hallo
  Ik ben 43, heb pcos en sinds vorig jaar heb ik veel toenemende klachten. Ik heb eigenlijk al 20 jaar last van vage klachten alleen wordt het nu erger. Vanaf juli ging ik slechter slapen en kreeg steeds vaker last van een onrustig gejaagd gevoel. Ik kreeg steeds vaker last van slappe benen en spierpijn in mn armen benen polsen schouderbladen en mn handen. Daarnaast had ik snachts hartkloppingen en brak t zweet me uit. Door het slappe gevoel in mn benen en soms ook een wat raar gevoel in mn hoofd werd ik weer meer onzeker en soms angstig. Ik ben op zoek gegaan naar een oorzaak. De huisarts heeft bloed geprikt maar daar kwam niks uit. Hij verwees me door naar een psycholoog en misschien was Citalopram wel wat voor mij. De psycholoog kon me niet echt verder helpen want mn klachten waren vooral lichamelijk. De pillen ben ik niet gaan slikken omdat ik er van overtuigd was dat er iets anders aan de hand was. Bij een orthomoleculaire arts heb ik bloedonderzoek laten doen. Mijn D3, progesteron en pregnenolol waren te laag. Ik slik de pil door zonder stopweek vanwege de vele klachten door de pcos. Ik smeer nu op advies elke dag progesteroncreme en nog 6 vitaminen en supplementen. Ik ben nu 2 wkn bezig. Gelukkig sliep al weer een stuk beter al voor ik ging smeren maar hoe lang kan het duren voordat de andere klachten verminderen?
  Ik heb een 5 dagen enorme spierpijn waarvoor ik dan ook paracetamol slik en dan blijft het een 10 dagen weg. Daarna begint het weer met een slap gevoel en volgt er weer spierpijn. De spierpijn is nu wel iets minder. Heb je wel eens vaker vrouwen gehoord die zoveel spierpijn hebben?
  Mij is verteld dat hormonen invloed hebben op de spieren en bij onbalans kan het pijn veroorzaken.
  Ik probeer alle info te vinden die hier over bekend is om voor mezelf bevestigd te krijgen dat het echt de hormonen zijn. Hoe zou jij het gebruik van de crème adviseren?
  Ik hoor het graag.
  Gr Sandra

  • posted by Elsa on 23 januari 2018

   Hallo Sandra, jeetje niet makkelijk voor je. Ik denk wel dat ik je kan helpen maar het is te complex om hier te beantwoorden. Dan zul je echtvoor een consult moeten komen.

 157. posted by Monique on 8 februari 2018

  Dag, ik ben geïnteresseerd in de progesteron crème maa tv-tafel af of dit in mijn geval ook goed is. Mijn eierstokken zijn 4 jaar geleden verwijderd en ik gebruik hormoon suppletie. Ga ik deze zomer mee stippen en kom dan in de overgang. Tegelijkertijd tob ik al kende met gewicht ondanks heel veel groente, geen suiker en veel sporten. Ben een echte peer. Afvallen kost veel moeite. Altijd al. Maar wil wel graag wat gewicht kwijt. Kan dit mij helpen en helpt het ook als ik met de hormonen stop? Normaliter dender je dan in een keer de overgang in met veel symptomen. Ik zou graag een soepelere overgang hebben. En zou ik er nu al meekunnen beginnen terwijl ik die hormonen nog slik. Wil daar best eerder mee stoppen maar pas vanaf mei. Ik hoor graag van je. Hartelijke groet Monique

  • posted by Elsa on 9 februari 2018

   Hallo Monique,

   De creme kan zeer zeker helpen met gewicht verliezen maar je zult ook naar je voeding moeten kijken. Want daar zit ook een belangrijke factor. Ook als je stopt met de hormonen kan de crème je helpen om inderdaad soepel door de overgang te komen. Maar eigenlijk zou ik je daarbij willen begeleiden. We zouden nu vast met het eten en afvallen kunnen beginnen en kijken of je al vast een klein beetje kunt gaan smeren. Maar dit is te complex om zo in een blog te kunnen adviseren.

 158. posted by Emma on 15 maart 2018

  Hoi Elsa,
  Ik heb al jaren last van een moeilijke stoelgang en een trage schildklier. Ik heb medicijnen voor de schildklier en de waardes zijn nu helemaal goed, maar de stoelgang blijft moeilijk. Daarbovenop heb ik ook al jaren bruin bloedverlies, bijna alle dagen vd maand (behalve een paar dagen rond mn ovulatie) terwijl ik al een tijdje geen anticonceptie meer slik. Nu wil ik de progesteron creme gaan gebruiken tegen dat bruine bloedverlies, maar ik las ook dat progesteron verstopping bevordert (want verslapping van spieren rondom darmen), wat natuurlijk zeer ongewenst is, aangezien ik daar al problemen mee heb. Gaat dit ook gebeuren met de creme, of valt dat mee? Gr Emma

  • posted by Elsa on 15 maart 2018

   ik heb het nog nooit als bijwerking meegemaakt. zou bijna zeggen integendeel.
   waarom heb jij verstopping? als je wilt dat ik met je meekijk kom dan een keer langs

 159. posted by Jasmina on 24 juni 2018

  Beste Elsa,

  Volstaat alleen een progesteron speekseltest voor een burnout en hevige pms/pmdd?
  Mvg, Jasmina

  • posted by Elsa on 25 juni 2018

   Hallo Jasmina, klinkt heftig. Als jij een burnout hebt dan zullen andere hormonen ook uit balans zijn. Dus in die zin is het niet voldoende. Je weet alleen hoe het met jouw progesteron zit. Smeren moet denk ik sowieso gezien de pms/pmdd. Je kunt ook langs komen voor een sessie. dan ga ik voelen wat er allemaal nodig is.

 160. posted by Astrid on 31 juli 2018

  Hallo,

  Ik ben met dim begonnen. Kan ik dan ook de crème gebruiken

  • posted by Elsa on 6 augustus 2018

   Ja dat kan wel maar ik zou als de pot dim op is geen nieuwe meer kopen. Is niet nodig

Post A Comment