Free songs

Luisteren naar je lichaam

By : | 0 Comments | On : november 13, 2017 | Category : divers

luister naar je lichaam

Luisteren naar je lichaam

Koolhydraat arm of juist koolhydraat rijk, veganistisch of grasgevoerd rundvlees, veel fruit of juist weinig fruit, met granen of zonder granen,; gek kunnen we ervan worden.
We durven ondertussen niets meer te eten want overal zit een “luchtje” aan.
Iedereen heeft er een (andere) mening over en ons lichaam krijgt iedere keer weer een ander dieet te verwerken.
Wat is nu waarheid? En wat betekent dat voor je dagelijkse voedsel inname?

Het is te makkelijk om te zeggen dat er geen waarheid is en dat we moeten eten waar we zin in hebben. Dit zeg ik omdat het voedsel in de supermarkt voor het overgrote deel geen voedsel is maar chemische troep. Heeft niet of nauwelijks nog iets met voeding te maken.
Als jij naar je lichaam luistert en een heerlijke soep maakt en daar een bouillonblokje met smaakversterkers (E621 etc.) in verwerkt dan heeft het luisteren naar je lichaam niet veel zin gehad. Smaakversterkers zijn namelijk enorm schadelijk voor je lichaam en haalt alles uit balans (waaronder je honger en je verzadiging).

De regel dat je moet luisteren naar je lichaam geldt daarom alleen bij eerlijk, niet samengesteld voedsel.
Probeer jezelf aan te leren om etiketten te lezen. Als er (teveel) ingrediënten inzitten die je niet herkent koop het product dan niet. Eigenlijk moet een product maar 1 ingrediënt bevatten. Tomaat, banaan, rundvlees, zalm, rijst, gember, kerrie haver, kokos etc etc. En van al deze losse producten kun je een samengesteld product maken in je eigen keuken. Bijvoorbeeld de groentesoep, curry, havermout pap, vis met groenten en ga zo maar door.

We gaan er vanuit dat je dit onder de knie hebt. Je koopt losse, verse producten en maakt daar je eigen gerecht van.

luisteren-naar-je-lichaam

Maar dan… wat ga je dan maken?
Sluit je ogen. Adem door je buik. En voel diep van binnen waar je trek in hebt. Wat heeft jouw lichaam nodig. Vergeet alle concepten en diëten. Waar verlangt jouw lichaam naar.
Dit is een proces wat oefening vergt en kan in het begin nog wel eens misgaan. Maar dat geeft niet, dit is een proces van vallen en opstaan maar wel op de goede weg. Je zit op de snelweg naar optimale gezondheid en wordt af en toe wat omgeleid. Geeft niet.
Je zult merken dat nadenken van te voren geen zin heeft. Vandaag vraagt je lichaam wellicht om een stamppot en morgen om een stuk vis met groenten.
Luisteren naar je lichaam is niet altijd praktisch. We hebben het druk en doen 1x per week boodschappen. En daarnaast bestaat jouw gezin wellicht uit 4 personen die allemaal behoefte hebben aan iets anders.
En toch is dit een keuze. Mijn kinderen zijn sinds een paar maanden het huis uit maar we aten allemaal wat ons lichaam aangaf nodig te hebben. Veel werk? Valt echt wel mee. Voor de 1 bak je een stukje vlees en voor de ander kook je rijst. Ik ben gewend om iedere dag boodschappen te doen maar als je dat om praktische redenen niet lukt koop dan op een dusdanige wijze dat je flexibel bent in wat je klaarmaakt. En als je weinig tijd hebt maakt dan de gerechten simpel. Zoek naar een oplossing want eten wat bij jou past ligt aan de basis van jouw gezondheid.

Is dit nog een stap te ver omdat je al zo ontzettend lang niet naar je lichaam hebt geluisterd? Laat mij je dan helpen.

Post A Comment