Free songs

koolhydraatarm of koolhydraatrijk

By : | 0 Comments | On : oktober 7, 2017 | Category : divers

wat is nu beter en wat is de rol van de genen

Koolhydraatarm of koolhydraatrijk

Iedere dag zie ik mensen in mijn praktijk die ten einde raad zijn en niet meer weten wat ze moeten eten om gezond en slank te worden en te blijven.

Maar wat je moet eten is maatwerk. Waar de een het goed op doet kan compleet niet werken voor de ander. Ik moet mensen zien tijdens een consult om dit maatwerk te kunnen leveren.

Over het algemeen kan gezegd worden dat een koolhydraatarm dieet een hoop gezondheidsproblemen kan oplossen.

Vooral als je een dieet hebt met veel brood, junk food en suiker dan is overgaan op koolhydraatarm een goed middel om af te komen van verslavingen en je lichaam (vooral je alvleesklier) rust te geven.Het vervangen van koolhydraten door gezonde vetten is dan de weg.

Maar niet iedereen doet het goed op een koolhydraatarm dieet. Er zijn mensen die last krijgen van al dat vet of (dierlijk) eiwit.  Of last hebben van  bijnieruitputting waardoor te weinig koolhydraten een te grote belasting is.  Of mensen doen het goed op koolhydraatarm maar merken na een tijd(je) dat het hun niet meer kan verzadigen.

Het ene lichaam is het andere lichaam niet.

Wat je nodig hebt om gezond/slank te blijven is voor een groot deel genetisch bepaald. En heeft te maken met AMY1, dat is een gen die verantwoordelijk is voor het aanmaken van amylase (een enzym) in het speeksel. Dit enzym is bepalend voor het afkunnen breken van koolhydraten . Ieder mens heeft een uniek aantal kopieën van het AMY1 gen; namelijk tussen de 2 en 15. Hoe hoger het aantal des te makkelijker kun je koolhydraten verteren. Als je genetisch laag zit word je makkelijker dik en ongezond van veel koolhydraten.

Wat voor jou het beste werkt is een kwestie van (samen) uitzoeken. Het kan zijn dat je het goed doet op een cyclisch laag koolhydraat dieet, heel weinig koolhydraten of juist meer koolhydraten.

 

 

 

 

 

Post A Comment