Free songs

Gezond en slank de vakantie door

By : | 2 Comments | On : juli 3, 2014 | Category : divers

Zemanta Related Posts Thumbnail

Gezond en slank de vakantie door.
De vakantietijd breekt aan. Heerlijk, maar veel mensen vrezen ook deze tijd. De met moeite opgebouwde gezondheid loopt het risico te bezwijken onder vliegtuigmaaltijden en minder gezonde maaltijden op het vakantieadres. Met bloed, zweet en tranen verloren kilo’s kunnen er dubbel en dwars weer aankomen in het sociale gebeuren van de vakantie.

Hoe kunnen we genieten van de vakantie maar ook  aan het einde van de vakantie tevreden zijn met hoe we ervoor staan? Hoe komen we gezond en slank de vakantie door?

Belangrijkste om te weten: op vakantie gaan met een stapel goede voornemens werkt niet.
Het voornemen een hele lijst aan dingen niet te eten of te drinken of in ieder geval er niet teveel van te nemen resulteert meestal in het tegenovergestelde.
Dit is het principe van niet denken aan een roze olifant. Wanneer iemand tegen je zegt: denk niet aan een roze olifant, dan kun je er zeker van zijn dat je gelijk aan een roze olifant denkt.
Ons onderbewustzijn kan niets met het woordje niet. Het hoort alleen de woorden “roze olifant”. Dit geldt dus ook voor goede voornemens. Ik neem geen brood, alcohol, ijs, patat etc. is de snelste weg naar het (in grote hoeveelheden) eten en drinken van deze verboden dingen.

Een tweede mechanisme, hier nauw mee verbonden, komt vooral voor bij mensen die ooit in hun leven een dieet hebben gevolgd. Dit kan een dieet zijn om af te vallen maar ook een dieet ten behoeve van de gezondheid.
Dat is het “what the hell” mechanisme.

Mensen die ooit op dieet zijn geweest hebben afgeleerd naar hun lichaam te luisteren. Die staan ’s morgens op met een vast lijstje wat ze mogen eten op een dag. Dat gebeurt in de meeste gevallen op wilskracht en ergens tijdens dit (zelf) opgelegde regime eten ze iets wat ze niet hadden willen eten.  Soms is dat maar 3 happen of 100 kcal. En dan gebeurt het….
In plaats dat er wordt genoten van dat kleine beetje “verboden” voedsel en weer terug gegaan wordt naar gezond voedsel, gooit dat kleine beetje “verboden” voedsel alle remmen los. Drie chipjes wordt een hele zak en wellicht nog iets anders wat niet de bedoeling was. 100 kcal niet gepland wordt 2000 extra.
Vaak gebeurt dit op dag 2 van de vakantie en werkt het de rest van de tijd door. Aan het eind van de vakantie maak je de balans op en dat maakt niet blij.
Goede voornemens en wilskracht helpen dus niet.

Maar wat dan wel?
Het belangrijkste is dat je iedere dag wakker wordt met het verlangen om die dag 100% goed voor jezelf te zorgen. Visualiseer daarbij hoe je aan het einde van de vakantie ervoor wilt staan: boordevol energie en een slank en gezond lichaam. Hoe duidelijker dit beeld, des te meer kans op positief resultaat. Zie je lichaam, voel je lichaam, ruik je lichaam, hoor je lichaam terwijl je beweegt etc. Ons hele systeem reageert razend snel op visualisatie.

Dit verlangen en bijbehorende visualisatie heeft een dubbel effect. Enerzijds zal het behulpzaam zijn bij het kiezen van de juiste voeding en anderzijds zal het de “what the hell” effect wegnemen. En je zult zien dat dit verlangen in je hart er voor zal zorgen dat je de ene dag een ijsje neemt (zonder schuldgevoel) en de volgende dag er makkelijk nee tegen kunt zeggen. Er zit geen moeten bij, er komt ontspanning en een blij gevoel.

Wanneer je nog wat onzeker bent over dit proces kan een product als Will power helpen. Dit is een geweldig middel om van binnenuit gedragsverandering tot stand te brengen.

Naast dit psychologische mechanisme hebben we ook nog een fysiek mechanisme. Veel daarvan past zich al aan met behulp van de visualisatie. Maar onze lichaam is vaak al zo uit balans dat de broodjes onderweg onze hormoonbalans dusdanig in de war gooien dat we direct in de verslaving terecht komen. De verslaving van, met name, snelle koolhydraten zoals suiker, brood, pasta, alcohol.

Wat ik kan aanraden om mee te nemen op vakantie is adaptogen energizer of Qi drops mee. Dit zorgt voor een goede basis waardoor gezond eten makkelijker wordt. Deze producten geven bij het gebruik al een gevoel van uitgerust en in balans zijn.

Help daarnaast je lichaam door slim te eten.
Veel “vakantievoedsel” is verzurend. Zorg dat je compenseert met alkalisch voedsel. Neem een stuk komkommer of een salade bij je eten. Dat vermindert de zuurvorming in je lichaam.

Oxypowder zorgt ervoor dat schadelijke stoffen uit het eten niet blijven plakken in je darmen. En helpt om verstopping tegen te gaan. Probiotica meenemen is ook verstandig.

En bij terugkomst kun je weer meer opschuiven naar een Bulletproof dieet. Koolhydraten vervangen door gezond vet. Heel veel groenten eten en een beetje eiwit.
En je kunt nog overwegen mij met behulp van Vortexhealing de “what the hell” effect weg te laten halen zodat je niet meer in deze spiraal terecht komt.

Ik wens een je een hele fijne vakantie, een gezond lichaam en een heldere geest!!!

 

 

Comments (2)

  1. posted by Ilse Dijk on 5 augustus 2013

    Hoi Elsa, heel herkenbaar, ik was in America dus ik heb lekker kunnen doorgaan met de rawfood….hele afdelingen vol het was een paradijs!!

    • posted by Elsa on 5 augustus 2013

      Ha Ilse, ja de VS is wat dat betreft echt ideaal.

Post A Comment