Free songs

Frisdrank of light frisdrank

By : | 0 Comments | On : mei 22, 2017 | Category : divers

frisdrank of light frisdrank

Frisdrank of light frisdrank ?

 

Wat is slechter? Frisdrank of light frisdrank?

Zowel suikerbevattende drankjes als de light versies blijken samen te hangen met versnelde veroudering van de hersenen.

We zijn (bijna) allemaal gek op suiker. Nederland staat in de top 5 van hoogste suikerinname, waarbij een groot deel wordt ingenomen in de vorm van zoete drankjes zoals sport- en frisdrank.

Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat een overmaat aan suiker – vooral de fructose in het drinken – je hersenen kan schaden. Uit gegevens van de Framingham Heart Study (FSH) bleek dat mensen die vaak suikerhoudende drankjes drinken meer kans lopen op een slechter geheugen, een kleiner hersenvolume en een aanzienlijk kleinere hippocampus, een hersengebied dat van belang is voor leren en geheugen.

Grijp nog even niet naar een light frisdrank, want uit een vervolgonderzoek bleek dat mensen die dagelijks light-versies van frisdrank dronken bijna drie keer zo vaak een beroerte kregen of aan dementie leden dan degenen die dat niet deden.

frisdrank en hersenen

De onderzoekers hebben er wel meteen bij vermeld dat deze bevindingen, die verschijnen in het tijdschrift Alzheimer’s and Dementia en in het blad Stroke, wel een correlatie aantonen, maar geen verband van oorzaak-en-gevolg. Hoewel ze waarschuwen tegen het drinken van al te veel light drankjes of suikerdrank, is er meer onderzoek nodig om vast te stellen of, en zo ja hoe, deze drankjes de hersenen nu eigenlijk beschadigen en hoeveel schade kan komen door onderliggende vasculaire problemen of diabetes.

“Deze studies zijn niet het laatste woord hierover, maar het zijn wel sterke aanwijzingen, uit veelzeggende data,” zegt senior auteur Sudha Seshadri, hoogleraar neurologie aan de Boston University School of Medicine (MED) en faculteitslid aan BU Alzheimer’s Disease Center. “Het ziet ernaar uit dat er niet veel goeds te melden valt over het drinken van suikerrijke drank, en het vervangen van suiker door kunstmatige zoetstoffen lijkt niet te helpen. Misschien moeten we wel weer gaan wennen aan dat doodgewone ouderwetse water.”

Matthew Pase, onderzoeker bij de afdeling neurologie van MED en bij de FSH, zegt dat een overmaat aan suiker al langer in verband wordt gebracht met cardiovasculaire ziektes en stofwisselingsziektes zoals obesitas, hartziektes en diabetes 2, maar dat er weinig bekend is over de langetermijneffecten op de menselijke hersenen.

“Het was nogal verrassend dat het drinken van light drank tot deze uitkomst leidde,” zegt Pase. Hij merkt op dat eerdere studies wel een verband hadden gevonden tussen inname van light frisdrank en het risico op een beroerte, maar nog niet met dementie. Hij voegt toe dat de studies geen verschil maakten tussen soorten kunstmatige zoetstoffen en dat ze geen rekening hielden met andere mogelijke bronnen van kunstmatige zoetstoffen. Hij zegt dat er verschillende hypotheses door wetenschappers naar voren zijn gebracht over hoe deze zoetstoffen schade kunnen berokkenen, van het veranderen van de darmbacteriën tot het veranderen van de perceptie van “zoet” in de hersenen. Maar, zo zegt hij, “er moet meer onderzoek gedaan worden om uit te zoeken wat de onderliggende mechanismes zijn.”

 

Post A Comment